Airbus: Παραγγελία 2 δισ. δολ. από την Kingfisher της Ινδίας

Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2005 09:06
UPD:09:20

ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ 30 αεροσκαφών, αξίας 2 δισ. δολ., θα κερδίσει η Airbus SAS, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εμπορικών αεροσκαφών στον κόσμο από την Kingfisher Airlines, στο Dubai Air Show, όπου η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα ανταγωνιστεί με την Boeing Co., για νέες δουλειές.

Η Kingfisher, η αεροπορική εταιρεία με έδρα το Μουμπάϊ, που ανήκει στην UB Group της Ινδίας, θα ανακοινώσει την παραγγελία της στην έκθεση, η οποία αρχίζει στις 20 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον ανώτατο εκτελεστικό της διευθυντή, Nigel Harwood, σε τηλεφωνική του συνέντευξη. Τα αεροσκάφη θα είναι από τη σειρά Α320 και έχουν τιμή βάσει του τιμοκαταλόγου, 65 εκατ. δολ. το ένα.

Η Airbus, με έδρα την Τουλούζη της Γαλλίας και η Boeing Co., που εδρεύει στο Σικάγο, θα αγωνιστούν για νέους πελάτες στην έκθεση, καθώς η αμερικανική βιομηχανία προσπαθεί να κλείσει περισσότερες παραγγελίες από την ευρωπαϊκή ανταγωνίστριά της, για πρώτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια. Η Boeing έκλεισε 659 παραγγελίες μέχρι στιγμής φέτος, έναντι 494 παραγγελιών που έχει κλείσει η Airbus.

H Boeing, πίεσε ακόμη περισσότερο την Airbus με την ανακοίνωσή της στις 15 Νοεμβρίου, όταν ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει μία μεγαλύτερη και πιο αποδοτική έκδοση του ηλικίας περίπου 40 ετών, Boeing 747, για να ανταγωνιστεί το Α380 της Airbus, σε μία αγορά αεροσκαφών, που μεταφέρουν περισσότερους από 400 επιβάτες. Η ιαπωνική Nippon Cargo Airlines Co., παρήγγειλε οκτώ αεροσκάφη και η Cargolux Airlines International SA του Λουξεμβούργου, υποσχέθηκε την παραγγελία 10 αεροσκαφών.

Η Kingfisher παρήγγειλε 10 αεροσκάφη τύπου A320 και τρία A319.

Airbus και Boeing θέλουν να πουλήσουν περισσότερα αεροσκάφη στην Ινδία, όπου η οικονομική ανάπτυξη, ωθεί ανοδικά τη ζήτηση για ταξίδια. Επίσης, η κυβέρνηση απελευθερώνει τον αεροπορικό κλάδο, ενθαρρύνοντας περισσότερες εταιρείες να εισέλθουν στην αγορά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι αεροπορικές εταιρείες της Ινδίας, θα αγοράσουν τουλάχιστον 570 νέα αεροσκάφη μέχρι το 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Airbus, νωρίτερα φέτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα