Σε αναβρασμό τα κομματικά επιτελεία

Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013 17:40
UPD:17:50
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στόχος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και των κορυφαίων στελεχών της Κουμουνδούρου είναι η ισχνή πλέον κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

A- A A+

Έντονες αναταράξεις προκαλεί στο πολιτικό σκηνικό και ειδικότερα στο εσωτερικό των κομμάτων, κυρίως της συγκυβέρνησης, η γενικότερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η εντεινόμενη πίεση εκ μέρους των δανειστών μας για τη λήψη νέων μέτρων.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ εντείνει την πίεση κυρίως προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζοντας ότι η Χαριλάου Τρικούπη είναι ο αδύναμος κρίκος της κυβέρνησης.

Στόχος του Προέδρου και των κορυφαίων στελεχών της Κουμουνδούρου είναι η ισχνή πλέον κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή εν όψει μάλιστα  και των επικείμενων κρίσιμων ψηφοφοριών για τον προϋπολογισμό του 2014, τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), της άρσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και ενδεχομένως για ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μετά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Στην  Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα η κυβερνητική πλειοψηφία θα περάσει αλώβητη αυτές τις ψηφοφορίες και περνούν στην αντεπίθεση θέλοντας να προλάβουν και τις όποιες προσπάθειες για διεύρυνση της όπως εσχάτως οι αναφορές για είσοδο της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση ή ορισμένων μεμονωμένων βουλευτών είτε των ΑΝ.ΕΛ, είτε ανεξάρτητων. Ο δρόμος προς την εξουσία «περνά μέσα από τη συνεργασία με όσους θελήσουν να πουν το μεγάλο "όχι" στα μνημόνια», δηλώνει κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου.      

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ το προσεχές διάστημα θα εντείνει την πίεση προς την κυβέρνηση. Η πρόταση για εξεταστική για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα κατατεθεί σύντομα, πιθανότατα όμως μετά την ψηφοφορία για τον ΕΝΦΙΑ και τον προϋπολογισμό.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση θα φέρει τον φόρο ακινήτων στη Βουλή, όπως και τον προϋπολογισμό, χωρίς να έχει υπάρξει τελική συμφωνία με την τρόικα.

Οι διαβουλεύσεις που συνεχίζονται είναι προς την κατεύθυνση να υπάρξει μία ελάχιστη σύγκλιση σε όσα περισσότερα θέματα γίνεται, προκειμένου οι όποιες διορθωτικές κινήσεις χρειαστεί να γίνουν στο μέλλον να είναι ήπιου χαρακτήρα.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τριμερούς δεν φαίνεται να πείθονται από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, αμφισβητούν τα προτεινόμενα μέτρα και εγείρουν και νέες απαιτήσεις. Από την πλευρά του το Μαξίμου επιμένει ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται έχοντας πολύ δρόμο μπροστά μας και εναποθέτει μεγάλο μέρος των ελπίδων του στη συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ στο Βερολίνο την ερχόμενη Παρασκευή.

Στα καθ’ ημάς,  αναζητεί τρόπους να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ και να διευρύνει την πλειοψηφία της στη Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν σκέψεις να δοθεί πιο ενεργός ρόλος σε κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ίσως και μέσο ενός ευρύτερου ανασχηματισμού, αφού ολοκληρωθούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα. 

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικοί παράγοντες αναγνωρίζουν ότι το επόμενο εξάμηνο θα είναι καθοριστικό για την τύχη όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και της χώρας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή