Ζήτημα αιχμής χαρακτήρισε την απόσυρση καταρχήν του «αντιασφαλιστικού», όπως είπε, νομοσχεδίου ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ τόνισε ότι από εκεί και πέρα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για κατάργηση και των φορολογικών και μίας σειράς μέτρων.
Σε συνέντευξη του στο Α' Πρόγραμμα της ΕΡΑ, έκανε επίσης λόγο για «ψεύτικο» και «απαράδεκτο» δίλημμα ότι «δεν θα προχωρήσει η διαπραγμάτευση, αν δεν περάσουν τα μέτρα, που είναι προαπαιτούμενα κλπ», επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να ματώσει ο λαός μας ξανά για να υπάρχει χρηματοδότηση».
Ανέφερε ακόμη ότι η πρόσκληση για την αυριανή συνάντηση της θεσμικής επιτροπής από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης προς τους αγρότες «είναι απάτη».
Ερωτηθείς αν πρέπει και οι αγρότες να πάρουν κάποιες ευθύνες πάνω τους, είπε ότι «έχουν ήδη πάρει πολλές, όπως τα λαϊκά στρώματα που είναι οι μόνοι που υποφέρουν, ενώ όλα αυτά τα χρόνια με όλα τα μνημόνια, με όλη αυτή την πολιτική, η μόνη τάξη που δεν έχει πληρώσει τίποτα, είναι οι μεγάλοι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι, αυτή η τάξη που έχει την πραγματική εξουσία και ρυθμίζει με βάση τα συμφέροντά της, το πολιτικό της προσωπικό και αυτή η κυβέρνηση είναι το πολιτικό προσωπικό αυτής της τάξης, που υλοποιεί όλα αυτά». Σημείωσε ακόμη ότι η πολιτική της Ε.Ε. είναι γραμμή μείωσης της αγροτικής παραγωγής και των αγροτών.
Ερωτηθείς αν το ΚΚΕ πιστεύει ότι το Ασφαλιστικό πρέπει να αλλάξει, είπε «φυσικά πρέπει να αλλάξει» στην κατεύθυνση κατάργησης όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και θέσης του Ασφαλιστικού σε νέες βάσεις από μια λαϊκή εξουσία που θα προχωρήσει στον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας. «Η κοινωνική ασφάλιση με βάση τις δυνατότητες της Ελλάδας και της παραγωγής του πλούτου που κάνουν οι εργαζόμενοι μπορεί να είναι δημόσια και δωρεάν», υπογράμμισε εν συνεχεία ο κ. Κουτσούμπας.
Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, είπε ότι το βασικό πρόβλημα των hotspots είναι ότι γίνονται στρατόπεδα εγκλωβισμού και «από αυτή την σκοπιά λέμε ότι δεν πρέπει να γίνουν».
Ο κ. Κουτσούμπας, σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις εντός του 2016 είπε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά συμπεριλαμβανομένης και της εκ νέου προσφυγής στις κάλπες.
Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας που να προκύψει από τον υπάρχοντα συσχετισμό δυνάμεων στην Βουλή, καθώς όπως είπε, αντικειμενική βάση για τον σχηματισμό της υπάρχει με δεδομένο ότι στην κατεύθυνση των μέτρων και του μνημονίου «έχουν συμφωνήσει εκτός από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η Ν.Δ., το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Λεβέντης».