DailyFx.gr: PIMCO: “Tο taper μπορεί να ανακόψει την ανάκαμψη στις Η.Π.Α”

Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013 13:14
UPD:22/01/2014 16:32

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει η Pimco το taper τον Δεκέμβριο. Σε δημόσια τοποθέτησή του στους Financial Times ο πρόεδρος της Pimco Mohamed El-Erian εκφράζει αμφιβολίες για το χρονικό σημείο που επέλεξε η FED προκειμένου να επέμβει στην αγορά. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, “οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί στις αποφάσεις που λαμβάνουν, καθώς η κρίση του 2008 είχε βάθος και ένταση. Μαζί με τους κεντρικούς τραπεζίτες, προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε και όλοι εμείς οι θεσμικοί επενδυτές προτού θριαμβολογήσουμε”.

Οι διαφωνίες του προέδρου της Pimco εντοπίζονται σε τέσσερα επίπεδα:

Πρώτον, ο πληθωρισμός στις Η.Π.Α κινείται σε χαμηλούς ρυθμούς παρόλη την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που ακολούθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Επομένως αν αποδειχτεί ότι η απόφαση για το taper λήφθηκε βεβιασμένα, θα μπορούσε να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε περιβάλλον αποπληθωρισμού.

Δεύτερον, η FED με την απόφαση της να μειώσει σε μηνιαία βάση την αγορά ομολόγων κατά 10 δις θα μπορούσε να χάσει τον πολύ στενό έλεγχο που διατηρούσε το προηγούμενο διάστημα πάνω στα επιτόκια. Άλλωστε από την Πέμπτη 26/12/2013 τα επιτόκια για τα δεκαετή αμερικανικά ομόλογα βρίσκονται στο 3% για πρώτη φορά μετά τον Σεπτέμβριο.

Οι μετοχικές αγορές κινήθηκαν έντονα ανοδικά στα 2 τελευταία τρίμηνα. Αν αυτή η τάση αντιστραφεί το ίδιο απότομα, τότε θα έχουμε καταστρεπτικά αποτελέσματα τόσο για τους επενδυτές όσο και για τα χρηματιστήρια.

Τέταρτον, άλλες κεντρικές τράπεζες που ακολουθούν προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης (ΕΚΤ, BoJ) επηρεασμένες από το “taper” στις Η.Π.Α θα θέλουν να προβούν και εκείνες στη λήψη ανάλογων μέτρων, γεγονός ιδιαίτερα επικίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.

Τέλος, ο πρόεδρος της Pimco προβλέπει ότι η FED θα διατηρήσει χαμηλά το βασικό επιτόκιο δανεισμού μέχρι και το 2016, προκείμενου να δώσει ώθηση στην αμερικανική οικονομία.


Πηγή: DailyFx.gr

Ανοίξτε ένα ΔΩΡΕΑΝ FXCM Δοκιμαστικό Λογαριασμό



Προτεινόμενα για εσάς