Για στενότερη συνεργασία δεσμεύτηκαν ΗΠΑ και Κίνα

Συνάντηση του Μπ. Ομπάμα με το Χου Ζιντάο
Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2009 11:26

A- A A+

Να συνεργαστούν για την επίλυση των πλέον σοβαρών διεθνών προβλημάτων και για την άμβλυνση των μεταξύ τους εμπορικών και οικονομικών τριβών δεσμεύτηκαν οι πρόεδροι ΗΠΑ και Κίνας κατά τη συνάντησή τους στο Πεκίνο.

«Οι μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα, από την κλιματική αλλαγή στη μη προώθηση των πυρηνικών και την οικονομική ανάκαμψη, είναι προκλήσεις που αγγίζουν και τα δύο έθνη και προκλήσεις που κανένα από τα δύο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει δρώντας από μόνο του», όπως δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην Κοπεγχάγη τον ερχόμενο μήνα.

«Στόχος μας δεν είναι μία μερική συμφωνία ή μία πολιτική διακήρυξη, αλλά μία συμφωνία που θα καλύπτει όλα τα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις και που θα έχει άμεσο αποτέλεσμα», όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στη σύνοδο της Κοπεγχάγης.

Κατέληξαν επίσης ότι πρέπει να πιέσουν τη Β. Κορέα να προσέλθει εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Όσο για το Ιράν, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι ο Χου Ζιντάο συμφώνησε ότι η Τεχεράνη πρέπει να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι «ειρηνικό και διαφανές».

Αναφορές στα ακανθώδη ζητήματα

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων που έκαναν στους δημοσιογράφους μετά τις δίωρες συνομιλίες τους (ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους δεν έγιναν δεκτές), έγιναν φανερές και οι διαφορές που τους χωρίζουν.

«Τόνισα κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας, όπως έχουν κάνει και άλλοι στην περιοχή, ότι το να το κάνει αυτό (να αφήσει η Κίνα το νόμισμά της να ακολουθεί πιο στενά τους νόμους της αγοράς) θα συνέβαλε αποφασιστικά στην προσπάθεια θα αμβλυνθούν οι παγκόσμιες ανισορροπίες», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, επαναλαμβάνοντας έτσι το αίτημα της Ουάσινγκτον για ανατίμηση του γουάν, ένα ζήτημα που ο Κινέζος πρόεδρος δεν άγγιξε καθόλου κατά τη διάρκεια των δικών του ανακοινώσεων προς τους δημοσιογράφους.

«Τόνισα στον πρόεδρο Ομπάμα ότι κάτω από τις παρούσες συνθήκες οι δύο χώρες μας πρέπει να αντιταχθούν και να απορρίψουν τον προστατευτισμό σε όλες τις μορφές του», δήλωσε από τη πλευρά του ο Χου, αφήνοντας αιχμές για τον αμερικανικό προστατευτισμό απέναντι στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.

Ο Ομπάμα αναφέρθηκε και σε ένα ακόμα ζήτημα που προκαλεί τριβές στις σχέσεις της Κίνας με τη Δύση, όταν είπε ότι το Πεκίνο θα πρέπει να επαναλάβει τις συνομιλίες με εκπροσώπους του Δαλάι Λάμα αναφορικά με το Θιβέτ.

Πηγές: Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή