Μετά τις αγορές, έμφαση στη «λελογισμένη» ανάπτυξη

Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014 20:41
UPD:20:59
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝ

Από τη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με νέους επιχειρηματίες.

A- A A+

Η ανάπτυξη και ειδικά στον τομέα των νέων μικρομεσαίων και καινοτόμων επιχειρήσεων και η μείωση της ανεργίας αποτελούν για το προσεχές διάστημα άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, κάτι που φάνηκε και από τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι στο Hilton με νέους επιχειρηματίες ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και από τη συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η γερμανική πλευρά με τη σημερινή επίσκεψη επιδιώκει να μεταφέρει ένα μήνυμα στήριξης της «πορείας εξυγίανσης» που ακολουθεί η Ελλάδα, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της καγκελαρίας, η οποία μάλιστα εκδόθηκε μετά την έλευση της κ. Μέρκελ στην Αθήνα.

Το ζητούμενο για την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με συνεργάτη του Πρωθυπουργού, είναι η χώρα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, αποφεύγοντας το «σπάταλο και γραφειοκρατικό κράτος των περασμένων δεκαετιών» και η αναζήτηση και ευρωπαϊκών κονδυλίων για το σκοπό αυτό είναι γεγονός μείζονος σημασίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο η σημερινή επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα καταρρίπτει την επιχειρηματολογία όσων εδώ και ημέρες κατηγορούν την κυβέρνηση για κινήσεις εντυπωσιασμού.

Τόσο η έξοδος στις αγορές, όσο και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι κινήσεις ουσίας και, όπως είπε η κ. Μέρκελ, η δημοσιονομική κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη από ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, συνέχισε η Γερμανίδα Καγκελάριος το προσεχές διάστημα και αφού η Eurostat επιβεβαιώσει το πρωτογενές πλεόνασμα θα επανεξεταστεί η πορεία του προγράμματος και οι τρόποι στήριξης της χώρας τα επόμενα χρόνια. 

Όπως είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η συζήτηση για το μέλλον της Ελλάδας δεν έχει ολοκληρωθεί, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα που υπάρχει ολοκληρώνεται το 2014 και πρέπει να δούμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Η συζήτηση αυτή γίνεται όμως μέσα σε μία εντελώς νέα κατάσταση. Το φθινόπωρο θα έχουμε σφαιρική εικόνα και θα συζητήσουμε. Το τι ακριβώς θα γίνει θα το αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών».

Η κ. Μέρκελ δεν παρέλειψε να δώσει συγχαρητήρια στην ελληνική πλευρά για την έξοδο στις αγορές.

Για την κυβέρνηση η χώρα δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα στήριξης. Την ίδια ώρα στέλνει το μήνυμα ότι «ούτε η έξοδος στις αγορές, ούτε η σημερινή επίσκεψη της κ. Μέρκελ έχουν μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα».

Μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης τον Πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι τρεις στενοί του συνεργάτες, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Σταύρος Παπασταύρος και ο Δημήτρης Πτωχός, γεγονός που επιβεβαιώνει και τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην ανάπτυξη.

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς στη συνέντευξη στο Μαξίμου, «όλα τα προηγούμενα χρόνια η χώρα ήταν όμηρος του γεγονότος ότι δεν μπορούσε να βγει στις αγορές» και υπ’ αυτήν την έννοια η χθεσινή έξοδος στις αγορές «είναι ένδειξη ανεξαρτησίας». 

Αξίζει να σημειωθεί πως οι σχέσεις του κ. Σαμαρά με τη Γερμανίδα Καγκελάριο δεν ήταν πάντοτε άριστες, όπως είναι σήμερα.

Το 2010 και μέχρι τα τέλη του 2011 ήταν κάκιστες, σε σημείο στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος οι δύο ηγέτες να μη μιλιούνται και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να σπάσει ο πάγος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή