DailyFx.gr: Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών στη διεθνή σκακιέρα

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013 11:58
UPD:09/01/2014 14:32

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Κεφάλαιο" το Σάββατο 23.11

Ποια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που θα απασχολήσουν το επενδυτικό κοινό το ερχόμενο διάστημα; Οι επόμενοι μήνες κρίνονται εξαιρετικά σημαντικοί και οι επενδυτές περιμένουν τις κινήσεις από τις G4, τις 4 μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες προκειμένου να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο που επικρατεί στις αγορές. Το πρώτο σημάδι απαγκίστρωσης από τις πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης φαίνεται πως θα κάνει η Αγγλία η οποία έχει -μετά και τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ- την πλέον ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο τόσο για το 2013 όσο και για το 2014. Ωστόσο οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους ισολογισμούς τους που φαίνεται πως θα παραμείνουν διογκωμένοι το ερχόμενο διάστημα.

Αμερική: Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed)

Οι αγορές τον Οκτώβριο χειρίστηκαν με μεγάλη ψυχραιμία το πιθανό «φιάσκο» με την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ , λόγω της αναποφασιστικότητα σχετικά με τη χρηματοδότηση του "Obamacare", δίνοντας σαφή στήριξη στις χρηματιστηριακές αγορές που συνεχίζουν να τρέχουν ιστορικά υψηλά. Το ερώτημα που τίθεται από τους επενδυτές τώρα είναι : Τι θα συμβεί όταν η Federal Reserve αρχίσει να βγάζει από το τραπέζι 12 % -15% του μηνιαίου προγράμματος αγοράς ομολόγων; Προς το παρόν οι μετοχές βρίσκουν δυναμική στήριξη από το επενδυτικό κοινό, καθώς η Janet Yellen δεσμεύεται να κάνει ότι είναι δυνατόν από πλευράς νομισματικής πολιτικής στην κατεύθυνση της ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ. Ωστόσο, το σημερινό 2,8 % για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ των ΗΠΑ είναι μάλλον απογοητευτικό λαμβάνοντας υπόψη τις τεράστιες προσπάθειες που κάνει η Fed, λαμβάνοντας υπόψη οι ΗΠΑ είχαν 5 τρίμηνα με πάνω από 3 % αύξηση του ΑΕΠ από τη στιγμή που η κρίση κορυφώθηκε στις αρχές του 2012. Η οικονομία των ΗΠΑ ωστόσο βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση και αναμένεται να ξεκινήσει την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης πριν τα μέσα το 2014.

Ευρώπη: Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT)

Η περικοπή επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 25 μονάδες βάσης σε νέα ιστορικά χαμηλά, έρχεται να επιβεβαιώσει την αρνητική εικόνα που υπάρχει στην Ευρωζώνη όσον αφορά τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη. Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη σε μια περίοδο που ο τραπεζικός τομέας θα ήταν υγιής προκειμένου να στηρίξει τις νέες επενδύσεις τόσο σε ιδιωτικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο. Είναι σίγουρο πως θα χρειαστούν αντισυμβατικά μέτρα αλλά η φαρέτρα του Μάριο Ντράγκι έχει ξεμείνει από όπλα, και η μοναδική λύση που προκρίνεται φαίνεται πως είναι ένα νέο LTRO (ενδεχομένως μεγαλύτερης διάρκειας).

Αγγλία: Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ)

Η δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας Αγγλίας -ταχύτερα από τις προσδοκίες- φέρνει θετικά αποτελέσματα τα οποία η ΒοΕ θα προσπαθούσε να εναρμονίσει στην οικονομία προκειμένου να «ξεκολλήσει» την οικονομία από μια περίοδο χαμηλού πληθωρισμού. Το ζήτημα ωστόσο που θα πρέπει να εξετάσει ο Πρόεδρος Carney είναι η προστασία της πραγματικής οικονομίας. Τα νοικοκυριά αρχίζουν να δαπανούν περισσότερο, λόγω του ότι οι θέσεις εργασίας γίνονται όλο και πιο διαθέσιμες και η προσδοκία ότι τα χαμηλά επιτόκια θα είναι «συμπαραστάτης» προστατεύοντας τα συνολικά οικονομικά βάρη για τα επόμενα χρόνια, κι αυτό κανείς δεν θα ήθελε να το «χαλάσει». Εδώ είναι η λεπτή γραμμή πάνω στην οποία θα επιχειρήσει να περπατήσει η ΒοΕ.

Ιαπωνία: Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (ΒοJ)

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας –που έχει το πιο δυναμικό πρόγραμμα τόνωσης σε παγκόσμιο επίπεδο- έχει υποσχεθεί να φέρει στην οικονομία $1.4 τρις. Εμφανή είναι ωστόσο τα προβλήματα τόσο στο εγχώριο νόμισμα (γιεν) όσο και στις αποδόσεις των ομολόγων που κινούνται σε ιστορικά χαμηλά.

Οι κινήσεις που θα περιμένουν οι επενδυτές θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται μέσα στο 2014 και θα φέρουν σημαντικές αλλαγές συσχετισμών. Θα πρέπει να δούμε πως θα αντιδρούσαν οι μετοχές των εταιριών στις ΗΠΑ αν ξεκινούσε το taper του QE3, ή αν οι καταναλωτές θα έβλεπαν με σκεπτικισμό μια άνοδο των επιτοκίων από την ΒοΕ. Στην Ευρωζώνη αυτό που θεωρείται ως μείζον είναι από τη μια η πλήρης έξοδος από την κρίση και η δημιουργία πλεονασμάτων, και από την άλλη η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος που θα αποτελέσει αρωγό στην προσπάθεια ανασύστασης της επιχειρηματικότητας.


Πηγή: DailyFx.gr

Ανοίξτε ένα ΔΩΡΕΑΝ FXCM Δοκιμαστικό Λογαριασμό



Προτεινόμενα για εσάς