Π. Ξενοκώστας: Προτάσεις για την ανασυγκρότηση της αμυντικής βιομηχανίας

Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015 13:05
UPD:21:10

Σύμφωνα με τον κ. Ξενοκώστα, η επόμενη μέρα έχει πλέον ξεκινήσει και η αναζήτηση στρατηγικού σχεδιασμού από πλευράς ελληνικών κυβερνήσεων είναι επιτακτική.

Στην οικονομική κρίση που βιώνει σήμερα η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία αναφέρθηκε ο Πάνος Ξενοκώστας, επικεφαλής Επενδυτικών Κεφαλαίων της ONEX Technologies – LKS Partners, μιλώντας στο 4ο  Aviation Conference, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αεροπορικής εβδομάδας Athens Flying Week 2015.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, σε ζωντανή σύνδεση από τη Νέα Υόρκη, ο κ. Ξενοκώστας προσδιόρισε την οικονομική κρίση που βιώνει η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία ως μικρογραφία της ελληνικής και ως αποτέλεσμα της κοινωνικής κρίσης, της κρίσης αξιών και εν τέλει ως αποτέλεσμα της κρίσης της ίδιας της δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ξενοκώστα, η επόμενη μέρα έχει πλέον ξεκινήσει και η αναζήτηση στρατηγικού σχεδιασμού από πλευράς ελληνικών κυβερνήσεων είναι επιτακτική. Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες θα οδηγήσουν, όπως είπε, σε μια πλήρη ανασυγκρότηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και θα τη μετατρέψουν σε Τεχνολογική Βιομηχανία. «Ο κλάδος των αμιγώς αμυντικών βιομηχανιών τείνει προς εξαφάνιση παγκοσμίως», τόνισε. 

Ο κ. Ξενοκώστας υποστήριξε πως οι ελληνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν αν και με ποιο τρόπο θα συνεργαστούν με πιθανούς επενδυτές και επιχειρηματίες που ίσως  κάποια στιγμή ενδιαφερθούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, αν και όπως διευκρίνισε «ο χρόνος πλέον δεν είναι σύμμαχος της...».

Προέτρεψε επίσης την Ιδιωτική Αμυντική Βιομηχανία να αναζητήσει λύσεις για την επόμενη δεκαετία και όχι λύσεις για την «επόμενη εβδομάδα». Παράλληλα, πρότεινε τη διαφοροποίηση των βιομηχανιών, ώστε να μετεξελιχθούν σε βιομηχανίες γνώσης και όχι μόνο έντασης κόστους.

Αναφερόμενος στους κλαδικούς φορείς, πρότεινε την άμεση συνένωσή τους, ώστε να επικαιροποιήσουν τις λίστες των μελών τους με βάση οικονομικά, επιχειρηματικά και αντικειμενικά κριτήρια και όχι βάσει προσωπικών επιδιώξεων. «Είναι αναγκαίο να υπάρχει μια φωνή εκπροσώπησης προς την Ευρώπη, αλλά και τις ελληνικές κυβερνήσεις», τόνισε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Ξενοκώστας επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι η Onex Technologies-LKS Partners, η οποία έχει στρατηγική παρουσία στη χώρα τα τελευταία 11 χρόνια, είναι πάντοτε αρωγός της ελληνικής οικονομίας και σύμμαχος σε οποιαδήποτε προοδευτική προσπάθεια υγιών δυνάμεων, μέσα από επενδύσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας και δυναμική συνεισφορά στην ελληνική κοινωνία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα