«Μαθήματα» από την NSA για έρευνες στο Ίντερνετ

Πέμπτη, 09 Μαΐου 2013 12:29
UPD:12:29

Οι συγγραφείς διευκρινίζουν ότι τίποτα από όσα περιγράφουν δεν είναι παράνομο και δεν προϋποθέτει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε αρχεία.

A- A A+

Ο όγκος των πληροφοριών που υπάρχουν ελεύθερες στο Ίντερνετ είναι πέραν κάθε δυνατότητας πλήρους ελέγχου, εδώ και πολλά χρόνια. Ακόμα και υπηρεσίες πληροφοριών, όπως η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA), αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο «φιλτράρισμα» και τη διαχείρισή τους- οπότε η NSA κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με συμβουλές/ οδηγίες προς τους επίδοξους κυβερνοκατασκόπους, σχετικά με το πώς εντοπίζουν πληροφορίες στο Διαδίκτυο.

Πρόκειται για το Untangling the Web: A Guide to Internet Research, το οποίο μπορεί να βρει κανείς εδώ: http://www.nsa.gov/public_info/_files/Untangling_the_Web.pdf

Η υπηρεσία δημοσιοποίησε το συγκεκριμένο έγγραφο, 634 σελίδων, μετά από αίτημα στο πλαίσιο της Freedom of Information Act από τη MuckRock (ιστοσελίδα που χρεώνει για τη διαχείριση δημοσίων εγγράφων και αρχείων για λογαριασμό ακτιβιστών και άλλων ενδιαφερομένων) τον Απρίλιο.

Εκδόθηκε από το Center for Digital Content, και είναι γεμάτο συμβουλές πάνω στη χρήση μηχανών αναζήτησης, του Internet Archive και άλλων online εργαλείων. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το κεφάλαιο Google Hacking, που δίνει λεπτομερείς οδηγίες για δραστηριότητες όπως η αναζήτηση δημοσιοποιημένων αρχείων Excel στο Ίντερνετ μέσω εξειδικευμένων εντολών στη μηχανή αναζήτησης της Google.

Οι συγγραφείς διευκρινίζουν ότι τίποτα από όσα περιγράφουν δεν είναι παράνομο και δεν προϋποθέτει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε αρχεία. Απεναντίας, «αφορά τη χρήση μηχανών αναζήτησης που είναι διαθέσιμες στο κοινό για πρόσβαση σε δεδομένα που, αν και είναι διαθέσιμα δημοσίως, σχεδόν σίγουρα δεν προορίζονταν για κάτι τέτοιο».

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες, υπάρχουν κίνδυνοι, οπότε χρειάζεται προσοχή: «είναι σημαντικό να χειρίζεστε όλα τα είδη αρχείων της Microsoft στο Ίντερνετ με μεγάλη προσοχή. Ποτέ μην ανοίγετε ένα αρχείο τύπου Microsoft στο Ίντερνετ. Αντʼαυτού, χρησιμοποιήστε κάποιες από τις τεχνικές που περιγράφονται εδώ», αναφέρεται σε ένα σημείο- ωστόσο, το «εδώ» δεν είναι προσβάσιμο. Το εν λόγω αρχείο που κυκλοφόρησε η NSA, σε μορφή pdf, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Wired, τελευταία φορά είχε ενημερωθεί το 2007.

Τα ονόματα των συγγραφέων έχουν αφαιρεθεί, ωστόσο, σύμφωνα με το Wired, στο αίτημα της Muckrock αναφέρονται τα ονόματα Ρόμπιν Γουΐντερ και Τσάρλι Σπέιτ. Ένα επιπλέον σημείωμα που περιέχεται στο έγγραφο επισημαίνει πως οι απόψεις που παρατίθενται στο έγγραφο είναι των συντακτών και όχι της υπηρεσίας.

Προτεινόμενα για εσάς