Με τον πρόεδρο της Ν. Κορέας συναντήθηκε ο Ομπάμα

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2009 07:26
REUTERS/KIM JAE-HWAN

A- A A+

Με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ-μπακ συναντήθηκε σήμερα στη Σεούλ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ολοκληρώνοντας και το τελευταίο σκέλος της ασιατικής περιοδείας του.

Βασικό αντικείμενο των συνομιλιών υπήρξαν οι κοινές προσπάθειες των δύο χωρών για επιστροφή της Βόρειας Κορέας στις εξαμερείς διαπραγματεύσεις επί του πυρηνικού της προγράμματος. «Ελπίζω ότι με την αποδοχή της πρότασής μας, η Βόρεια Κορέα θα διασφαλίσει την ασφάλειά της, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της και θα ανοίξει ένα νέο δρόμο για το μέλλον», αναφέρεται στην ανακοίνωση του προέδρου Λι.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας σε συνέντευξη τύπου δίπλα στον πρόεδρο Λι, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, δήλωσε: «Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι τόσο ο πρόεδρος Λι όσο και εγώ συμφωνούμε πως πρέπει να σταματήσει το μοντέλο που ίσχυε στο παρελθόν: η Βόρεια Κορέα να φέρεται προκλητικά και στη συνέχεια να ζητά να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων... και αυτό απαιτεί περαιτέρω υποχωρήσεις», ανακοινώνοντας παράλληλα ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στίβεν Μπόσγουορθ θα μεταβεί στη Βόρεια Κορέα για συνομιλίες στις 8 Δεκεμβρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξάλλου έθιξε και το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, δηλώνοντας ότι έχει ξεκινήσει συνομιλίες με τους εταίρους του επί των πιθανών κυρώσεων, στο ενδεχόμενο που η Τεχεράνη δεν απαντήσει στο προταθέν σχέδιο συμφωνίας. Τονίζοντας ότι εξακολουθεί να ελπίζει σε μία αλλαγή στάσης, πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της θα εκπονήσουν παράλληλα ένα πακέτο πιθανών μέτρων για να καταδείξουν στο Ιράν την αποφασιστικότητά τους.

Χθες, το Ιράν διατύπωσε την άρνησή του να μεταφέρει το σε χαμηλό βαθμό εμπλουτισμένο ουράνιό του στο εξωτερικό, δήλωσε όμως διατεθειμένο να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας ταυτόχρονης ανταλλαγής ουρανίου έναντι καυσίμου μέσα στο Ιράν.

Σε ό,τι αφορά δε το πλέον ακανθώδες σημείο των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας, τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπεγράφη πριν από δύο χρόνια και της οποίας η επικύρωση εκκρεμεί και από τις δύο χώρες, οι πρόεδροι Ομπάμα και Λι εξέφρασαν την θέλησή τους να επιτευχθεί πρόοδος.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα και εγώ επαναβεβαιώσαμε την οικονομική και στρατηγική σημασία της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των χωρών μας και συμφωνήσαμε να εργαστούμε για την προώθησή της», αναφέρεται στην ανακοίνωση του προέδρου Λι, ο οποίος, σε τηλεοπτική συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνάντησης, δήλωσε διατεθειμένος να επαναδιαπραγματευθεί το θέμα του εμπορίου αυτοκινήτων, προκειμένου να κατευνάσει τις ανησυχίες του αμερικανικού βιομηχανικού τομέα.

«Εάν τα αυτοκίνητα είναι το πρόβλημα, είμαστε σε θέση να το συζητήσουμε εκ νέου», δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος.

Σε συνέντευξή του στο κανάλι Fox News, ο πρόεδρος Ομπάμα είχε δηλώσει χθες Τετάρτη ότι επιδιώκει την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων με τον πρόεδρο Λι και προσδοκά σε πιθανή επικύρωση της συμφωνίας εντός του επόμενου χρόνου, τη στιγμή που αναλυτές εκτιμούν ότι η εφαρμογή της θα αυξήσει τον όγκο των ετήσιων εμπορικών συναλλαγών κατά 20 δισ. δολ., από 83 δισ. που είναι σήμερα.

Κατά την πρώτη αυτή περιοδεία του στην Ασία, ο πρόεδρος Ομπάμα επισκέφθηκε την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη και την Κίνα, ενώ αναμένεται να επιστρέψει στις ΗΠΑ εντός της ημέρας, αφού επισκεφθεί αμερικανική στρατιωτική βάση κοντά στη Σεούλ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή