DailyFx.gr: Τα νέα οικονομικά δεδομένα μετά τη συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία.

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013 10:30
UPD:08/01/2014 17:02

Η Γερμανία καταφέρνει να σχηματίσει κυβέρνηση μετά από 65 ημέρες. Το κόμμα της Μέρκελ (CDU) με τους συμμάχους της (CSU), συμφώνησε στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD, μετά από μαραθώνιο συνομιλιών που διήρκησαν 17 ώρες. Ουσιαστικά, ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας με το SPD ήταν μονόδρομος για τη καγκελάριο μετά και την απόρριψη ενδεχόμενης συμφωνίας από τους Πράσινους.

Στις διαπραγματεύσεις κυρίαρχο ρόλο διαδραμάτισαν οικονομικά ζητήματα εσωτερικής και ευρωπαϊκής φύσης. Στο εσωτερικό μέτωπο, σημαντική είναι η συμφωνία για θέσπιση κατώτατου ωρομισθίου στα 8.5 ευρώ, πάγωμα των φόρων, υιοθέτηση χαμηλότερου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Όσον αφορά τις αποφάσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, τα κόμματα συμφώνησαν ότι τα κράτη θα μπορούν να δανείζονται από τον ESM προκειμένου να στηρίξουν τις προβληματικές τράπεζες, έθεσαν όμως αυστηρούς όρους. Πιο συγκεκριμένα, όρισαν ως όριο χρηματοδότησης από τον ESM τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ, η χρήση των οποίων θα επιτρέπεται μόνο εφόσον αποκλειστεί η ανεύρεση χρηματοδότησης με εναλλακτικούς τρόπους.

Ακόμη, οι εκπρόσωποι των κομμάτων συμφώνησαν τα χρήματα που χρησιμοποιούνται από μέλη της Ευρωζώνης για τη διάσωση τραπεζών να μην περιέχονται στον ευρωπαϊκό κανόνα για έλλειμμα 3% επί του ΑΕΠ. Τέλος, ο νέος σχηματισμός αναμένεται βάσει των συμφωνιών, να στηρίξει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης των τραπεζών που θα λειτουργεί αυτόνομα.

Στο άκουσμα των ανακοινώσεων ανοδικά κινούνται τόσο τα crosses του EUR και του GBP.Άνοδος παρατηρείται και στα ζεύγη του Yen.

Γράφημα EUR/USD


 


Πηγή: DailyFx.gr

Ανοίξτε ένα ΔΩΡΕΑΝ FXCM Δοκιμαστικό Λογαριασμό



Προτεινόμενα για εσάς