ΥΠΕΧΩΔΕ: Εγκριση προδιαγραφών για ρυθμιστικά σχέδια

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2005 12:35

Εγκρίθηκαν με απόφαση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρου Καλογιάννη οι τεχνικές προδιαγραφές για την εκπόνηση μελετών Ρυθμιστικών Σχεδίων και προγραμμάτων προστασίας περιβάλλοντος (Αριθμ. 44357 / ΦΕΚ Β΄ 1502/1.11.2005).

Οι εγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές αφορούν στην κατάρτιση μελέτης οικιστικής ανάπτυξης και προστασίας περιβάλλοντος και γενικότερης ανάπτυξης μιας ευρύτερης αστικής περιοχής και περιλαμβάνουν δύο βασικά στάδια:

Στο στάδιο (Α) της μελέτης, που υποδιαιρείται σε τρία μέρη ΑΙ, ΑΙΙ, ΑΙΙΙ, περιλαμβάνεται η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, η αξιολόγηση των δεδομένων, η διάγνωση των προοπτικών τάσεων της περιοχής μελέτης, η επισήμανση των προβλημάτων και η διατύπωση εναλλακτικών προτάσεων.

Στο στάδιο (Β) της μελέτης διατυπώνεται η συνολική και τελική πρόταση Ρυθμιστικού Σχεδίου, μέσω του προσδιορισμού γενικών και ειδικών στόχων, ο τρόπος και χρόνος επίτευξης τους, μέσω του προγράμματος δράσης και του αντίστοιχου χρονοδιαγράμματος, οι μηχανισμοί παρακολούθησης για την εφαρμογή τους καθώς και κάθε άλλο μέτρο ορθής εφαρμογής του.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘‘Περιβάλλον’’ (ΕΠΠΕΡ) του ΥΠΕΧΩΔΕ οι μελέτες για τα πρώτα Ρυθμιστικά Σχέδια των μεγάλων πόλεων της χώρας».

Όπως δήλωσε ο κ. Στ. Καλογιάννης, «ο Νόμος 2508/97 περί «βιώσιμης οικιστικής ανάπτυξης των πόλεων και οικισμών της χώρας», προβλέπει την οικιστική οργάνωση, την προστασία του περιβάλλοντος και τη γενικότερη ανάπτυξη των ευρύτερων περιοχών των μεγάλων αστικών συγκροτημάτων της χώρας μέσω κατάρτισης Ρυθμιστικών Σχεδίων. Ο Νόμος αυτός είχε μείνει ανενεργός από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις. Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει τα Ρυθμιστικά ως απαραίτητα εργαλεία για την βιώσιμη ανάπτυξη των αστικών κέντρων, τον έλεγχο των χρήσεων γης, την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και τον προγραμματισμό παρεμβάσεων μεγάλης κλίμακας».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, το Ρυθμιστικό Σχέδιο αποτελεί επιτελικό σχέδιο χάραξης χωρικών πολιτικών με προσδιορισμένα κοινωνικά, οικονομικά και αναπτυξιακά πλαίσια, αλλά και μηχανισμούς στρατηγικού σχεδιασμού των σημαντικών αστικών περιοχών της χώρας. Συνιστά δε ένα πλαίσιο πολιτικής και δράσης με ιεραρχημένους και σαφείς γενικούς και ειδικούς στόχους και σχετικά προγράμματα, μέσω του αρμοδίου Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα