Roche: 62,5 εκατ. δολ. για τα δικαιώματα του Tamiflu

Θα καταβάλλει στην Gilead, ώστε να σταματήσει η διαμάχη
Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2005 10:14

ΠΟΣΟΝ 62,5 εκατ. δολ. σε δικαιώματα εκμετάλλευσης θα καταβάλλει στην Gilead Sciences Inc., η δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Ελβετίας, Roche Holding AG, για να θέσει τέλος στη διαμάχη για το εμβόλιο κατά του ιού της γρίπης των πτηνών, Tamiflu.

Η συμφωνία, θέτει τέλος στη διαιτησία μεταξύ της Gilead, που εδρεύει στο Φόστερ Σίτι της Καλιφόρνια των ΗΠΑ και της Roche. Η Roche θα καταβάλλει σε δικαιώματα εκμετάλλευσης μεταξύ 14% και 22% των πωλήσεων του Tamiflu, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Gilead.

To Tamiflu εφευρέθηκε από την Gilead και η άδειά του δόθηκε στη Roche το 1996. Η Roche αυξάνει την παραγωγή και μειώνει τις τιμές για να περιορίσει τις πολιτικές πιέσεις που δέχεται για να δώσει την πατέντα του φαρμάκου, προκειμένου να παραχθούν περισσότερα, σε περίπτωση πανδημίας του ιού της γρίπης των πτηνών. H Roche δέχθηκε περισσότερες από 150 αιτήσεις να παραχθεί το Tamiflu με την παροχή αδείας και άρχισε τις διαπραγματεύσεις με οκτώ εταιρείες, των οποίων τα ονόματα δεν έγιναν γνωστά, αλλά και με κυβερνήσεις διαφόρων χωρών, όπως της Ταϊβάν.

Το Ιούνιο αυτού του έτους, η Gilead έλαβε σημείωμα να τερματίσει τη συμφωνία του 1996 με τη Roche και οι εταιρείες μπήκαν σε διαιτησία.

Η Gilead θα έχει την επιλογή να προωθήσει το Tamiflu σε εξειδικευμένες περιοχές τον ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Roche. H Gilead δεν θα προχωρήσει στην πώληση του Tamiflu το 2006 και δεν καθόρισε το εάν θα ασκήσει το δικαίωμα της από κοινού προώθησης του σκευάσματος το 2007 ή πέρα από αυτό το έτος.

Οι δύο εταιρείες, συνεργάστηκαν στην ανάπτυξη του προϊόντος, βελτιώνοντάς το μέσω κλινικών ερευνών που άρχισαν το 1997 και πήραν την αρχική έγκριση πώλησης 2,5 χρόνια αργότερα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα