Δεκατρείς χιλιάδες άνεργοι σε προγράμματα του ΟΑΕΔ

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2005 20:18
UPD:20:21

Δεκατρείς χιλιάδες άνεργοι θα ωφεληθούν από τα νέα προγράμματα δράσης υπέρ της απασχόλησης που προωθεί το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας σε συνεργασία με το διοικητή του ΟΑΕΔ Γ. Βερναρδάκη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Με τρεις Υπουργικές Αποφάσεις, συνολικού κόστους 89 εκατομμυρίων ευρώ, ο Υπουργός ενέκρινε Προγράμματα Επιχορήγησης Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών στην Περιφέρεια και απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, η πρώτη από αυτές αφορά σε Πρόγραμμα Επιχορήγησης Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΝΕΕ) για γυναίκες στα πλαίσια του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) της Πελοποννήσου.

Στο Πρόγραμμα αυτό θα ενταχθούν 277 γυναίκες οι οποίες θα δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Το ποσό με το οποίο η κάθε μια θα επιδοτηθεί ανέρχεται σε 9.000 €, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος φτάνει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Το κόστος κατά 25% θα βαρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό, ενώ το υπόλοιπο θα καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου, στα πλαίσια του Γ' ΚΠΣ.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος αυτού θα καλύψει τη διετία 2006-2007. Οι κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης των όρων της απόφασης φτάνουν μέχρι τη διακοπή της επιχορήγησης ακόμα και την επιστροφή ολόκληρου του καταβληθέντος ποσού.

Η δεύτερη Κοινή Υπουργική Απόφαση αφορά στοχευμένες παρεμβάσεις κατάρτισης Προγραμμάτων για την απόκτηση Εργασιακής Εμπειρίας (STAGE), για την επιδότηση επιχειρήσεων για δημιουργία Νέων Θέσεων Εργασίας (ΝΘΕ) και την επιχορήγηση Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΝΕΕ) στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου,

Νοτίου Αιγαίου (και εξειδικευμένο για τη νήσο Λέρο) και Κρήτης.

Οι δράσεις αυτές έχουν σχεδιαστεί από τις ίδιες τις Περιφέρειες, και αφορούν περίοδο υλοποίησης την τριετία 2005 - 2007. Η συνολική δαπάνη του Προγράμματος αγγίζει τα 85 εκατομμύρια ευρώ.

Από το Πρόγραμμα αυτό θα ωφεληθούν άμεσα 12.654 άνεργοι και νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η τρίτη Υπουργική Απόφαση αφορά Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (STAGE) 200 ανέργων πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και τις Διευθύνσεις Εμπορίου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

Η διάρκεια του Προγράμματος εκτείνεται στους 18 μήνες, σύμφωνα με το νόμο, ενώ η αποζημίωση των ασκουμένων που βαρύνει και θα καταβάλει ο ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 30 ευρώ ανά ημέρα. Το συνολικό κόστος του Προγράμματος στην τριετία ανέρχεται στο ποσό των 2.376 εκατομμυρίων ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα