Την ανάληψη πρωτοβουλίας από τις ΗΠΑ για την αποστολή ανθρώπων στον Άρη και τη δημιουργία αποικίας ζήτησε ο Μπαζ Όλντριν, ο δεύτερος άνθρωπος που περπάτησε στη Σελήνη τον Ιούλιο του 1969.
«Οι ΗΠΑ οφείλουν να συνεχίσουν να είναι ο ηγέτης στις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις και πιστεύω ότι μπορούμε επίσης να υπολογίσουμε στο δυναμισμό του ιδιωτικού τομέα για να αναπτύξουμε ένα σύστημα που θα επιτρέπει να προσεδαφισθούμε στον Άρη», δήλωσε ο 83χρονος πρώην αστροναύτης στη διάρκεια διάσκεψης, αφιερωμένης στην κατάκτηση του κόκκινου πλανήτη στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον.
«Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας και τις προσπάθειες της NASA στην εγκατάσταση μόνιμης ανθρώπινης παρουσίας στον Άρη ως τις δεκαετίες του 2030 και του 2040», υποστήριξε, αναφερόμενος λεπτομερώς στο σχέδιό του για διαστημόπλοια τα οποία θα κυκλοφορούν διαρκώς ανάμεσα στη Γη και τον Άρη επωφελούμενα από την τροχιακή ταχύτητα των δύο πλανητών.
«Δεν βλέπω τι άλλο θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση (του Μπαράκ Ομπάμα) για να δείξει στον κόσμο ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ο φάρος της διαστημικής εξερεύνησης», τόνισε ο Όλντριν, εκφράζοντας επίσης την εκτίμηση ότι «είμαστε έτοιμοι να στείλουμε ανθρώπους πέρα από τη Σελήνη».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι τεχνικά και οικονομικά δυνατό, ακόμη και σ' αυτή την περίοδο των δημοσιονομικών δυσκολιών, να αρχίσουμε να εγκαθιστούμε αποικίες στον Άρη».
Ο Όλντριν εξήγησε πως η NASA μπορεί να επωφεληθεί από την τεχνογνωσία που απέκτησε με την κατάκτηση της Σελήνης και με τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και επεσήμανε πως "έχει ήδη γίνει το μεγαλύτερο μέρος των ερευνών" για να επιχειρηθεί μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.
Αντιθέτως, ο επικεφαλής της NASA, Τσαρλς Μπόλντεν, υποστήριξε από την πλευρά του πως οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες από τεχνικής πλευράς. Ο Μπόλντεν είχε εξηγήσει τη Δευτέρα, κατά την πρώτη ημέρα της διάσκεψης, πως μένει ακόμη να καλυφθούν σημαντικές τεχνολογικές ελλείψεις.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο