To Σινικό Τείχος επισκέφθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο πρωθυπουργό Ουέν Ζιαμπάο, κατά την τελευταία ημέρα παραμονής του στην Κίνα στο πλαίσιο της ασιατικής του περιοδείας.
Με τον Κινέζο πρωθυπουργό Ουέν Ζιαμπάο συναντήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμπα, λίγο πριν επισκεφθεί το Σινικό Τείχος, κατά την τελευταία ημέρα παραμονής του στην Κίνα στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ασία.
Οι διαμάχες για το εμπόριο βρίσκονταν ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών, που πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Ουέν ανέφερε στον Ομπάμα ότι η χώρα του «δεν επιδιώκει να διατηρεί εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ», αλλά «να ενθαρρύνει μία σταθερή εξισορρόπηση του διμερούς εμπορίου». Ο Κινέζος πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης ότι και οι δύο χώρες «πρέπει από κοινού να αντιταχθούν στον εμπορικό και επενδυτικό προστατευτισμό», προσθέτοντας ότι το παγκόσμιο εμπόριο μπορεί να συμβάλει στην διεθνή οικονομική ανάκαμψη.
Στα δημόσια σχόλιά τους, οι δύο ηγέτες περιορίστηκαν σε γενικόλογες αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πρόοδο των σχέσεων των δύο χωρών.
«Η αμοιβαία εμπιστοσύνη θα μας βοηθήσει να κινηθούμε μπροστά, ενώ η δυσπιστία θα μας πάει πίσω», δήλωσε ο Ουέν.
Από την πλευρά του, ο Ομπάμα δήλωσε ότι οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου δεν αφορούν πλέον αποκλειστικά το εμπόριο και την οικονομία, αλλά και άλλα ζητήματα όπως οι κλιματικές αλλαγές και η ασφάλεια.
Επόμενος σταθμός στην ασιατική περιοδεία του Αμερικανού προέδρου είναι ο Νότια Κορέα, όπου οι συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία αναμένεται να επικεντρωθούν στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.
«Θα χρειαστούν διαρκείς προσπάθειες για να υπάρξει πρόοδος»
Το πρώτο ταξίδι του κ. Ομπάμα στην Κίνα χαρακτηρίστηκε από μια σειρά χειρονομιών «καλής θέλησης». Οι συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών επικεντρώθηκαν στη σημαντική αλλά και εξαιρετικά περίπλοκη διμερή σχέση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στο Πεκίνο.
Κατά πολιτικούς αναλυτές, το σημαντικότερο στοιχείο της πολιτικής προσωπικότητας του Ομπάμα - η ρητορική του δεινότητα και η ικανότητά του να ξεσηκώνει τα ακροατήρια στα οποία απευθύνεται -, έμεινε ανεκμετάλλευτο στην Κίνα, καθώς στις λίγες περιπτώσεις που έθιξε ακανθώδη, για το Πεκίνο, ζητήματα, όπως οι πολιτικές και θρησκευτικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο εκδημοκρατισμός και η ελευθερία της πληροφόρησης, τα κρατικά ΜΜΕ δεν πρόβαλαν τίποτε και περιορίστηκαν να μεταδώσουν την ανιαρή ανάγνωση των έτοιμων ομιλιών του Ομπάμα και του προέδρου Χού Ζιντάο που αναλώθηκαν σε φιλοφρονήσεις και τοποθετήσεις γεμάτες κωδική, σχεδόν, διπλωματική ορολογία.
Ο Ομπάμα, κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, έκανε σαφές στο Χου ότι θέλει αλλαγή της κινεζικής νομισματικής πολιτικής. Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι το Πεκίνο κρατά υποτιμημένο το γιουάν, για να κρατά το πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, γεγονός που «παραμορφώνει» τις παγκόσμιες ροές κεφαλαίου. Ο Χου απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο γιούαν και στο δολάριο.
Το υπουργείο Εμπορίου απέκρουσε την Δευτέρα τις εκκλήσεις να ανατιμηθεί το γιουάν, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις, με την τελευταία να προέρχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ .
Κινεζικά κρατικά ΜΜΕ εκτίμησαν ότι θα χρειαστούν «διαρκείς προσπάθειες για μια ή δυο γενιές, ίσως αρκετές περισσότερες, για να υπάρξει σταθερή πρόοδος» στις διμερείς σχέσεις, ενώ προέβλεπαν ότι οι «εντάσεις, και ίσως και οι συγκρούσεις, θα συνεχιστούν».
Και η κινεζική ηγεσία αναμενόταν να εκφράσει στον Ομπάμα ανησυχίες, ειδικά για το χρέος και τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Η Κίνα έχει συγκεντρώσει συναλλαγματικά αποθεματικά 2,27 τρισ., τα μεγαλύτερα στον κόσμο, και σχεδόν τα 2/3 εκτιμάται πως είναι σε δολάρια.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ΒΒC