Στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης εστιάζεται τώρα το ενδιαφέρον μετά από την επανεκλογή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στην Προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επανεκλεγείς πρόεδρος πρόκειται να επιλέξει το νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη.
Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι αυτά του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Τζουλιάνο Αμάτο, και του μέχρι χθες δεύτερου γραμματέα του προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα.
Το Σάββατο βράδυ ο κ. Λέτα υπέβαλε και επίσημα, την παραίτησή του από την ηγετική ομάδα των Δημοκρατικών μαζί με τον γραμματέα Πιερλουίτζι Μπερσάνι. Σύντομα, το μεγαλύτερο κόμμα της ιταλικής κεντροαριστεράς θα πρέπει να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο για να καθορίσει την μελλοντική γραμμή του.
Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα Αμάτο για την πρωθυπουργία, φέρεται να στηρίζεται από το ρεύμα των Δημοκρατικών που έχει ως σημείο αναφοράς του, τον ανανεωτή δήμαρχο της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντσι.
Η «Επιλογή Πολιτών» του Μάριο Μόντι όμως, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα προτιμούσε για την πρωθυπουργία τον Ενρίκο Λέτα. Σε τέτοια περίπτωση είναι πιθανό να επιλεγεί ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ένα βασικό στέλεχος της μπερλουσκονικής παράταξης. Ο νυν γραμματέας του Λαού της Ελευθερίας ίσως και στενός συνεργάτης του Καβαλιέρε, Ανζτελίνο Αλφάνο.
Ιταλία: Ζητείται... κυβέρνηση Mετά την επανεκλογή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στο ύπατο αξίωμα, τα βλέμματα στρέφονται στην προσπάθεια σχηματισμού βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος. Δύο μήνες μετά τις εκλογές, η χώρα αναζητά κυβέρνηση και ο 87χρονος επανεκλεγείς πρόεδρος, ενισχυμένος πολιτικά, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την άρση του αδιεξόδου. Αρκετοί αναλυτές μιλούν για «κυβέρνηση πρoέδρου», εξαιτίας του κομβικού ρόλου, που αναμένεται να διαδραματίσει στο σχηματισμό της, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Στην ομιλία του κατά την τελετή ορκωμοσίας, ο πρόεδρος αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ενώπιον του κοινοβουλίου, αλλά και να υποδείξει το πλαίσιο των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να στηρίξουν η κεντροδεξιά, η κεντροαριστερά, και η μετριοπαθής κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι.
Δεν είναι ωστόσο σαφές αν το βαθιά διχασμένο Δημοκρατικό Κόμμα είναι πράγματι διατεθειμένο να συγκυβερνήσει με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προοπτική στην οποία εναντιώνεται μεγάλο μέρος των προοδευτικών ψηφοφόρων.
Η όποια κυβέρνηση θα πρέπει να συσταθεί μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καθώς έχουν περάσει πλέον σχεδόν δυο μήνες από τις εκλογές της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου.
Πηγή: ΑΜΠΕ