Χ. Αλμούνια: Με τιτλοποίηση στο 3,7% το έλλειμμα της Ελλάδος

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η απόφαση για την τιτλοποίηση
Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2005 14:29

Η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα θα αναλογεί στο τέλος του 2005 στο 3,7% του ελληνικού ΑΕΠ έχει ως υπόθεση εργασίας την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) των λεγόμενων τιτλοποιήσεων. Αυτό διευκρίνισε σήμερα ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος, Χοακίμ Αλμούνια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Συγκεκριμένα, ο ισπανός Επίτροπος ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βασίζει σε αυτή την υπόθεση εργασίας τις προβλέψεις της για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, στις δικές τους επίσημες εκτιμήσεις, λαμβάνουν υπόψιν τους το χειρότερο για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας σενάριο, δηλαδή αυτό της πλήρους απόρριψης των τιτλοποιήσεων από την Eurostat.

Εν πάση περιπτώσει, σημείωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος, το όλο ζήτημα θα κλείσει εντός των προσεχώς εβδομάδων, δεδομένου ότι η Eurostat θα έχει ολοκληρώσει την ανάλυσή της επί των ελληνικών προτάσεων πριν από την εκπνοή του 2005.

Ο Χοακίμ Αλμούνια πρόσθεσε ακόμη ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον υπουργό Εθνικής οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, τον διαβεβαίωσε ότι επίκειται η τελική απόφαση της Eurostat.

Σε ό,τι αφορά το 2006 και το 2007, ο Επίτροπος διευκρίνισε πως τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, στις εκτιμήσεις που προς το παρόν προβάλουν, δεν λαμβάνουν υπόψιν τους το ζήτημα των λεγόμενων τιτλοποιήσεων, ή των άλλων προσωρινού χαρακτήρα μέτρων. Ωστόσο ο Επίτροπος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι οι εκκρεμότητες αυτές θα αρθούν σύντομα, δηλαδή μετά την επίσημη παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2006 και των αποφάσεων της Eurostat.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα