Θολό τοπίο

Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2008 22:01

A- A A+

Η Τουρκία έχει βυθιστεί σε μία περίοδο πολιτικής αστάθειας. «Ισλαμοδημοκράτες» και κεμαλιστές σε μια «μάχη για την ψυχή της Τουρκίας». Οι «πασάδες» επιδιώκουν την απαγόρευση της λειτουργίας του κυβερνώντος κόμματος, ενώ συλλαμβάνονται στις αρχές Ιουλίου 24 άτομα για τη λειτουργία του Εργκένεκον, μιας εθνικιστικής οργάνωσης, η οποία θεωρείται ύποπτη για βομβιστικές ενέργειες και δολοφονίες, με σκοπό την πραξικοπηματική ανατροπή της κυβέρνησης.

Αιματηρή επίθεση στο προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη στις 9 Ιουλίου. Αποδόθηκε, γενικώς και αορίστως, στην Αλ Κάιντα. Κάποιοι έκαναν λόγο για «μάννα εξ ουρανού» για τους αντιπάλους του Ερντογάν.

Δεκαεννέα ημέρες μετά, δύο ισχυρές εκρήξεις βομβών στο προάστιο Γκιουνγκιορέν της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 17 άνθρωποι και 150 να τραυματιστούν, αρκετοί από τους οποίους σοβαρά.

Αξιωματούχοι της αστυνομίας δήλωσαν πως η διπλή βομβιστική επίθεση φέρει τα χαρακτηριστικά του ΡΚΚ, εκτιμώντας πως τα κίνητρά της σχετίζονται πιθανόν με τις επιχειρήσεις που διεξήγαγε τις τελευταίες μέρες ο τουρκικός στρατός εναντίον βάσεων του.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε εμμέσως το PKK. «Δυστυχώς το κόστος (των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των κούρδων ανταρτών) είναι βαρύ», είπε ο Ερντογάν.

"Το ΡΚΚ σφαγιάζει πολίτες", γράφει η Hurriyet, η Vatan επισημαίνει ότι ο τύπος των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκε είναι ο ίδιος με αυτόν που ανευρέθηκε σε επίθεση του περασμένου έτους σε εμπορικό κέντρο, η οποία προκάλεσε το θάνατο 10 ατόμων και αποδόθηκε στους Κούρδους αντάρτες. Ωστόσο, ο ειδικός αναλυτής της εφημερίδας διατηρεί επιφυλάξεις, διότι "είναι αρκετά δύσκολο για το ΡΚΚ να προβεί σε μια τόσο επαγγελματική πράξη στην Κωνσταντινούπολη".

Είναι κι αυτή η χρονική συγκυρία της επίθεσης που γεννά ερωτηματικά. Σύμπτωση ότι το επεισόδιο σημειώθηκε μία μέρα πριν τη σημαντική συνεδρίαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, επί του αιτήματος για την απαγόρευση του κυβερνώντος κόμματος;

Ασήμαντη (;) λεπτομέρεια. Το PKK αρνείται ότι έχει την παραμικρή ευθύνη.

Κ.Τ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή