Ταϊβάν: Αύξηση 4,4% του ΑΕΠ το γ' τρίμηνο

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2005 12:02

ΜΕ τον ταχύτερο ρυθμό, σε χρονικό διάστημα ενός έτους, αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο, η οικονομία της Ταϊβάν, καθώς η ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρονικών, τόνωσε τις εξαγωγές, ενώ η μείωση της ανεργίας, τόνωσε τις δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 4,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την αναρρίχησή του 3% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με αξιωματούχο, που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, όπως μετέδωσε το Bloomberg News, μετά από έρευνα μεταξύ 18 οικονομικών αναλυτών. H Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο σύνολο του έτους, στο 3,8%, από 3,65%, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι εξαγωγές αυξάνονται, καθώς ισχυροποιείται η ζήτηση στην Ιαπωνία και την Κίνα, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας και το δολάριο της Ταϊβάν, υποχώρησε 6,6% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ το τελευταίο εξάμηνο, βοηθώντας τις ντόπιες βιομηχανίες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Η εξέλιξη αυτή, ωθεί τις εταιρείες να προχωρήσουν σε επενδύσεις και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, στηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη.

Οι πωλήσεις στο εξωτερικό, που αποτελούν περίπου το ήμιση του ΑΕΠ της Ταϊβάν, αυξήθηκαν 7,2% στα 47,5 δισ. δολ. το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Οι φορτώσεις αυξήθηκαν 16,6% και σε επίπεδα ρεκόρ, φθάνοντας τα 17,9 δισ. δολ. τον Οκτώβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας στις 7 Νοεμβρίου.

Η οικονομική ανάπτυξη της Ταϊβάν το τρίτο τρίμηνο, υπερέβη την πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,3% της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, την οποία ανακοίνωσε στις 18 Αυγούστου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα