Μέρκελ: Συγχαρητήρια στην Ελλάδα

Τι είπε για το ζήτημα του χρέους
Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014 19:19
UPD:21:06
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

A- A A+

Συγχαρητήρια για την έξοδο στις αγορές έδωσε στην Ελλάδα η Γερμανίδα Καγκελάριος στις κοινές της δηλώσεις με τον Πρωθυπουργό, ενώ σημείωσε πως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έγιναν πάρα πολλά και η χώρα τήρησε τα υπεσχημένα.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο όντως στην Ελλάδα έγιναν πάρα πολλά, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στις κοινές της δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κ. Μέρκελ συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί λέγοντας πως υπάρχουν πειστήρια ότι έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα μπροστά, ότι η χώρα μπορεί να πει ότι τήρησε να υπεσχημένα.

«Ξέρω ότι οι άνθρωποι περνούν δύσκολα και θα συνεχίσουν να περνούν δύσκολα γιατί υπάρχουν κι άλλα να γίνουν» είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε ώστε η οικονομία στην Ελλάδα να δείξει τις δυνατότητές της.

Η Γερμανίδα καγκελάριος συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις και τόνισε πως «είναι σημαντικό να περιμένουμε την επικύρωση του πλεονάσματος και τους επόμενους μήνες να μπούμε στην συζήτηση για το πώς θα βοηθήσουμε την Ελλάδα με το χρέος».

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως η συζήτηση για το μέλλον της Ελλάδας δεν έχει ολοκληρωθεί, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα που υπάρχει ολοκληρώνεται το 2014 και πρέπει να δούμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Η συζήτηση αυτή γίνεται όμως μέσα σε μία εντελώς νέα κατάσταση. Το φθινόπωρο θα έχουμε σφαιρική εικόνα και θα συζητήσουμε. Το τί ακριβώς θα γίνει θα το αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών» συμπλήρωσε.

ΔΤ

Αναφερόμενη στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές είπε ότι επρόκειτο για ένα κομβικό σημείο και πως δόθηκε ένα σινιάλο ότι η εμπιστοσύνη στη χώρα επέστρεψε.

Ακόμη σημείωσε ότι στον τομέα της ρευστότητας η Γερμανία είναι διατεθειμένη να βοηθήσει.

Η υπόσχεση για βοήθεια που δώσαμε, είπε, θα την τηρήσουμε, πρώτα στο χώρο των  νοσοκομείων, αλλά και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αναφέρθηκε στο ρόλο που έχει παίξει ο κ. Φόυχτελ και υπογράμμισε τις «τεράστιες δυνατότητες» που υπάρχουν στον τουρισμό και στην γεωργία.

Απευθυνόμενη προς τους Έλληνες ανέργους είπε «ήταν ένας δρόμος με αγκάθια και θυσίες αλλά τον περάσατε γιατί υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη η οποία θα συνεχιστεί. Στον άνεργο βέβαια δεν λέει τίποτε ότι υπάρχει πλεόνασμα. Ωστόσο κατ’ αρχήν πρέπει να δημιουργηθούν νέες υγιείς δομές και μετά θα φανούν οι καρποί. Είμαι πεπεισμένη ότι θα υπάρξει ανάπτυξη και απασχόληση και θα φανεί τί σημασία είχαν οι διαρθρωτικές αλλαγές».

ΔΤ
Αντ. Σαμαράς: Η Ελλάδα τα κατάφερε

Στις δικές του δηλώσεις ο Πρωθυπουργός τόνισε πως με τις θυσίες του ελληνικού λαού και την αλληλεγγύη των εταίρων μας είμαστε πια σε εντολώς διαφορετική μοίρα.

Η Ελλάδα τα κατάφερε, είναι μια καινουργια μέρα σήμερα, σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η χώρα μπαίνει στην ανάκαμψη.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα, το κοινωνικό μέρισμα και την έξοδο στις αγορές, τονίζοντας πως όλα αυτά οφείλονται «στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού». 

Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν κανονικά γιατί ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας

Αντώνης Σαμαράς

Επανέλαβε όμως πως οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν, διαμηνύοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα ολοκληρωθούν.

Οι θυσίες πιάνουν τόπο η Ελλάδα αφήνει πίσω της τα δύσκολα, είπε και πρόσθεσε ότι είναι ξεκάθαρο ότι όλα αυτά επιτεύχθηκαν με τις θυσίες και την υπομονή του ελληνικού λαού.

Προτεραιότητα, είπε είναι η ενίσχυση της ανάκαμψης, η διασφάλιση του πρωτογενούς πλεονάσματος, ώστε  δοθούν καινούργιες ανάσες στην ελληνική οικονομία

Ακόμη επεσήμανε ότι πρέπει να αποκατασταθούν οι αδικίες, όπως η ανεργία των νέων.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι ενημέρωσε τη Γερμανίδα καγκελάριο, πως θεωρεί σημαντικό να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις γιατί αυτές αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Η Ελλάδα πιάνει τους στόχους και πιστεύουμε πως δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα, είπε και τόνισε ότι προσπαθούμε να είμαστε μπροστά στο πρόγραμμα για να βγούμε γρήγορα και με ασφάλεια.

Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις για την επιστροφή στις αγορές ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το κόστος για τα έντοκα γραμμάτια Δημοσίου έπεσαν 11% τις τελευταίες ημέρες πάνω από 300 εκατ. ευρώ όφελος. Πολύ θετικές εξελίξεις για το μέλλον».

Για εκλογές

Κληθείς να σχολιάσει το πως συνδέεται η έξοδος στις αγορές με τις εκλογές ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι «δεν σκέφτομαι εκλογές, σε ότι έχω κάνει σκέφτομαι την Ελλάδα. Κοιτάζω μπροστά και βλέπω κατεύθυνση εξόδου. Σε αυτή τη κυβέρνηση ξέρουμε που πάμε και πως θα πάμε εκεί που πρέπει. Αυτό το καταλαβαίνουν όλοι».

Για Ουκρανία

Σε ερώτηση σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία η γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι «η παροχή φ. αερίου έχει άμεση σύνδεση με την κατάσταση στην Ουκρανία. Την επόμενη Δευτέρα σύνοδος ΥΠΕΞ. Θα υπάρξει επαφή Αμερικανών, Ρώσων και Ουκρανών με παρουσία Ευρώπης και θα υπάρξει συζήτηση για την τιμή του φ. αερίου». 

«Θέλουμε να είμαστε καλοί πελάτες αλλά πρέπει να βασιστούμε στην παροχή και το έχουν καταλάβει και οι Ουκρανοί», είπε η κ. Μέρκελ.
Απ' την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι «τουλάχιστον έξι χώρες της ΕΕ έχουν 100% εξάρτηση από ρωσικό φυσικό αέριο και 12 με πάνω από 50%. Οι οικονομίες τους έχουν άμεση ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα».

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή