DailyFx.gr: Οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει το δολάριο το 2014

Τρίτη, 07 Ιανουαρίου 2014 09:15
UPD:24/01/2014 15:17

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Κεφάλαιο" την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014.

Βαδίζουμε στο πρώτο σκαλοπάτι του 2014 και οι επενδυτές προετοιμάζουν τα χαρτοφυλάκιά τους για την καινούρια χρονιά. Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως το 2014 θα είναι μια χρονιά ανάπτυξης τόσο για την Αμερική όσο και για την Ευρώπη, κάτι που αφαιρεί περισσότερο ρίσκο από τη διεθνή σκακιέρα. Οι εξελίξεις σε διεθνές πολιτικό και οικονομικό επίπεδο ανοίγουν το δρόμο για επενδυτικές ευκαιρίες που θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε στην πορεία.

Η επιστροφή της Αμερικής στην ανάπτυξη και ο περιορισμός της ποσοτικής χαλάρωσης έδωσε θετικό τόνο στο δολάριο, κάτι που θα περιμένουμε να συνεχιστεί και μέσα στην ερχόμενη χρονιά. Θα πρέπει να προσέξουμε ωστόσο πως το δολάριο αναμένεται να κινηθεί δυναμικά κυρίως έναντι των emerging currencies. Τα νομίσματα χωρών όπως το Μεξικό (MXN), η Ινδία (INR) ή η Τουρκία (ΤΡΥ) αναμένεται να δεχτούν πιέσεις από το δολάριο, όσο η Fed συνεχίζει να «κλείνει» τη στρόφιγγα του QE3. Τα νομίσματα των μεγάλων οικονομιών όπως του Ηνωμένου Βασιλείου (GBP) ή της Ευρωζώνης (EUR) παραμένουν σε ουδέτερη στάση έναντι του δολαρίου, το οποίο ωστόσο αναμένεται να τα κρατήσει σε αυτά ή και σε χαμηλότερα επίπεδα τους επόμενους 12 μήνες.

Πως θα συμπεριφερθεί το EUR/USD το 2014;

Η εικόνα του EUR/USD μέσα στο 2013 κρίνεται πειστική, λόγω της δυναμικής αντίδρασης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο Μάριο Ντράγκι, Πρόεδρος της ΕΚΤ χρησιμοποίησε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, πείθοντας τις αγορές ότι η Ευρώπη «προσβλέπει» σε ανάπτυξη την ερχόμενη χρονιά, κάτι που θα έφερνε τον πληθωρισμό πιο κοντά στο στόχο του 2,0%. Η ισοτιμία σε αυτά τα επίπεδα ωστόσο αποτελεί πρόβλημα τόσο για τον κ. Ντράγκι όσο και για τους αξιωματούχους των χωρών της περιφέρειας. Άνοδος πάνω από το 1.4000 θα είναι εξαιρετική προοπτική για τη μεγαλύτερη εξαγωγική οικονομία της ένωσης που δεν είναι άλλη από τη Γερμανία, κάτι που θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα της περιφέρειας. Από την άλλη μεριά το 1.2750 στα χαμηλά του 2013 φαντάζει πολύ μακρινό για την ισοτιμία, με το εύλογο περιθώριο κίνησης να παραμένει το 1.3300 προκειμένου να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι. Τα σημαντικότερα προβλήματα παραμένουν η αναιμική ανάπτυξη, το σημείο ρεκόρ στο οποίο βρίσκεται η ανεργία, αλλά και ο χαμηλός πληθωρισμός.

Οι ευκαιρίες στην Ιαπωνία

Το δυναμικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) αποσκοπεί στην επιστροφή στην ανάπτυξη μέσω της αύξησης των εξαγωγών. Καταλυτικό ρόλο σε αυτή την απόφαση θα διαδραματίσει η εικόνα του γιεν. Το ιαπωνικό νόμισμα δέχθηκε μεγάλες πιέσεις το 2013, και θα περιμένουμε τις πιέσεις αυτές να συνεχιστούν το 2014. Άλλωστε, η ίδια η BoJ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενδυναμώσει περαιτέρω το πρόγραμμα νομισματικής πολιτικής προκειμένου να πετύχει τον στόχο του πληθωρισμού στο 2%, κάτι που θα σήμαινε την επιστροφή της ανάπτυξης.
Διαλέγουμε τα 3 βασικότερα νομίσματα για να δούμε πως κατόρθωσαν να περάσουν σε υψηλά πέντε ετών έναντι του γιεν. Το δολάριο ενισχύθηκε 20,38% από τις αρχές του χρόνου έναντι του JPY αγγίζοντας τα ¥104,55 ενώ η στερλίνα είχε σημαντικά κέρδη της τάξης του 21,42% με την ισοτιμία GBP/JPY να διαπραγματεύεται στα ¥171,70. Τα σημαντικότερα κέρδη έναντι του γιεν ωστόσο, τα εμφανίζει το ευρώ. Η ισοτιμία EUR/JPY ενισχύεται φέτος κατά 25,55% και σκαρφαλώνει στα ¥143,40.

Το «ξέφρενο» ράλι των χρηματιστηρίων

Η πλειονότητα των επενδυτών περίμενε τη διόρθωση των χρηματοοικονομικών δεικτών μετά την έναρξη του tapering τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, όχι μόνο δεν διόρθωσαν τα χρηματιστήρια, αλλά είδαμε νέα ιστορικά υψηλά για Dow Jones και S&P500. Περιμένουμε να συνεχιστεί η άνοδος των χρηματιστηρίων το 2014, χωρίς να αποκλείονται οι περίοδοι διορθωτικών κινήσεων οι οποίες άλλωστε θα αποτελέσουν κίνητρο εισόδου των επενδυτών. Κυριότεροι λόγοι η βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας και τα νέα IPOs του 2014 που θα δώσουν θετικό τόνο στην αγορά.

Θα συνεχιστεί η μεγάλη βουτιά του χρυσού;

Το κρίσιμο τέστ για το πολύτιμο μέταλλο είναι στην περιοχή των $1.200/ουγγιά στο «νεκρό» σημείο για τις εταιρίες εξόρυξης. Κάτω από αυτά τα επίπεδα οι εταιρίες εξόρυξης χρυσού αναμένεται να εμφανίζουν απώλειες, κάτι που όπως φαίνεται δεν αποτελεί πρόβλημα για τους κερδοσκόπους. Άλλωστε, ποτέ οι hedgers δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τις τιμές. Αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία του δολαρίου, ο χρυσός θα χρειαστεί να δοκιμάσει την κρίσιμη ψυχολογική στήριξη των $1.000/ουγγιά.


Πηγή: DailyFx.gr

Ανοίξτε ένα ΔΩΡΕΑΝ FXCM Δοκιμαστικό Λογαριασμό



Προτεινόμενα για εσάς