Λύση για ΟΑ που αποκλείει κρατικιστικές παρεμβάσεις

Ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας
Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2005 19:57

Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων για την Ολυμπιακή Αεροπορία με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη, Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνου Παναγιωτόπουλου και Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλη Λιάπη, έπειτα από την εισήγηση των χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων του Ελληνικού Δημοσίου, κατέληξε στα ακόλουθα:

«1. Παρά την σοβαρή προσπάθεια που κατέβαλε η κυβέρνηση, κατέστη αδύνατη η συνέχιση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης μετά και την τελευταία απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ολυμπιακή. Λόγω αυτής της δυσμενούς απόφασης οποιαδήποτε προσπάθεια συνέχισης του Διαγωνισμού θα απαιτούσε την παροχή εγγυήσεων εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες όχι μόνον θα ήταν επαχθείς για το Δημόσιο αλλά και παράνομες κατά το Κοινοτικό Δίκαιο.

2. Δρομολογεί αμέσως την μόνη εναλλακτική λύση, που έγκαιρα είχε επεξεργαστεί η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Λύση βιώσιμη που εξασφαλίζει τα ευρύτερα εθνικά συμφέροντα, τις αεροπορικές ανάγκες της χώρας και τους κανόνες ανταγωνισμού.

3. Κατατίθεται τις αμέσως επόμενες ημέρες στη Βουλή Νομοθετική Ρύθμιση με αντικείμενο την ίδρυση από το Δημόσιο νέας αεροπορικής εταιρείας, η οποία θα λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Στην εταιρεία αυτή, μέσω διαδικασιών που προβλέπει ο Νόμος, θα συμμετάσχουν ιδιώτες επενδυτές που θα έχουν την πλειοψηφία και την ευθύνη της διοίκησης και λειτουργίας της.

4. Ταυτόχρονα ανατέθηκε σε κορυφαίο διεθνή εξειδικευμένο οίκο η εκπόνηση νέου επιχειρησιακού σχεδίου, με βάση το οποίο η Νέα Εταιρεία θα λάβει τις απαραίτητες άδειες από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, για να μπορέσει να λειτουργήσει. Μέχρι τότε η Ολυμπιακή θα εξακολουθεί να λειτουργεί ομαλά. Επιπλέον θα ληφθεί μέριμνα ώστε να μην θιγούν οι κρατήσεις εισιτηρίων, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του επιβατικού κοινού.

5. Το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών αρχίζει αμέσως διάλογο με τους εργαζομένους ώστε να ρυθμιστούν, στα πλαίσια της λύσης αυτής, τα ζητήματα που τους αφορούν. Σε κάθε περίπτωση για τους εργαζομένους που δεν θα απασχοληθούν στη νέα εταιρεία, ισχύει η κυβερνητική δέσμευση ότι θα διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Ταυτόχρονα για το θέμα θα ενημερωθούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

6. Για τη δημιουργία της νέας εταιρείας υπάρχει ήδη επικοινωνία και συνεννόηση με την Ε.Ε. Τόσο κατά τη διαδικασία υλοποίησης της λύσης, όσο και κατά τη λειτουργία της νέας εταιρείας, η κυβέρνηση προτίθεται να τηρήσει χωρίς καμία παρέκκλιση τους κοινοτικούς κανόνες περί ανταγωνισμού».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα