Σχέδιο για την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης εξύφαινε η εθνικιστική οργάνωση Εργκενεκόν, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Sabah επικαλούμενη έγγραφα που κατάσχεσαν οι τουρκικές αρχές κατά την έρευνά τους.
Στα έγγραφα αυτά, όπως αναφέρει η Sabah, περιγράφεται λεπτομερώς μυστικό σχέδιο, που είχε στόχο να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και τον τρόπο που χειρίζεται την οικονομία, ώστε να παρουσιαστεί ως επιβεβλημένη η παρέμβαση του τουρκικού στρατού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, η οργάνωση Εργκενεκόν σχεδίαζε σειρά παράνομων διαδηλώσεων, αρχής γενομένης από τις 7 Ιουλίου, σε σαράντα επαρχίες της χώρας, με στόχο την πρόκληση συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας.
Η οργάνωση σκόπευε επίσης να προχωρήσει σε δυσφημιστική εκστρατεία, που θα παρουσίαζε αρνητικά την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, η οποία δείχνει σημάδια επιβράδυνσης μετά από χρόνια αξιοσημείωτης ανάπτυξης.
Παρόμοια έγγραφα δημοσιεύει και η εφημερίδα Yeni Safak, η οποία πρόσκειται στην κυβέρνηση.
Εν τω μεταξύ, οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ξεκίνησαν σήμερα την παρουσίαση των υπερασπιστικών θέσεων του κόμματός τους ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου, προκειμένου να αποφευχθεί η απαγόρευση λειτουργίας του, με το επιχείρημα ότι προσπαθεί να καταλύσει τις κοσμικές αρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Τζεμίλ Τσιτσέκ, και ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Μπεκίρ Μποζντάγκ, έφθασαν νωρίς το πρωί στο Δικαστήριο προκειμένου να παρουσιάσουν προφορικά την υπεράσπισή τους, που είχαν δώσει νωρίτερα σε γραπτή μορφή στους 11 δικαστές του δικαστηρίου.
Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες και διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών.
Μετά τη σημερινή συνεδρίαση, ο εισηγητής του δικαστηρίου θα συντάξει τις προτάσεις του, πριν οριστεί χρονοδιάγραμμα για τις αγορεύσεις και την ανακοίνωση της ετυμηγορίας.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι πιθανότητες για την απαγόρευση της λειτουργίας του κυβερνώντος κόμματος έχουν αυξηθεί μετά την ακύρωση από το Συνταγματικό Δικαστήριο, στις αρχές Ιουνίου, της συνταγματικής τροπολογίας που επέτρεπε την ισλαμική μαντίλα στα τουρκικά πανεπιστήμια.
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα του πρωθυπουργού Ρ. Τ. Ερντογάν παραμένει το δημοφιλέστερο στην Τουρκία.
Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters