ΕΕ: Διάλογος με τις ευρωμεσογειακές χώρες για το εμπόριο γεωργικών προϊόντων

Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2005 13:13

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους ευρωμεσογειακούς εταίρους της για την περαιτέρω ελευθέρωση του εμπορίου των νωπών και μεταποιημένων γεωργικών και αλιευτικών προϊόντων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η επίτευξη ευρείας κλίμακας ελευθέρωσης του εμπορίου μέχρι το 2010, όπως προβλέπεται στη «Δήλωση της Βαρκελώνης» που υπογράφτηκε το 1995.

Οι διαπραγματεύσεις θα καλύψουν όλα τα προϊόντα καθώς και τις μη εμπορικές πτυχές, όπως την αγροτική ανάπτυξη, τους τεχνικούς φραγμούς στο εμπόριο, τα υγειονομικά θέματα και την πολιτική ποιότητας. Στις διαπραγματεύσεις πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η ιδιαίτερη ευαισθησία ορισμένων προϊόντων στις χώρες της ΕΕ και στις ευρωμεσογειακές χώρες.

Η κα Mariann Fischer Boel, Επίτροπος αρμόδια για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, δήλωσε: «Η ελευθέρωση του εμπορίου αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας. Η ελευθέρωση του εμπορίου γεωργικών προϊόντων θα επιφέρει σημαντικά οφέλη και για τα δύο μέρη, βοηθώντας στη δημιουργία ανάπτυξης, στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και στην τόνωση των επενδύσεων. Βεβαίως, πρέπει να προχωρήσουμε σταδιακά και να λάβουμε υπόψη μας τις πραγματικές ευαισθησίες που αφορούν ορισμένα προϊόντα».

Ο Επίτροπος για θέματα Αλιείας και Ναυτιλιακών Υποθέσεων κ. Joe Borg δήλωσε: «Πιστεύω ότι η απελευθέρωση του εμπορίου στα προϊόντα αλιείας θα προσφέρει οικονομικά οφέλη και θα ενισχύσει την συνεργασία για τη διασφάλιση της αλιείας στην Μεσόγειο».

Σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της διαδικασίας της Βαρκελώνης, οι υπουργοί εξωτερικών των ευρωμεσογειακών χωρών συμφώνησαν, τον Μάιο 2005, να προτείνουν την έγκριση ενός «χάρτη πορείας» για την επίτευξη υψηλού βαθμού αμοιβαίας ελευθέρωσης του εμπορίου μεταποιημένων γεωργικών και αλιευτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των μη εμπορικών πτυχών.

Βεβαίως, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η διαδικασία αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί σταδιακά ώστε να διευκολυνθεί η προσαρμογή των διαφόρων εταίρων στο ελεύθερο εμπόριο. Στις διαπραγματεύσεις πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι βασικές αρχές της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής εφαρμογής των σχεδίων δράσης της που μπορεί να περιλαμβάνουν μη εμπορικές δραστηριότητες ή συνοδευτικά μέτρα τα οποία μπορεί να χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του μελλοντικού μέσου της ΕΠΓ.

Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν σε εύθετο χρόνο ώστε να καταστεί δυνατή η έναρξη ισχύος των αναθεωρημένων συμφωνιών κατά προτίμηση πριν από την 1η Ιανουαρίου 2007. Αυτό θα επιτρέψει την εφαρμογή των αναγκαίων προσαρμογών κατά τη διάρκεια εύλογης μεταβατικής περιόδου και την επίτευξη της ελευθέρωσης του εμπορίου μέχρι το 2010, όπως προβλέπεται στη διαδικασία της Βαρκελώνης.

Οι ανώτεροι αξιωματούχοι θα κηρύξουν την έναρξη της διαδικασίας κατά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης σχετικά με τον ευρωμεσογειακό «χάρτη πορείας» για τη γεωργία στις Βρυξέλλες, στις 14 Νοεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα