Μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ το 2005 «βλέπει» η Alpha Bank

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2005 09:48

Αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμό υψηλότερο του 3,6% «βλέπει» η Alpha Bank με βάση τις εξελίξεις στο εννεάμηνο. Στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, αναμένεται ανάκαμψη των επενδύσεων, διατήρηση του υψηλού ρυθμού αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, αύξηση των εξαγωγών κατά 3,7% και των εισαγωγών κατά 0,4%.

Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας, η αύξηση του ΑΕΠ το 2005 σημειώθηκε παρά την αρνητική επίπτωση από τη μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου στο εννεάμηνο. Η διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου σε ελαφρά χαμηλότερα επίπεδα στο τελευταίο δίμηνο του 2005, θα συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Στο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της τράπεζας προβλέπεται ότι η πτώση της παραγωγής της μεταποίησης θα περιοριστεί στο 1% το 2005 ενώ, όσον αφορά τον όγκο οικοδομικής δραστηριότητας εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένος στο τετράμηνο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2005.

Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: καταρχάς η σύγκριση θα γίνεται με περυσινή σχετικά χαμηλή βάση ενώ πολλοί σπεύδουν να εκδώσουν τις οικοδομικές άδειες πριν το νέο έτος όταν θα τεθεί σε ισχύ ο ΦΠΑ στα νέα ακίνητα και η ανατίμηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Για το 2005, αναμένεται αύξηση του όγκου των αδειών οικοδομών κατά 3,5% περίπου έναντι πτώσης κατά 3,4% το 2004.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα