Οι κύριοι άξονες στρατηγικής της Εμπορικής Τράπεζας

Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2005 15:10

Τους κύριους άξονες της στρατηγικής της και τους στόχους της για το 2008 ανακοίνωσε η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας εν όψει της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας με καταβολή μετρητών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Εμπορική έχει ως κύριο στόχο τη συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικής της θέσης, ώστε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Ελλάδα, με παράλληλη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή.

Οι βασικοί άξονες της στρατηγικής του Ομίλου επικεντρώνονται στη βελτίωση της αποδοτικότητας, με στόχο την ενίσχυση μεσοπρόθεσμα της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων, μέσω:

Της επίτευξης υψηλών ρυθμών αύξησης των λειτουργικών εσόδων στους κύριους τομείς εργασιών (λιανική και χονδρική τραπεζική),

Της αποτελεσματικής διαχείρισης του λειτουργικού κόστους, και

Της βέλτιστης κατανομής των κεφαλαίων του Ομίλου.

Στα πλαίσια υλοποίησης της στρατηγικής έχουν ήδη δρομολογηθεί κατά το 2004 και 2005 μια σειρά από ενέργειες με στόχο την ευρεία αναδιάρθρωση του Ομίλου. Η επιτυχής υλοποίηση αυτών των ενεργειών, καθώς και των νέων δράσεων που σχεδιάζονται, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επίτευξη των στόχων. Οι σημαντικότερες ενέργειες προς την κατεύθυνση της αύξησης των λειτουργικών εσόδων συνοψίζονται στα εξής:

- Λιανική τραπεζική = Υλοποίηση του προγράμματος Πήγασος: Έμφαση στην πελατοκεντρική αντίληψη και στην αναβάθμιση και δυναμική διαχείριση της σχέσης με τους πελάτες.

- Χονδρική τραπεζική: Επιδιώκεται μια συνολική ανασύνθεση του δανειακού χαρτοφυλακίου με βασικά κριτήρια αξιολόγησης τα επιτοκιακά περιθώρια των δανειοδοτήσεων και το εύρος των σχέσεων του πελάτη με τον Όμιλο.

- Υιοθέτηση ευέλικτης οργανωτικής δομής: Η νέα δομή του Ομίλου, δίνει έμφαση στη διακριτή κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ της λιανικής και χονδρικής τραπεζικής.

Για τη διαχείριση του κόστους οι κυριότερες πρωτοβουλίες είναι οι εξής:

- Πρόοδος στην επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος

- Απορρόφηση / εκκαθάριση 10 θυγατρικών εταιριών

- Αναδιάταξη δικτύου εσωτερικού και εξωτερικού

- Υλοποίηση προγραμμάτων εθελουσίας αποχώρησης προσωπικού

- Δέσμες μέτρων για τον περιορισμό των γενικών εξόδων διοίκησης

- Αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού

Επιπλέον, οι προσπάθειες για αύξηση των λειτουργικών εσόδων υποστηρίζονται από ένα πλέγμα αλλαγών στις διαδικασίες και δομές, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Οι παραπάνω ενέργειες εντάσσονται στους βασικούς άξονες στρατηγικής της Εμπορικής. Η υλοποίηση αυτών των ενεργειών σκοπό έχει να οδηγήσει στην επίτευξη των παρακάτω στόχων το 2008, όπως συνοψίζονται στους ακόλουθους βασικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες:

1. Δείκτης εξόδων/εσόδων: Λαμβάνοντας υπόψη ως έναρξη εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού νόμου το 2006, ο στόχος της Εμπορικής είναι να μειώσει το συγκεκριμένο δείκτη σε επίπεδα κάτω του 60% το 2008, ως συνάρτηση της επιτυχούς υλοποίησης ενεργειών που αφορούν την αύξηση των λειτουργικών εσόδων και δράσεων που αποσκοπούν στην περικοπή του κόστους.

2. Δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας: Ο Όμιλος στοχεύει να διατηρεί το βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Tier I) σε επίπεδα άνω του 8%, όπου στο σχετικό υπολογισμό δεν λαμβάνεται υπόψη η σχετική διευκόλυνση που παρέχει η Τράπεζα της Ελλάδος για επιμερισμό του κόστους επίλυσης του ασφαλιστικού σε βασικά και συμπληρωματικά κεφάλαια. Πέραν της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας μπορεί να επιτευχθεί με την έκδοση υβριδικών κεφαλαίων, εκδόσεων ομολογιακών δανείων μειωμένης εξασφάλισης και τιτλοποιήσεων.

3. Κάλυψη μη εξυπηρετούμενων δανείων από προβλέψεις: Η Διοίκηση στοχεύει να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό επί των δανείων σε επίπεδα κάτω του 4%, ως αποτέλεσμα των δράσεων που αναλαμβάνει προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των διαδικασιών ανάληψης και διαχείρισης κινδύνων, καθώς και να ενισχύσει το σχηματισμό προβλέψεων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων πιστωτικών κινδύνων.

4. Δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων: Στόχος είναι με τις παραπάνω ενέργειες να αυξηθεί η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων σε επίπεδα άνω του 15% έως το 2008.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα