Εντείνεται η ρητορική στον «Ψυχρό Κυβερνοπόλεμο» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Τρίτη, 07 Μαΐου 2013 12:40
UPD:12:50
REUTERS/JASON LEE
A- A A+

Η κυβέρνηση και οι ένοπλες δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας έχουν επανειλημμένα στοχεύσει ηλεκτρονικά συστήματα της αμερικανικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο μίας εκτεταμένης εκστρατείας κυβερνοκατασκοπείας, σύμφωνα με αναφορά του αμερικανικού Πενταγώνου.

Οι εν λόγω εισβολές έχουν στόχο τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη διπλωματία, την οικονομία και την άμυνα των ΗΠΑ. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η ετήσια αναφορά του Πενταγώνου προβαίνει σε άμεση και σαφή σύνδεση μεταξύ της Κίνας και των κυβερνοεπιθέσεων.

Η θέση της κινεζικής κυβέρνησης είναι ότι η εν λόγω αναφορά και οι κατηγορίες που αυτή εμπεριέχει είναι αβάσιμες, και αποτελεί απόδειξη της έλλειψης εμπιστοσύνης από πλευράς των ΗΠΑ, που είναι επιβλαβής για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η αναφορά του Πενταγώνου κάνει λόγο για έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας, που βρίσκονται στην «καρδιά» του θέματος της κυβερνοκατασκοπείας, μια και σκοπός της είναι κυρίως η άντληση πληροφοριών που θα βοηθήσουν στην ενίσχυσή τους και τη βελτίωση της κινεζικής στρατιωτικής τεχνολογίας. 

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Βολές ΗΠΑ κατά Κίνας για κυβερνοεπιθέσεις

Η Κίνα χρησιμοποιεί μεθόδους κατασκοπείας, για να αναβαθμίσει τη στρατιωτική της δύναμη, καταγγέλλει το Πεντάγωνο στην ετήσια έκθεσή του. Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Πεκίνο για πρώτη φορά ευθέως, ότι αποσπά στρατιωτικές πληροφορίες μέσω κυβερνοεπιθέσεων. Ανώτερος αξιωματούχος ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία, καθώς δεν είναι γνωστές οι προθέσεις της Κίνας. Η Κίνα απορρίπτει τις κατηγορίες συστηματικά. Ωστόσο, έχει παραδεχτεί επισήμως την ύπαρξη του «Μπλε Στρατού», μιας ειδικής κινεζικής ομάδας χάκερ, διαβεβαιώνοντας ότι η αποστολή του είναι «καθαρά η κυβερνοάμυνα».

Το Μάρτιο η Κίνα είχε ανακοινώσει πως ο ετήσιος αμυντικός προϋπολογισμός της ανερχόταν στα 114 δισεκατομμύρια δολάρια (αύξηση της τάξης του 10,4%). Ωστόσο, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, στην πραγματικότητα βρίσκεται μεταξύ 135 και 215 δισ. Στα κινεζικά προγράμματα, πέρα από την ενίσχυση της δύναμης αεροπλανοφόρων (το πρώτο της, το πρώην σοβιετικό «Βαριάγκ», και νυν «Λιαονίνγκ», εντάχθηκε στη δύναμη του κινεζικού ναυτικού το 2012), περιλαμβάνονται βαλλιστικοί πύραυλοι, αντιδιαστημικά όπλα, stealth αεροσκάφη και επιθετικά συστήματα κυβερνοπολέμου.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, η κινεζική δραστηριότητα αποτελεί το 90% της κυβερνοκατασκοπείας που στοχεύει τις ΗΠΑ. Η αναφορά του Πενταγώνου αποτελεί σαφή αντίδραση προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς μέχρι τώρα η αμερικανική κυβέρνηση είχε αποφύγει να κατηγορήσει άμεσα τη Λαϊκή Δημοκρατία.

«Το 2012, πολλά υπολογιστικά συστήματα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που ανήκουν στην αμερικανική κυβέρνηση, συνέχισαν να στοχοποιούνται για εισβολές, κάποιες εκ των οποίων αποδίδονται ευθέως στην κινεζική κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις» αναφέρεται στην έκθεση έκτασης περίπου 100 σελίδων, η οποία δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. Ωστόσο, δεν γίνεται κανένας λόγος για τις δαπάνες των ΗΠΑ πάνω στην ανάπτυξη κυβερνοαμυνών και κυβερνοόπλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο διευθυντής της NSA, στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ, που είναι επίσης επικεφαλής της Διοίκησης Κυβερνοπολέμου, είπε στο Κογκρέσο ότι δημιουργεί έναν αριθμό επιθετικών κυβερνομονάδων, για επιθέσεις, όταν κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο, εναντίον ξένων υπολογιστικών δικτύων.

Προτεινόμενα για εσάς