Στο δρόμο προς Τιφλίδα ρωσική φάλαγγα

Διαψεύδει το ρωσικό Επιτελείο
Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2008 15:39
UPD:16:00
A- A A+

Στο δρόμο που οδηγεί από το Γκόρι στην Τιφλίδα προελαύνει ρωσική φάλαγγα, μετέδωσαν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, χωρίς να διευκρινίζουν το λόγο της ενέργειας αυτής των Ρώσων. Δημοσιογράφος του Γαλλικού πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες είδαν φάλαγγα ρωσικών αρμάτων μάχης, θωρακισμένων οχημάτων και στρατιωτικών φορτηγών να κατευθύνεται προς τη γεωργιανή πρωτεύουσα.

Πριν από λίγο ωστόσο, το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ρωσίας αρνήθηκε τη μετακίνηση ρωσικών στρατευμάτων από το Γκόρι προς την Τιφλίδα.

Λίγο αργότερα μάλιστα, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι η ρωσική φάλαγγα σταμάτησε την πορεία της προς την πρωτεύουσα της Γεωργίας.

Νωρίτερα δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είχαν μεταδώσει πως ρωσικά θωρακισμένα οχήματα περιπολούσαν στα προάστια του Γκόρι, ενώ στήλες καπνού υψώνονταν από την πλευρά της Νότιας Οσετίας. Κάτοικοι του Γκόρι εγκαταλείπουν την πόλη με αυτοκίνητα, μικρά λεωφορεία και φορτηγά.

Η γεωργιανή κυβέρνηση είχε υποστηρίξει πως τα ρωσικά στρατεύματα πυρπολούν γεωργιανά χωριά στη Νότια Οσετία. Από την Τιφλίδα ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι υποστήριξε πως ρωσικά άρματα μάχης άνοιξαν πυρ εναντίον κατοίκων και κατέστρεψαν κτίρια στο Γκόρι.

Η Μόσχα από την πλευρά της έχει διαψεύσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε παρουσία δυνάμεών της στην προαναφερθείσα γεωργιανή πόλη.

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πως έχουν αξιόπιστες πληροφορίες ότι οι βιαιότητες συνεχίζονται στην περιοχή της Νότιας Οσετίας και κάλεσαν τη Ρωσία να συγκρατήσει «δυνάμεις ατάκτων» που επιτίθενται σε αμάχους.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος στην περιοχή Μάθιου Μπράιζα επίσης κάλεσε τη Ρωσία «να εξασφαλίσει ότι οι δυνάμεις της δεν προβαίνουν σε βιαιότητες καθώς και ότι κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσουν δυνάμεις ατάκτων, Οσέτιων ή άλλων, που ασκούν βία εναντίον του ειρηνικού πληθυσμού».

Σε μια άλλη εξέλιξη, στο διπλωματικό πεδίο, οι ΗΠΑ ζήτησαν την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ σχετικά με την κατάσταση στη Γεωργία. Εκπρόσωπος της Συμμαχίας διευκρίνισε πως σε αυτή τη συνάντηση δεν θα λάβει μέρος η Ρωσία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή