DailyFx.gr: Η Jannet Yellen στο τιμόνι της FED την κρισιμότερη στιγμή

Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2013 14:43
UPD:18/12/2013 14:17

Αδιαμφισβήτητα η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους και την απόρριψη του taper στις αγορές ομολόγων της FED. Είχαμε τονίσει αρκετές φορές στο παρελθόν ότι ήταν αρκετά δύσκολο για τον Ben Bernanke να προωθήσει πολιτικές, καθώς βρισκόταν με το ένα πόδι στην έξοδο.

Η Janet Yellen που τον διαδέχεται σήμερα και αποτελεί την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην 100-χρονη ιστορία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, θα επιχειρήσει να προωθήσει όλες τις απαραίτητες κινήσεις της FED για την βελτίωση της οικονομικής εικόνας των ΗΠΑ το ερχόμενο διάστημα. Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι πως η Yellen έχει στηρίξει τον Bernanke σε αρκετές αποφάσεις και δεν θα πρέπει να περιμένουμε τροποποιήσεις στην νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Σε αυτό που θα βοηθήσει είναι στον αέρα αλλαγής και αισιοδοξίας που θα φέρει σε μια περίοδο που όλα τα φώτα είναι στραμμένα στα «προβλήματα» που αντιμετωπίζει η οικονομία των ΗΠΑ.

Η νέα πρόεδρος της FED θα συνεχίσει να εστιάζει σε ζητήματα ανεργίας. Να θυμίζουμε πως η ίδια ήταν υπέρμαχος των επιλογών Bernanke στα ζητήματα τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης με τα μηδενικά επιτόκια και τις αγορές ομολόγων, ενώ εργαζόταν στενά με τον προκάτοχό της. Εστιάζω στις τελευταίες δηλώσεις της τον περασμένο Μάρτιο: «Είναι υψηλό το κόστος που πληρώνουν οι άνεργοι και οι οικογένειές τους σε μια οικονομία που αναπτύσσεται με απογοητευτικά αργούς ρυθμούς», που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός δεν θα είναι το μέλημά της αλλά η ανάπτυξη και οι νέες θέσεις εργασίας. Είναι εμφανές λοιπόν πως ο Barack Obama δείχνει την ξεκάθαρη θέση του να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά για το επόμενο διάστημα.

Οι αγορές αντέδρασαν θετικά στο άκουσμα της είδησης αυτής και περιμένουμε να δούμε την συνέχεια. Η κ.Yellen είχε την θέση του αντιπροέδρου της FED από το 2010. Πριν από αυτό κατείχε την θέση του εκπροσώπου της FED στο San Francisco και ως πρόεδρος στο οικονομικό συμβούλιο του τέως Προέδρου Bill Clinton.


Πηγή: DailyFx.gr

Ανοίξτε ένα ΔΩΡΕΑΝ FXCM Δοκιμαστικό Λογαριασμό



Προτεινόμενα για εσάς