Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων το Χ.Α.

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015 14:05
UPD:14:08
SOOC/Menelaos Myrillas

Ήπια πτωτικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά επί της ουσίας να περιχαρακώνεται στα επίπεδα των 670-675 μονάδων, προχωρώντας σε επιλεκτικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Ειδικότερα, στις 14:04, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,04% στις 672,74 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 12,9 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει απώλειες 0,35% στις 195,37 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 5,91% στις 237,58 μονάδες.

Όπως αναφέρουν οι εγχώριοι αναλυτές, ο βαθμός δυσκολίας προεξόφλησης των προοπτικών της αγοράς την παρούσα περίοδο είναι μεγάλος, για αυτό τον λόγο η αγορά προτιμά να συντηρήσει τα τρέχοντα επίπεδα εωσότου ξεκαθαρίσει η εικόνα στο πολιτικό επίπεδο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση και σήμερα, καθώς οι εκτιμήσεις για τον τρόπο κάλυψης των κεφαλαιακών τους αναγκών και διαχείρισης των προβληματικών δανείων «θολώνουν» το τοπίο σχετικά με τις προοπτικές του κλάδου.

Το νέο μνημόνιο περιγράφει σαφή βήματα και χρονοδιάγραμμα για τη βελτίωση της κεφαλαιακής βάσης και αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δίνοντας έναν οδικό χάρτη που εκτείνεται συνολικά ώς τα μέσα του 2016. Ωστόσο, θα πρέπει να εφαρμοστούν οι σχετικές διατάξεις, με την αγορά να αναμένει τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο.

Στο μεταξύ, σε στήριγμα της αγοράς έχει αναδειχθεί η εκτίμηση των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα, το 94% των 36 οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg στο διάστημα από τις 4 έως τις 11 Σεπτεμβρίου θεωρούν πολύ πιθανή την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στο ταμπλό, η Alpha Bank σημειώνει απώλειες 8,28%, η Εθνική είναι στο -6,25%, ενώ άνω του 2% είναι οι απώλειες σε Eurobank και Πειραιώς. Απώλειες χαμηλότερες του 1% καταγράφουν οι Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ και Grivalia.

Στον αντίποδα, κέρδη άνω του 4% σημειώνουν οι ΕΥΔΑΠ και Ελλάκτωρ, η ΕΧΑΕ είναι στο +2,98%, η ΔΕΗ είναι στο +2,12%, η Μυτιληναίος στο +1,87% και η Motor Oil στο +1,96%. Κέρδη μικρότερα του 1% καταγράφουν οι ΟΤΕ, Λαμδα, Jumbo, Βιοχαλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΕΕ και ΟΛΠ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα