Χιλή: Στα ύψη οι εξαγωγές χαλκού τον Οκτώβριο

Μετά την άνοδο των τιμών του μετάλλου
Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2005 08:12

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι εξαγωγές χαλκού της Χιλής, της μεγαλύτερης χώρας παραγωγής του μετάλλου στον κόσμο τον Οκτώβριο, για πέμπτο μήνα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδο των τιμών σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι εξαγωγές χαλκού, αυξήθηκαν 5,4% φθάνοντας στο 1,51 δισ. δολ., από 1,43 δισ. δολ. τον Οκτώβριο του 2004, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, στο Web site της.

Οι εξαγωγές χαλκού της Χιλής θα αυξηθούν κατά τη διάρκεια του έτους, αποτέλεσμα των υψηλών τιμών του μετάλλου, μετά την αυξημένη ζήτηση της Κίνας, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσής του.

Οι τιμές του χαλκού, οι οποίες έχουν αναρριχηθεί σε ποσοστό της τάξης του 33% φέτος, κατά πάσα πιθανότητα θα κυμανθούν στο 1,65 δολ. η λίμπρα το 2005 και σε παρόμοια επίπεδα μέσα στο 2006, σύμφωνα με τον αναλυτή της Santander Investment Research Inc., Pablo Correa. Το 2001 οι τιμές του μετάλλου είχαν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα 14 ετών των 60,35 σεντς η λίμπρα.

Η παραγωγή έχει υστερήσει της ζήτησης για το μέταλλο σε χώρες όπως η Χιλή, η οποία παράγει περίπου το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής του μετάλλου. Η παραγωγή από τα ορυχεία στη Χιλή, θα μειωθεί φέτος για πρώτη φορά σε τρία χρόνια, σύμφωνα με τον κρατικό όμιλο ερευνών της Χιλής, Chilean Copper Commission, στις 10 Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση της Χιλής, έχει στην κυριότητά της την εταιρεία Codelco, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χαλκού στον κόσμο. Σύμφωνα με τον Correa, κάθε άνοδος της τιμής του χαλκού κατά ένα σεντ, αυξάνει τα έσοδα της κυβέρνησης κατά 40 εκατ. δολ. ετησίως.

Ο χαλκός για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου, αυξήθηκε 1,85 σεντς, ποσοστό 0,97%, για να κλείσει στο 1,9320 δολ. η λίμπρα στο Comex, του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex).

Τον Σεπτέμβριο, οι εξαγωγές χαλκού της Χιλής, ανήλθαν σε 1,538 δισ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα