Τουρκία: Συνεχίζεται η δίκη του δικτύου «Εργκένεκον»

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008 11:41
A- A A+

Συνεχίζεται σήμερα στην Τουρκία - μετά το χάος που προκλήθηκε χθες κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στη μικρή δικαστική αίθσουσα που βρίσκεται στο ανατολικό συγκρότημα φυλακών Σίλιβρι έξω από την Κωνσταντινούπολη - η δίκη των 86 ατόμων που ανήκουν στο δίκτυο «Εργκένεκον» και κατηγορούνται ότι συνωμοτούσαν για να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Μετά τη χθεσινή διαδικασία, κατά την οποία το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε κυρίως σε διαδικαστικά θέματα, σήμερα αναμένεται να ακουστούν λεπτομερείς υπερασπιστικές καταθέσεις από τους κατηγορουμένους, ένα δίκτυο που περιλαμβάνει πρώην αξιωματικούς του στρατού, ένα δημοφιλή συγγραφέα και τον αρχηγό ενός μικρού κόμματος της αριστεράς.

Λόγω του μικρού μεγέθους της δικαστικής αίθουσας, οι δικαστές αποφάσισαν να δικάσουν πρώτα τους 46 υπόπτους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή. Οι υπόλοιποι 40 ύποπτοι είναι ελεύθεροι σε αναμονή της δίκης.

Οι ύποπτοι κατηγορούνται ότι συνομωτούσαν για την οργάνωση μίας σειράς επιθέσεων με στόχο την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας και τη δημιουργία χαοτικών συνθηκών που θα οδηγούσαν σε ένα οργανωμένο πραξικόπημα το 2009.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι ύποπτοι ανήκουν στο δίκτυο «Εργκένεκον», που πήρε το όνομά του από μία μυθική χώρα της τουρκικής παράδοσης, αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση που συνδέεται με πολλούς φόνους που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν και είχε σχέδια να πραγματοποιήσει και άλλες δολοφονίες πολιτικών και γνωστών προσωπικοτήτων.

Μέσω αυτών των δολοφονιών και άλλων αποσταθεροποιητικών επιθέσεων, το δίκτυο ήλπιζε να δημιουργήσει το αναγκαίο χάος που θα επέτρεπε στο στρατό να πραγματοποιήσει ένα πραξικόπημα μέσα στο 2009, με το πρόσχημα ότι θα επανέφερε την τάξη στην κοινωνία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή