Διεθνής διάσκεψη για την ναυτιλιακή πολιτική της Ε.Ε.

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2005 13:18

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Barroso θα κηρύξει την έναρξη της Διεθνούς Διάσκεψης με θέμα τις προκλήσεις και ευκαιρίες μιας νέας ολοκληρωμένης ναυτιλιακής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso, ο Επίτροπος Αλιείας και Ναυτιλιακών Υποθέσεων Joe Borg και ο Επίτροπος Ενέργειας Andris Piebalgs θα συμμετάσχουν αύριο στις Βρυξέλλες σε ημερήσια διάσκεψη με θέμα τις προκλήσεις και ευκαιρίες μιας ολοκληρωμένης ναυτιλιακής πολιτικής.

Περισσότεροι από 250 σύνεδροι, μεταξύ αυτών και τέσσερις υπουργοί, θα εξετάσουν τα διακυβευόμενα ζητήματα μιας περιεκτικής ναυτιλιακής πολιτικής της ΕΕ από οικονομικής, επιστημονικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής σκοπιάς, όπως τα αντιλαμβάνονται τα κράτη μέλη, ο ναυτιλιακός κλάδος και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η διάσκεψη είναι μία από τις πρώτες μείζονες διεθνείς εκδηλώσεις που διοργανώνονται εν όψει της δημοσίευσης, την προσεχή άνοιξη, Πράσινης Βίβλου με σκοπό να ξεκινήσει μια εκτεταμένη συζήτηση, σε ολόκληρη την ΕΕ, για τον καλύτερο τρόπο βελτιστοποίησης των συνεργιών μεταξύ των συναφών προς τη θάλασσα δραστηριοτήτων και για την αύξηση του οικονομικού και κοινωνικού δυναμικού τους, διασφαλίζοντας παράλληλα το θαλάσσιο περιβάλλον.

Η ευρεία συμμετοχή παραγόντων του κλάδου θεωρείται πρωταρχικής σημασίας για τη νέα αυτή πολιτική, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο “Προς μια μελλοντική ναυτιλιακή πολιτική για την Ένωση : ένα ευρωπαϊκό όραμα για τους ωκεανούς και τις θάλασσες”, που παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Περιγράφοντας την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης ναυτιλιακής πολιτικής, ο Πρόεδρος Barroso δήλωσε : «Δημιούργησα στην Επιτροπή μου ένα χαρτοφυλάκιο για τη ναυτιλιακή πολιτική και ζήτησα από τον Επίτροπο Borg να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη ναυτιλιακή πολιτική. Είναι αποφασιστικής σημασίας η διαχείριση και ο ρόλος των ωκεανών για την ανθρωπότητα και δεν θα πρέπει να αλληλοσυγκρούονται οι διάφορες πολιτικές που έχουν σχέση με τη θάλασσα. Πρέπει να επιδεικνύουμε μεγαλύτερη συνεργασία, συντονισμό και συνοχή. Αυτά ακριβώς μπορεί να προσφέρει μια ναυτιλιακή πολιτική».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, υπό την ηγεσία του Προέδρου Barroso η προσοχή εστιάζεται στις δυνατότητες που προσφέρουν οι θάλασσες και οι ωκεανοί για αειφόρο ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με στόχο την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων αυτών, η κίνηση για τη χάραξη μιας νέας ολοκληρωμένης ναυτιλιακής πολιτικής κατέστη ένας από τους στρατηγικούς στόχους της Επιτροπής για την περίοδο 2005-2009. Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η σύνταξη Πράσινης Βίβλου από ειδική ομάδα επιτρόπων υπεύθυνων για τομεακές δραστηριότητες που έχουν σχέση με τη θάλασσα, υπό την προεδρία του Επιτρόπου Borg. Η Πράσινη Βίβλος θα αποτελέσει εφαλτήριο για εκτεταμένες διαβουλεύσεις με τους παράγοντες του κλάδου σχετικά με μια μελλοντική ευρωπαϊκή ναυτιλιακή πολιτική.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε τον Μάρτιο, η Επιτροπή εξήγησε ότι η συμβολή της θάλασσας στη διαβίωση και στην ευημερία μας είναι ήδη ουσιώδης, όπως ουσιώδεις είναι και οι δυνατότητες για οικονομική ανάπτυξη. Αποτελεί πρόκληση να βελτιστοποιήσουμε τις τρέχουσες και μελλοντικές ναυτιλιακές δραστηριότητές μας κατά βιώσιμο τρόπο. Μια ολιστική και ολοκληρωμένη ναυτιλιακή πολιτική θα βοηθήσει στην αποδέσμευση των υφιστάμενων σημαντικών δυνατοτήτων ανάπτυξης, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Οι στόχοι αυτοί ευθυγραμμίζονται πλήρως με τη στρατηγική της Λισσαβόνας για την αειφόρο ανάπτυξη και την απασχόληση.

Η κίνηση προς μια ολιστική θεώρηση της θάλασσας, τάση που αυξάνει σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτελεί όμως ένα νέο ξεκίνημα για την Επιτροπή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο άρχισε ήδη διαβουλεύσεις με τους παράγοντες του ευρύτερου κλάδου ώστε να συντάξει την Πράσινη Βίβλο της κατά τρόπο απόλυτα διαφανή. Η διατομεακή και διεπιστημονική προσέγγιση είναι αποφασιστικής σημασίας για την επιτυχία της διαδικασίας, όπως είναι και η διεθνής διάσταση, επειδή η βιωσιμότητα των πάσης φύσεως ναυτιλιακών δραστηριοτήτων εξαρτάται από την τήρηση, εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, συμφωνημένων μέτρων.

Στο πλαίσιο μικτής ομάδας για την αειφόρο ανάπτυξη πραγματοποιήθηκε ήδη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο Σεπτέμβριο μια πρώτη συζήτηση. Συγκροτήθηκε επίσης μια ομάδα εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών σε ναυτιλιακά θέματα, η οποία συνεδρίασε επίσης για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο. Θα ακολουθήσουν και άλλες συνεδριάσεις των ομάδων αυτών.

Εκτός από τον Joe Borg, στην ειδική ομάδα συμμετέχουν οι Επίτροποι που είναι υπεύθυνοι για τη βιομηχανία (Αντιπρόεδρος Verheugen), τις Μεταφορές (Αντιπρόεδρος Barrot), το Περιβάλλον (Επίτροπος Δήμας), την Περιφερειακή Πολιτική (Επίτροπος Hübner), την Ενέργεια (Επίτροπος Piebalgs) και την Έρευνα (Επίτροπος Potócnik).

Η θάλασσα έχει μεγάλη σημασία για την Ένωση. Είκοσι κράτη μέλη διαθέτουν ακτές που εκτείνονται σε μήκος σχεδόν 70.000 χιλιομέτρων. Ο μισός σχεδόν πληθυσμός της ΕΕ ζει σε απόσταση μικρότερη από 50 χιλιόμετρα από τις ακτές. Στις θαλάσσιες περιφέρειες των 15 κρατών μελών αντιστοιχεί ήδη ποσοστό πάνω από 40% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα