Συμφώνησε με το ειρηνευτικό σχέδιο η Γεωργία

Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2008 10:35
UPD:11:18
REUTERS /DAVID MDZINARISHVILI

A- A A+

Τη συμφωνία της Τιφλίδας επί της τροποποιημένης εκδοχής του ειρηνευτικού σχεδίου με τη Ρωσία για την αποσχισθείσα επαρχία της Νότιας Οσετίας, ανανκοίνωσαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι .

«Είναι ένα πολιτικό έγγραφο. Είναι μια συμφωνία αρχών.... και εκτιμώ ότι έχουμε μια σύμπτωση αρχών», δήλωσε ο Σαακασβίλι στη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο στην Τιφλίδα.

Οι αλλαγές που έγιναν εγκρίθηκαν από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ και σ' αυτές περιλαμβάνονται η απάλειψη της αναφοράς στις συζητήσεις του μέλλοντος του καθεστώτος της Νότιας Οσετίας, δήλωσαν από κοινού Σαρκοζί και Σαακασβίλι.

Ο Ρσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέϊ Λαβρόφ, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν είναι αντίθετη προς το τελικό, τροποποιημένο σχέδιο για την κατάπαυση του πυρός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Οι αποσαφηνίσεις στο κείμενο έγιναν αποδεκτές», δήλωσε ο Λαβρόφ στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Μόσχα. Όπως επίσης έκανε γνωστό, ο Γάλλος πρόεδρος και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Νικολά Σαρκοζί, είχε προηγουμένως συμβουλευτεί το Ρώσο πρόεδρο, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, από την Τιφλίδα για τις αλλαγές.

Χθες, η Μόσχα -δια του υπουργού Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ- απηύθυνε προειδοποίηση προς την Τιφλίδα σε περίπτωση μη αποδοχής του ειρηνευτικού σχεδίου στο οποίο συμφώνησε με την Ε.Ε..

«Απαιτείται η υπογραφή της συμφωνίας για τη μη χρήση βίας», τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ μιλώντας στον Τύπο και πρόσθεσε ότι η Γεωργία θα πρέπει να μεταφέρει τα στρατεύματά της στις μόνιμες βάσεις τους.

Ερωτηθείς τι θα γίνει εάν η Γεωργία δεν συμμορφωθεί με το ειρηνευτικό σχέδιο έξι σημείων που παρουσίασαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας, απάντησε: «Θα αναγκαστούμε να λάβουμε άλλα μέτρα για να προλάβουμε οποιαδήποτε επανάληψη της κατάστασης αυτής που επιδεινώθηκε λόγω της γεωργιανής επιθετικής πολιτικής».

Εξάλλου, προσφυγή κατά της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (IDJ) για εθνοκάθαρση, κατέθεσε η Γεωργία http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/08/13/1550962.htm . Την είδηση επιβεβαίωσαν και δικαστικοί κύκλοι στη Χάγη, αναφέροντας πως η Γεωργία κατέθεσε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σε βάρος της Ρωσίας «για εθνικές εκκαθαρίσεις».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή