Μέρκελ: Δημοσιονομική πειθαρχία και ανάπτυξη δεν είναι αλληλοσυγκρουόμενες

Συνάντηση με τον νέο ιταλό πρωθυπουργό στο Βερολίνο
Τρίτη, 30 Απριλίου 2013 19:46
UPD:22:18
REUTERS/FABRIZIO BENSCH

Στιγμιότυπο από την κοινή συνέντευξη Τύπου του ιταλού πρωθυπουργού  Ενρίκο Λέτα (αριστερά) με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

A- A A+

Η δημοσιονομική πειθαρχία και η ανάπτυξη δεν είναι αλληλοσυγκρουόμενες, υποστήριξε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το Βερολίνο μαζί με τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα.

«Για μας στη Γερμανία, η δημοσιονομική εξυγίανση και η ανάπτυξη είναι δύο στοιχεία που δεν είναι αντίθετα μεταξύ τους αλλά που πρέπει να αναπτυχθούν αρμονικά και να δημιουργήσουν έτσι περισσότερη ανταγωνιστικότητα και περισσότερες θέσεις εργασίας», εξήγησε η καγκελάριος σημειώνοντας πως ο τελικός στόχος δεν είναι τα ποσοστά του ελλείμματος ή της ανάπτυξης αλλά «να βάλουμε ξανά τον κόσμο να δουλέψει».

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Επαφές Λέτα με Μέρκελ και Ολάντ

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, αφού έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία, αναχώρησε για το Βερολίνο, όπου έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές από τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ. Στη συνέχεια της πρώτης περιοδείας του ως πρωθυπουργός στο εξωτερικό, ο Λέτα θα συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι και με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι. «Θέλουμε η Ευρώπη να δείξει την ίδια αποφασιστικότητα για την ανάπτυξη με αυτή που δείχνει για την εξυγίανση των δημοσιονομικών», είπε ο Λέτα στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο. «Για εμάς στη Γερμανία τα υγιή δημοσιονομικά και η ανάπτυξη είναι δύο πράγματα που πρέπει να εξελίσσονται ταυτόχρονα», είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Συνεχίζοντας  δήλωσε πως η δημοσιονομική πολιτική «δεν είναι τα πάντα» και πρόσθεσε ότι «κάνουμε πολιτική για τους ανθρώπους και οι άνθρωποι θέλουν δουλειές και για αυτό η Ευρώπη πρέπει να καταφέρει να δημιουργήσει απασχόληση και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε σε αυτόν τον τομέα».

Αναφερόμενη στην Ιταλία, η Αγκελα Μέρκελ είπε πως έχει κάνει «αξιοσημείωτα βήματα» σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των παθογενειών της οικονομίας της.

BUNDESREGIERUNG.DE
Συνέντευξη Τύπου Α. Μέρκελ - Ε. Λέτα

Η συνέντευξη Τύπου της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ε. Λέτα, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα εξέλθει δυνατότερη από την κρίση σε σχέση με την κατάστασή της όταν εισήλθε σε αυτήν. Κάθε χώρα πρέπει να παίξει τον ρόλο της σε αυτή την πορεία και η Ιταλία έχει κάνει σοβαρές προόδους από την δική της πλευρά», σημείωσε η κ. Μέρκελ.

Ο κεντροαριστερός Ενρίκο Λέτα έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλει να προωθήσει μια ατζέντα βασισμένη στην ανάπτυξη και λιγότερο στην λιτότητα, ώστε να συμβάλει στην αναζωογόνηση της ιταλικής οικονομίας.

REUTERS/JOANNE NICHOLSON

Η κυβέρνηση συνασπισμού του κ. Λέτα είχε λάβει νωρίτερα μέσα στην Τρίτη ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία, με 233 ψήφους υπέρ έναντι 59 κατά, σε 310 ψηφίσαντες γερουσιαστές. Υπήρξαν επίσης και 18 οι οποίοι απείχαν της ψηφοφορίας.

Τη Δευτέρα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, υπέρ της κυβέρνησης Λέτα είχαν ψηφίσει 453 βουλευτές, 153 βουλευτές είχαν δώσει αρνητική ψήφο σε σύνολο 623 ψηφισάντων, ενώ 17 βουλευτές είχαν επιλέξει την αποχή.

Στην κυβέρνηση Λέτα, συμμετέχουν τόσο η Κεντροαριστερά με πυρήνα το Δημοκρατικό Κόμμα, στο οποίο ανήκει ο κ. Λέτα, όσο και η Κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το Κέντρο του Μάριο Μόντι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή