Κυβέρνηση: Έκλεισε με επιτυχία ένας δύσκολος κύκλος

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού – Τα ακανθώδη ζητήματα και οι επερχόμενες ευρωεκλογές
Σάββατο, 12 Απριλίου 2014 14:37
UPD:14:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
A- A A+

Κλείνοντας έναν πολύμηνο κύκλο, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται η κρίση χρέους της χώρας, και λίγο πριν ριχτεί στη «μάχη» των ευρωεκλογών, η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη αφενός διότι στο εσωτερικό κατάφερε να ξεπεράσει κρίσιμες κοινοβουλευτικές διαδικασίες χωρίς ατυχήματα, αφετέρου διότι ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και η έξοδος στις αγορές, σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, «είναι αποτέλεσμα των παραπάνω, που μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην τελική έξοδο από την κρίση».

Στις χθεσινές δηλώσεις τόσο του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά όσο και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ ουδείς εκ των δύο θέλησε να αναφερθεί δημοσίως σε ζητήματα, όπως η απομείωση του ελληνικού χρέους και το κατοχικό δάνειο. Το θέμα του χρέους της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε και η κ. Μέρκελ, κατά την πάγια γερμανική θέση, παρέπεμψε τις αποφάσεις για το φθινόπωρο και υπό την προϋπόθεση ότι πρώτα θα επιβεβαιωθεί από τη Εurostat το πρωτογενές πλεόνασμα.

Άλλωστε ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, που αποτελούν δοκιμασία για κάθε κυβερνών κόμμα ανά την Ευρώπη, πολύ δύσκολα η κ. Μέρκελ θα αναφέρονταν δημοσίως σε ένα τόσο ακανθώδες ζήτημα για τα αυτιά των Γερμανών ψηφοφόρων. Για την ελληνική κυβέρνηση αρκεί  η δημόσια παραδοχή της Α. Μέρκελ ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της.

EURONEWS

Το αν ο Πρωθυπουργός ή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, στην 20λεπτη συνομιλία τους χθες στο Μαξίμου έθεσαν, πίσω από τις κλειστές πόρτες, θέμα κατοχικού δανείου στη Γερμανίδα καγκελάριο «είναι κάτι που το γνωρίζουν μόνο οι ίδιοι και η κ. Μέρκελ», λέει στο naftemporiki.gr συνεργάτης του Πρωθυπουργού.

Ο ίδιος σημειώνει με νόημα ότι η κυβέρνηση «γνωρίζει όλα τα θέματα και τα θέτει αρμοδίως στον χρόνο και τον τόπο που εκείνη επιλέγει».                 

Εκεί που ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε κάθετος ήταν στο θέμα του νέου προγράμματος. Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, αλλά δεν θα χρειαστούμε νέο πρόγραμμα, είπε μπροστά στις κάμερες έχοντας δίπλα του την κ. Μέρκελ.

«Το μήνυμα για αρκετούς στην Ευρώπη -και εντός του κόμματος της κ. Μέρκελ- που θέλουν η χώρα να μπει σε νέο πρόγραμμα συνδέοντάς το μάλιστα είτε με την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών των επομένων χρόνων, είτε με την όποια απομείωση του χρέους, είναι σαφές», καταλήγει συνεργάτης του Πρωθυπουργού.    

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή