Η Ε.Ε. θα πρέπει να στείλει ειρηνευτικές δυνάμεις στην αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας, Νότια Οσετία, για να επιτηρήσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις γεωργιανές και τις ρωσικές δυνάμεις, τόνισε σήμερα η Γαλλία, προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε..
«Η ιδέα να έχουμε παρατηρητές -αυτό που αποκαλούμε ειρηνευτικές δυνάμεις, δεν θα τους αποκαλούσα έτσι- αλλά Ευρωπαίους ελεγκτές, παρατηρητές, κάποιους που διευκολύνουν ... ναι, ναι και ναι», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν από την άφιξή του για να προεδρεύσει της έκτακτης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε..
Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Μόσχα θα αποδεχθεί μία τέτοια πρόταση μετά και την διαμεσολαβητική αποστολή του Γάλλου προέδρου Ν. Σαρκοζί.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να εξετάσον τις συνέπειες της σύγκρουσης Ρωσία-Γεωργίας για τη Νότια Οσετία, μετά την παρουσίαση του ειρηνευτικού σχεδίου στις δυο πλευρές από το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου, ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, κατηγόρησε τη Ρωσία για απροκάλυπτη επίθεση με τη στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοποίησε στη Γεωργία και προειδοποίησε ότι θα αντιμετωπίσει πολιτικές συνέπειες εάν δεν αναλάβει, διεθνώς, τις ευθύνες της.
«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι Ρώσοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι έχουν δικαιώματα διεθνώς, αλλά και ευθύνες. Και όταν οι ευθύνες δεν αναλαμβάνονται υπάρχουν συνέπειες για τη Ρωσία», σημείωσε ο κ. Μίλιμπαντ λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου.
Επιπρόσθετα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η Ε.Ε. θα πρέπει να αποφασίσει τον επόμενο μήνα κατά πόσο θα συνεχίσει τις συνομιλίες για στενότερες σχέσεις με τη Μόσχα. Το ζήτημα -τόνισε- θα πρέπει να τεθεί στην ανεπίσημη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. στη Γαλλία, στις 6-7 Σεπτεμβρίου, και θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το αν και πως θα προχωρήσουν ή όχι οι συνομιλίες για τη συμφωνία σύνδεσης και συνεργασίας των δύο πλευρών.
«Η διεθνής κοινότητα θα ήθελε να διασφαλίσει ότι το μήνυμα θα σταλεί, ότι δηλ. η χρήση βίας δεν είναι ο ορθός τρόπος να διαχειριζόμαστε τέτοια δύσκολα ζητήματα», συμπλήρωσε ο κ. Μίλιμπαντ.
Τέλος, ο Βρετανός ΥΠΕΞ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποσταλεί στην περιοχή της Ν. Οσετίας ειρηνευτική δύναμη της ΕΕ, αλλά τόνισε ότι ο ΟΗΕ και ο ΟΑΣΕ πρέπει να διαδραματίσουν τον κορυφαίο ρόλο.