«Παράθυρο» για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπήρξαν παρατυπίες κατά την μονιμοποίησή τους ή σε περίπτωση νέων συγχωνεύσεων φορέων άνοιξε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και ξεκαθάρισε ότι «άλλος ποσοτικός στόχος απολύσεων δεν πρόκειται να υπάρξει».
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν θα συμφωνήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο οποιασδήποτε άλλης συμφωνίας ή μηχανισμού παρακολούθησης σε δεσμευτικό στόχο απολύσεων μετά το 2014». Διευκρίνισε πάντως πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα χρειαστούν νέες απολύσεις, συμπληρώνοντας πως «ενδέχεται αύριο να καταλήξουμε να συγχωνεύσουμε κι άλλες δομές».
Ο υπουργός αναφέρθηκε και σε δειγματοληπτικούς ελέγχους από τους οποίους προκύπτουν παρατυπίες κατά τη διαδικασία μετατροπής συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Συγκεκριμένα είπε πως ελέγχονται περίπου 45.000 υπάλληλοι και διερωτήθηκε, αν πράγματι διαπιστωθούν παρατυπίες: «Δεν πρέπει να απολυθούν;».
«Εάν υπάρχει ένα ζήτημα νομιμότητας πρέπει ή δεν πρέπει να το κοιτάξουμε; Πρέπει να κάνουμε τα στραβά μάτια;», συνέχισε.
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τη συγχώνευση φορέων του Δημοσίου ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «υπάρχει πρακτική εξοικονόμηση γιατί απομακρύνονται εργαζόμενοι». «Είναι σκληρό αυτό που λεω, σίγουρα θίγονται οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτούς τους φορείς αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα», πρόσθεσε.
Όπως διευκρίνισε, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων θα απομακρυνθούν από το Δημόσιο 200 άτομα που εργάζονται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), ενώ εργαζόμενοι στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) θα τεθούν σε κινητικότητα - διαθεσιμότητα.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι έως τα τέλη Μαρτίου θα πρέπει να έχει επιτευχθεί ο στόχος για τον β' κύκλο της διαθεσιμότητας που περιλαμβάνει 12.500 άτομα. Εκτίμησε ότι η δέσμευση του υπουργείου θα εκπληρωθεί εντάσσοντας στο καθεστώς περίπου 8.000 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (οι περισσότεροι από τους οποίους εκτιμάται πως θα απασχοληθούν στην πορεία στο ΠΕΔΥ) και 3.500 δημοτικούς υπαλλήλους μέσω της διαδημοτικής κινητικότητας.
«Να ξεφύγουμε από τη λογική των χρισμάτων»
Εξάλλου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τάχθηκε κατά της λογικής των χρισμάτων κληθείς να σχολιάσει την προεκλογική κούρσα του Άρη Σπηλιωτόπουλου και του Νικήτα Κακλαμάνη στον δήμο της Αθήνας.
Ερωτηθείς ποιον από τους δύο υποψήφιους δημάρχους θα επιλέξει, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Νομίζω ότι πρέπει να ξεφύγουμε τελείως από τη λογική των χρισμάτων και της στήριξης».
«Και όταν δίνεται», πρόσθεσε, «(η στήριξη) δεν νομίζω ότι επηρεάζει και πολύ τις επιλογές των πολιτών. Σε μία εποχή όπου τα κόμματα έχουν σε μεγάλο βαθμό απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών η στήριξη έχει πολύ μικρότερη σημασία».
Όπως είπε, δεν μπορεί να πει «στον κ. Κακλαμάνη ή σε οποιονδήποτε “μην κατέβεις” αν θέλει να κατέβει».
Πάντως, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε ότι δεν θα ζητούσε από τον κ. Κακλαμάνη να αποσυρθεί, εξηγώντας ότι μία τέτοια παρότρυνση «δεν θα έχει αποτέλεσμα».
Τέλος, τάχθηκε κατά των διαγραφών «ανταρτών» που επιλέγουν να κατέβουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές χωρίς να απολαμβάνουν της στήριξης της ηγεσίας της Ν.Δ..