Στήριξη με όρους από Βρυξέλλες και στο βάθος εκλογές

Αλλαγή πλάνου από πλευράς κυβέρνησης μετά την αντίδραση αγορών και δανειστών
Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014 15:24
UPD:15:30
SOOC/Paleologos Nick
A- A A+

Σε αλλαγή πλάνου οδηγείται η κυβέρνηση, μετά την αντίδραση των αγορών και των δανειστών της χώρας στο σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο με ταυτόχρονη έξοδο στις αγορές.

Η επισημοποίηση, δια στόματος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Μιλάνο, της αποδοχής από την ελληνική πλευρά μιας προληπτικής γραμμής στήριξης των Βρυξελλών (να βγει επί της ουσίας ο ESM στις αγορές αντί για την Ελλάδα), σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, καταδεικνύει με τον πλέον σαφή τρόπο ότι ο συνδυασμός φοροελαφρύνσεων, εξόδου από το μνημόνιο, αποχώρησης του ΔΝΤ και εκκρεμοτήτων στο πρόγραμμα, οι οποίες και πολλές και δύσκολες είναι, δεν μπορούσε να περάσει.

Αυτό ήταν «κάτι που δεν εκτιμήθηκε σωστά», προφανώς «λόγω της πίεσης των δημοσκοπήσεων και των επερχόμενων εκλογών».

Ωστόσο και το σενάριο αυτό κρύβει πολλές και μεγάλες δυσκολίες.

Πρώτον, πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση η οποία θα ξεκινήσει με την έλευση της τρόικας στις αρχές Νοεμβρίου. «Είναι σίγουρο», λέει έτερο κυβερνητικό στέλεχος, ότι «ένα δεύτερο θύμα από το σφυροκόπημα των αγορών είναι τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης έναντι των αιτημάτων των δανειστών για αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά.  Πλέον είναι εξαιρετικά περιορισμένα».

Δεύτερον, παρ’ ότι η ελληνική πλευρά ευελπιστεί σε ηπιότερους όρους και εξαμηνιαία αξιολόγηση προκειμένου να αναλάβει τον δανεισμό από τις αγορές ο ESM, προβλέπεται η  υπογραφή memorandum, δηλαδή ενός - έστω και light - μνημονίου το οποίο θα έχει ως βασικό μενού τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι τα δημοσιονομικά μέτρα.

Τρίτον και μάλλον σοβαρότερο, οι δανειστές θέλουν να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα. Δύσκολα θα προχωρήσουν στην οποία συμφωνία με μία κυβέρνηση η οποία ενδέχεται να  μην είναι στην εξουσία σε δύο ή τρεις μήνες.

Στο αίτημα για πολιτική σταθερότητα αναφέρθηκε με δηλώσεις του και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Κι όλα αυτά την ώρα που ο ένας κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, εμφανίζει εικόνα διάλυσης και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα πολύ δύσκολα θα δεχθεί την ατζέντα της τρόικας για αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό.. 

Εντός της εβδομάδας αναμένεται συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, προκειμένου να γίνει μια πρώτη εκτίμηση των νέων δεδομένων.

Το μόνο σίγουρο, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, είναι ότι ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνηση θα προχωρήσουν προς τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με ένα διαφορετικό πακέτο από εκείνο που ο ίδιος ονόμασε «οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση», την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ σταθερό προβάδισμα από 4% έως 7,5% και το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει έντονα σημάδια διάλυσης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή