«Κουμπαράς» προαιρετικής χρήσης και πολιτική σταθερότητα οι κυβερνητικοί άξονες

Μόνον σε περίσταση έκτακτης ανάγκης η χρήση των νέων κεφαλαίων των δανειστών
Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014 16:56
UPD:19/10/2014 15:11
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων - με τα χρονικά περιθώρια ωστόσο να είναι εξαιρετικά περιορισμένα - επεξεργάζεται το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, με το κεντρικό ζητούμενο στην παρούσα φάση να είναι η πολιτική σταθερότητα.

A- A A+

Σε ένα «ναι» στην προληπτική γραμμή στήριξης με ενεργοποίηση των όποιων όρων σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια  φαίνεται ότι διαμορφώνεται η στρατηγική της κυβέρνησης για την διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων - με τα χρονικά περιθώρια ωστόσο να είναι εξαιρετικά περιορισμένα - επεξεργάζεται το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, με το κεντρικό ζητούμενο στην παρούσα φάση να είναι η πολιτική σταθερότητα.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες θα ξεκινήσουν από τις αρχές Νοεμβρίου, είναι το πρώτο σκαλοπάτι προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για τη μορφή που θα λάβει η προληπτική γραμμή στήριξης.

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα συνδέονται με αυτήν να ενεργοποιούνται μόνο στην περίπτωση που η χώρα αντλήσει κεφάλαια από τον συγκεκριμένο «κουμπαρά ειδικού σκοπού».

Κι αυτό διότι «η Αθήνα είναι πεπεισμένη, από πλευράς μεγεθών, ότι δεν χρειαζόμαστε αυτή τη γραμμή», όπως έλεγε την Παρασκευή κυβερνητική πηγή από το Μιλάνο.

«Χωρίς μνημόνιο η επόμενη ημέρα»

«Τα υπόλοιπα», όπως το από πού θα προέλθουν τα κεφάλαια αυτά ή ποιοι  θα είναι οι όροι «είναι θέματα στα οποία, εύκολα ή δύσκολα, θα υπάρξει συμφωνία», παραδέχεται κυβερνητικό στέλεχος με εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις το προηγούμενο διάστημα.

Το σίγουρο είναι ότι απομένει να αποσαφηνιστούν πολλές λεπτομέρειες και όχι μόνον τεχνικής φύσης, αρκετές εκ των οποίων «μπορούν να ξεπεραστούν μόνο με την επίδειξη καλής θέλησης κυρίως από την πλευρά των δανειστών και σίγουρα μέσω μιας πολιτικής διαπραγμάτευσης», λέει το  ίδιο στέλεχος. Γι’ αυτό και το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στις επαφές που θα έχει ο Πρωθυπουργός και σε διμερές επίπεδο, αρχής γενησομένης από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε την Παρασκευή από το Μιλάνο, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, αφ’ ενός ότι η επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας θα είναι χωρίς μνημόνιο, αφ’ ετέρου ότι δεν θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα το 2015.

Και οι δύο αποτελούν για τον κ. Σαμαρά απαραίτητες συνθήκες για να εξαλειφθούν οι ανησυχίες περί πολιτικού κινδύνου, να «κατευναστούν» οι αγορές, να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές και να φθάσει η χώρα με συνθήκες ομαλότητας στις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή