Ρευστό είναι το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία, καθώς με βάση την εικόνα που προκύπτει από τα αποτελέσματα των εκλογών η κεντροαριστερά υπερισχύει στη Βουλή, ωστόσο κανένα κόμμα δεν συγκεντρώνει την αναγκαία πλειοψηφία στην Γερουσία για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Με καταμετρημένο το 99,9% των ψήφων, ο συνασπισμός της κεντροαριστεράς εξασφάλισε την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Συγκεκριμένα, η κεντροαριστερή συμμαχία με πυρήνα το Δημοκρατικό Κόμμα υπό τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι καταλαμβάνει 340 έδρες στην 630μελή Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς συγκέντρωσε το 29,55% των ψήφων έναντι έναντι 29,18% που έλαβε το κεντροδεξιό συμμαχικό σχήμα υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Στην Γερουσία η κεντροαριστερά καταλαμβάνει 97 έδρες με το 31,63% των ψήφων έναντι 110 εδρών που εξασφαλίζει η δεξιά με το 30,71% των ψήφων.
Το «Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο αναδεικνύεται τρίτη πολιτική δύναμη στο ιταλικό κοινοβούλιο, με 23,75% των ψήφων στη Γερουσία και το 25,41% στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Η αναγκαία για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης πλειοψηφία στην γερουσία είναι 158 έδρες.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα, ο ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αναμένεται να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υποψήφιο πρωθυπουργό της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.
REUTERS
Ιταλικός Τύπος
«Εκλογές σοκ που μάς δίνουν ένα ακινητοποιημένο κοινοβούλιο», είναι ο τίτλος της Corriere della Sera.
«Μία χώρα που δεν είναι δυνατόν να κυβερνηθεί, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, με περιορισμένες διεξόδους βασισμένες σε συμμαχίες σχεδόν ανέφικτες πρακτικά και ανεπαρκείς αριθμητικά», σχολιάζει από την πλευρά του ο Μάσιμο Ράτζι στην La Repubblica. Ο αρθρογράφος θεωρεί ότι η μόνη διέξοδος είναι η επανάληψη της ψηφοφορίας, είτε για το σύνολο του Κοινοβουλίου, είτε μόνο για τη Γερουσία.
Μπερσάνι: Ξεκινά μια ευαίσθητη φάση για την χώρα
«Θα διαχειριστούμε τις ευθύνες που απορρέουν από τις εκλογές αυτές», τονίζει σε γραπτή του δήλωση ο κ. Μπερσάνι.
EPA/PIER PAOLO FERRERI
Ο επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας στην Ιταλία Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.
«Η κεντροαριστερά κέρδισε στη Βουλή, και, σε ό,τι αφορά τον αριθμό ψήφων υπερίσχυσε και στην Γερουσία. Είναι σαφέστατο σε όλους, ότι ξεκινά μια φάση πολύ ευαίσθητη για την χώρα» προσθέτει ο επικεφαλής του προοδευτικού «Δημοκρατικού Κόμματος».
Παράλληλα, ο σύμμαχος του κ. Μπερσάνι, Νίκι Βέντολα, επικεφαλής του κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία», δήλωσε ότι «σε μια φάση κατά την οποία η Ιταλία πεθαίνει, είναι δυνατόν να ξεκινήσει μια γόνιμη συζήτηση με το κίνημα ''Πέντε Αστέρων'' που ενσάρκωσε το αίτημα αλλαγής των πολιτών, ακόμη και με σκληρό τρόπο». Σύμφωνα με τον κ. Βέντολα, «μια κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής θα ήταν συμφορά για την ιταλική Δημοκρατία».
Μπερλουσκόνι: Η Ιταλία δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη
Από την πλευρά του, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός σε μια συμμαχία ανάμεσα στον κεντροδεξιό συνασπισμό του και την κεντροαριστερά.
REUTERS/REMO CASILLI
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά τη διάρκεια εμφάνισής του ως καλεσμένος της τηλεοπτικής εκπομπής Porta a Porta (Door to Door) στο κανάλι RAI, στη Ρώμη.
«Η Ιταλία δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη, πρέπει να αντιδράσουμε», είπε ο κ. Μπερλουσκόνι σε τηλεοπτική συνέντευξή του όταν ρωτήθηκε εάν είναι ανοιχτός σε μια συμμαχία με την κεντροαριστερά.
Ο Καβαλιέρε υπογράμμισε ότι όλα τα κόμματα πρέπει να κάνουν κάποια θυσία για το κοινό όφελος.
Ωστόσο, ο κ. Μπερλουσκόνι απέκλεισε ρητά ένα συνασπισμό με τον Μάριο Μόντι και τόνισε ότι η πολιτική λιτότητας που εφάρμοσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός βύθισαν την Ιταλία στην ύφεση.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν ανησυχεί για αρνητική αντίδραση των αγορών στο αποτέλεσμα των εκλογών ή για την πιθανή αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας.
Γκρίλο: «Όχι» σε υπόγειες συμφωνίες
Την ίδια ώρα, ο κ. Γκρίλο διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κάνει υπόγειες συμφωνίες.
REUTERS/STEFANO RELLANDINI
Ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο από το «Κίνημα Πέντε Αστέρια».
Θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν μια μεγάλη κυβέρνηση, αλλά δεν πρόκειται να τα καταφέρουν, εκτίμησε, μιλώντας στο διαδικτυακό κανάλι του κινήματος «Πέντε Αστέρων», και υποστήριξε πως τόσο η δέξια όσο και η αριστερά χρεοκόπησαν. «Βρίσκονται στην εξουσία εδώ και είκοσι πέντε χρόνια και αποτελούν το πραγματικό πρόβλημα της Ιταλίας», υπογράμμισε.
«Εμείς θα δώσουμε τις μάχες μας, με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο. Όποιος θέλει, ας μας ακολουθήσει», πρόσθεσε ο ιταλός ηθοποιός, κατά την άποψη του οποίου «το να παραδοθεί και πάλι η χώρα στο Μπερλουσκόνι, για έξι μήνες ή ένα χρόνο, θα αποτελούσε αδίκημα κατά ολόκληρου του γαλαξία».
Εν τω μεταξύ, ο γραμματέας του μπερλουσκονικού «Λαού της Ελευθερίας» Ανζτελίνο Αλφάνο, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την υπηρεσιακή υπουργό εσωτερικών, 'Αννα Μαρία Καντσελιέρι, «να αναβάλει την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της βουλής, διότι η διαφορά, υπέρ της κεντροαριστεράς, είναι μικρότερη από το 0,4% και μπορεί να έχει επηρεασθεί από ανακριβή καταμέτρηση».
Ικανοποίηση Μόντι
Ικανοποίηση για τα ποσοστά που συγκέντρωσε το «Κίνημα Πολιτών» του οποίου ηγείται εξέφρασε ο Μάριο Μόντι.
REUTERS/MAX ROSSI
«Είμαι πολύ ευχαριστημένος, λαμβάνοντας υπόψη το ότι η λίστα και η συμμαχία μας δημιουργήθηκαν στις 4 Ιανουαρίου. Πέρασαν πενήντα ημέρες και κερδίσαμε τρία εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες ψηφοφόρους, χωρίς να διαθέτουμε μέσα και υποδομές», ανέφερε, σημειώνοντας ότι με το πρόγραμμά του, δεν έκανε υποσχέσεις στους εκλογείς, αλλά παρουσίασε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, «για να συνεχιστεί μια πορεία που ξεκίνησε, με τη συμβολή όλων, τον Νοέμβριο του 2011, με την οικονομική εξυγίανση και τον καθορισμό νέων προοπτικών».
Η πρόταση μας αυτή, πρόσθεσε, διαμορφώθηκε μετά την κυβερνητική εμπειρία μας, η οποία σίγουρα δεν οικοδομήθηκε με σημείο αναφοράς την αναζήτηση της δημοτικότητας.
GRAPHIC NEWS
Ανησυχία στις αγορές
Οι αγορές παρακολουθούν τις εξελίξεις με «κομμένη την ανάσα», ανήσυχες ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τη χώρα.
Στο «κόκκινο» βρέθηκαν τη Δευτέρα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, ενώ σημαντική πτώση καταγράφηκε και στο χρηματιστήριο του Τόκιο. Πτωτικές τάσεις επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ σημαντικές απώλειες καταγράφει και το ιταλικό χρηματιστήριο.
Εν τω μεταξύ, κοντά σε χαμηλό επτά εβδομάδων διαμορφώνεται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ρευστό πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία οδηγεί τους επενδυτές σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις όπως το αμερικανικό και το ιαπωνικό νόμισμα.
Στην έναρξη της διαπραγμάτευσης, το ευρώ υποχωρούσε στα 1,3039 δολάρια, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 10 Ιανουαρίου.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ένα «κλειδωμένο» κοινοβούλιο θα προκαλέσει νευρικότητα στους επενδυτές, οι οποίοι ελπίζουν για μια ισχυρή ηγεσία που θα οδηγήσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης στο μονοπάτι της σωτηρίας από τη βαθιά ύφεση, το μεγάλο ποσοστό ανεργίας και το τεράστιο δημόσιο χρέος.
Οι αγορές παρακολουθούν τις εξελίξεις με «κομμένη την ανάσα», ανήσυχες ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τη χώρα
«Από την πλευρά των αγορών, αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο και δεν βλέπω πως οι τιμές των ιταλικών ομολόγων δεν θα χάσουν έδαφος», δήλωσε ο Αλεσάντρο Τεντόρι, επικεφαλής των παγκόσμιων τιμών στην Citi. «Φαίνεται αναπόφευκτο να μην υπάρξει νέα εκλογική αναμέτρηση. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι η επιτυχία του Μπέπε Γκρίλο και το υψηλό ποσοστό αποχής των πολιτών από τις εκλογές. Βασικά το ήμισυ της χώρας έχει κουραστεί από το παλαιό πολιτικό σύστημα και η αλλαγή θα έρθει οδυνηρά».
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters