DailyFx.gr: Πόσο «καύσιμο» έχει μείνει στα χρηματιστήρια;

Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2013 16:05
UPD:18/12/2013 15:32

To παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Κεφάλαιο" το Σάββατο 07/12

Η πτώση των λιανικών πωλήσεων το 4ήμερο των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ κατά 3.9% από εκείνες του 2012 φέρνει τις πρώτες πιέσεις στους αμερικανικούς δείκτες, και οι επενδυτές αρχίζουν να σκέφτονται τις πρώτες διορθώσεις καθώς βρισκόμαστε 3 εβδομάδες περίπου πριν το κλείσιμο της χρονιάς. Η συγκεκριμένη εικόνα προέρχεται από την αύξηση των εκπτώσεων αφού στα ταμεία βρέθηκαν 2 εκατ. περισσότεροι αμερικανοί που ξόδεψαν κατά μέσο όρο $407.02 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει την καταστροφολογία αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί μια εικόνα κατάρρευσης των αγορών από τη Fed καθώς στην ουσία θα έχει αποτύχει όλη η προσπάθεια που έχει κάνει. Τα βλέμματα όλης της αγοράς βρίσκονται στην εικόνα της κατάστασης στην οικονομία των ΗΠΑ και οι ερωτήσεις είναι: Τι θα γίνει με τα στοιχεία που συνεχώς εμφανίζουν βελτίωση; Πόσο θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τον ισολογισμό της Fed;

Ο ισολογισμός της Ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 1 τρισ. δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες και όλοι γνωρίζουν πως αυτό πρέπει κάπου να σταματήσει. Η νέα πρόεδρος της Fed κ. Τζάνετ Γέλεν δεν έδειξε να ανησυχεί ιδιαίτερα για την διάρκεια του QE3 και την έναρξη του tapering στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ύψους 85 δισ. ανά μήνα. Πέντε χρόνια μετά την έναρξη της ανάπτυξης στις ΗΠΑ και συνολικά τα QE1, QE2, και QE3 έχουν προσθέσει συνολικά περί τα 4 τρισ. δολάρια με το 50% από αυτά να ανήκουν αποκλειστικά στο QE3. Οι πολιτικές πιέσεις θα συνεχιστούν πολύ απλά γιατί κανείς δεν θέλει να εκτοξεύσει το χρέος ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ που αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 100%.

Ποια οικονομικά στοιχεία θα ζυγίσουν;

Είναι προφανές ότι τα οικονομικά στοιχεία θα καθορίσουν τις εξελίξεις και τη χρονική στιγμή που οι ιθύνοντες της Fed θα αποφασίσουν ότι έχει επιτευχθεί η πολυαναμενόμενη βιώσιμη ανάπτυξη στην Αμερική. Ο δείκτης μεταποίησης ISM της Δευτέρας σε υψηλά 6 ετών συνεχίζει την σειρά θετικών ανακοινώσεων που ολοκληρώνονται με την εκτιμώμενη μείωση του ποσοστού ανεργίας των ΗΠΑ στο 7.2% έναντι 7.3%. Τον κρισιμότερο λόγο θα έχουν φυσικά οι νέες θέσεις εργασίας που θα εμφανίσει η Αμερική για το μήνα Νοέμβριο και οι ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις στις σημειώσεις της «Μπέζ Βίβλου» πριν από την επόμενη FOMC. Σε περίπτωση που οι ανακοινώσεις είναι καλύτερες των εκτιμήσεων θα δούμε νέες αγορές στο δολάριο, και πιέσεις στους δείκτες και στο χρυσό.

Πόσο κοντά όμως είμαστε στην έναρξη του tapering

Ακόμη και αν αυτή η απόφαση δεν έρθει στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, οι μεγαλύτεροι οίκοι και η πλειονότητα των αναλυτών θεωρούν πως η έναρξη του tapering δεν θα μπορούσε να ξεφύγει πολύ μακριά από τον ερχόμενο Μάρτιο του 2014. Το ζήτημα ωστόσο είναι πως η δυναμική του ράλι θα μειωθεί σε περίπτωση που η αγορά αποτιμήσει ότι η απόφαση αυτή είναι θέμα 1-2 μηνών. Ενδιάμεσα ωστόσο υπάρχει και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και να έχει πάρει την έγκριση της Γερουσίας το αργότερο μέχρι το Φεβρουάριο του 2014.

Πως θα αντιδράσουν οι αγορές;


Οι χρηματιστηριακοί δείκτες που έχουν τρέξει ένα μεγάλο ράλι φέτος θα μπορούσαν να δουν την αρχή κάποιων διορθώσεων μετά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Να σημειώσουμε ότι ο Dow Jones βρίσκεται 22.76% υψηλότερα το 2013, ενώ την ίδια περίοδο ο S&P500 – ο δείκτης με τις 500 μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρίες των ΗΠΑ- κερδίζει 26.62%. Προφανώς και η Fed δεν έχει καμία διάθεση να αφήσει τους χρηματιστηριακούς δείκτες να καταρρεύσουν και η όλη προσαρμογή αναμένεται να γίνει ομαλά. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια σταδιακή μείωση 12-15% (10-12 δισ. ανά μήνα) που θα μπορούσε να ξεκινήσει το Μάρτιο του 2014 και να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο. Το επενδυτικό κοινό ωστόσο παραμένει σε εγρήγορση, και οι συζητήσει περιστρέφονται γύρω από την κεφαλαιοποίηση μέρους των
σημαντικών κερδών του 2013 και η επανατοποθέτηση.

Οι μεγάλοι επενδυτές έχουν ήδη αρχίσει να κοιτάζουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν σε εναλλακτικές κατηγορίες επενδύσεων και στις αναδυόμενες αγορές. Κάπου εκεί με σωστό και πειστικό πρόγραμμα θα μπορούσαν να δεχτούν κεφάλαια και τα χρηματιστήρια της περιφέρειας της Ευρωζώνης αλλά και οι αναδυόμενες αγορές και στα BRICs.


Πηγή: DailyFx.gr

Ανοίξτε ένα ΔΩΡΕΑΝ FXCM Δοκιμαστικό Λογαριασμό



Προτεινόμενα για εσάς