Endesa: 52% υψηλότερα κέρδη το γ' τρίμηνο

Από τη δραστηριότητά της στην Ευρώπη και την πώληση στοιχείων
Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2005 11:24

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 52%, αποτέλεσμα των εσόδων από την Ευρώπη, σε συνδυασμό με την πώληση περιουσιακών στοιχείων, εμφάνισαν το τρίτο τρίμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της Endesa SA, η οποία μάχεται της προσφοράς εξαγοράς της, ύψους 22 δισ. ευρώ (26 δισ. δολ.) από την ανταγωνίστριά της Gas Natural SDG SA.

Η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενεργείας της Ισπανίας, αύξησε τα καθαρά της κέρδη στα 600 εκατ. ευρώ από 394 εκατ. ευρώ, που ήταν την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Τα κέρδη της από τις ευρωπαϊκές – εκτός Ισπανίας και Πορτογαλίας – χώρες, σχεδόν τριπλασιάστηκαν στα 101 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία του τριμήνου, υπολογίστηκαν από το Bloomberg News, που αφαίρεσε τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, από τα αντίστοιχα του εννεαμήνου, που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία, που εδρεύει στη Μαδρίτη.

Ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Rafael Miranda, προσπαθεί να αντλήσει περισσότερα κέρδη από την Ιταλία και τη Χιλή, για να καταβάλλει μερίσματα συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ, που υποσχέθηκε στους επενδυτές μέσα σε πέντε χρόνια, σε μια προσπάθεια να τους πείσει, να απορρίψουν την επιθετική προσφορά εξαγοράς της. Η Endesa, παλεύει να διατηρήσει την ανεξαρτησία της και να επεκταθεί στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες θα ανοίξουν στον ανταγωνισμό το 2007.

Τα προ φόρων και τόκων κέρδη αυξήθηκαν 37%, φθάνοντας στο 1,14 δισ. ευρώ. Η εταιρεία, εμφάνισε για μία φορά κέρδη από την πώληση ενός κτιρίου γραφείων και μεριδίου της στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στη Χιλή, Smartcom. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Endesa, τα κέρδη αυτά ήταν ύψους 90 εκατ. ευρώ.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Endesa έχει ανασταλεί από το Χρηματιστήριο της Ισπανίας, χωρίς να δοθεί συγκεκριμένος λόγος.

Φέτος, οι μετοχές της έχουν σημειώσει άνοδο 8,7%, πριν από την προσφορά της 5 ης Σεπτεμβρίου και από τότε σημείωσαν περαιτέρω άνοδο 14%.

Η οικονομική ανάπτυξη στη Λατινική Αμερική, τόνωσε τη ζήτηση, κυρίως στη Χιλή, το Περού και τη Βραζιλία. Η Endesa δαπάνησε 6,4 δισ. ευρώ, για να καταστεί η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας στη Λατινική Αμερική, προκειμένου να ισορροπήσει από την αύξηση του ανταγωνισμού στη χώρα που εδρεύει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα