Στο Παρίσι για «ξεκλείδωμα» της πολιτικής διαβούλευσης

Τρίτη, 02 Σεπτεμβρίου 2014 10:08
UPD:10:20
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να πείσει τις πολιτικές ηγεσίες των δανειστριών χωρών να δώσουν στην Αθήνα τις πολιτικές ανάσες που χρειάζεται.

A- A A+

Η χθεσινή συνειδητή υποβάθμιση από ελληνικής πλευράς, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, της σημερινής συνάντησης στο Παρίσι -γιατί εκείνη των δανειστών κράτησε εξ αρχής χαμηλούς τόνους- είναι διπλής οπτικής, υποστηρίζει κυβερνητικό στέλεχος στην Αθήνα.

«Από τη μία», συνεχίζει, «έχει στόχο να καταδείξει τον χαρακτήρα της διήμερης συνάντησης που είναι κατά βάση τεχνικός και είναι το πρώτο σκαλοπάτι για την 5η και τελική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας που μοιραία οδηγεί, όπως ομολογούν και οι δύο πλευρές, στο τέλος των μνημονίων και την αντικατάστασή τους από έναν άλλο μηχανισμό και στην απομείωση του ελληνικού χρέους. Από την άλλη επιδιώκεται να γίνει σαφές ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα είναι αποτέλεσμα πολιτικής διαβούλευσης σε ανώτατο επίπεδο και όχι της συνάντησης των Παρισίων».

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είχε μια πρώτη επαφή με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες το περασμένο Σάββατο στην έκτακτη σύνοδο της Ε.Ε. και όντας σε ανοιχτή γραμμή με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να πείσει τις πολιτικές ηγεσίες των δανειστριών χωρών να δώσουν στην Αθήνα τις πολιτικές ανάσες που χρειάζεται.

Άλλωστε το Μαξίμου από την πρώτη στιγμή επεδίωκε μια πολιτική προσέγγιση στη διαπραγμάτευση, στην προσπάθειά του να ξεπεράσει τους άτεγκτους τεχνοκράτες των Βρυξελλών και του ΔΝΤ.

Μάλιστα από τις έως τώρα ενδείξεις η ελληνική πλευρά πιστεύει και το ομολογεί σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ότι θα λάβει το «ok» σε κάποιες φοροελαφρύνσεις (μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, μείωση έκτακτης εισφοράς και μείωση του ΕΝΦΙΑ στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα) υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι πριν κλείσει ο έλεγχος, η κυβέρνηση θα έχει βρει τα αντίστοιχα ισοδύναμα.

Ωστόσο, όπως ομολογεί κυβερνητικό στέλεχος, ο δρόμος είναι δύσβατος αφού η τρόικα επιμένει στις αλλαγές στο ασφαλιστικό, τα εργασιακά, τα κόκκινα δάνεια, την αγορά ενέργειας, το δημόσιο και τις απολύσεις, τα λουκέτα σε κρατικές επιχειρήσεις και το άνοιγμα των επαγγελμάτων. 

Αν όλα τα παραπάνω εκπληρωθούν, τότε και μόνο τότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας η οποία οδηγεί στη διαπραγμάτευση για το χρέος.

Επί του παρόντος οι επτά υπουργοί της κυβέρνησης οι οποίοι θα βρεθούν από σήμερα στο Παρίσι θα πρέπει να πείσουν τους επικεφαλής της τρόικας ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές προχωρούν, προκειμένου να «ξεκλειδώσουν» την πολιτική διαβούλευση που επιδιώκει ο κ. Σαμαράς. Ένα πρώτο δείγμα γραφής για τα αποτελέσματα της συνάντησης θα παρουσιάσει το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή