Επιστημόνες προβλέπουν έκτο κύμα μαζικής εξόντωσης ειδών στη Γη

Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014 10:59
UPD:11:14
Kathryn and Jonmikel Pardo
A- A A+

Η Γη φαίνεται να εισήλθε στα πρώτα στάδια της αποκαλούμενης «Έκτης Μαζικής Εξόντωσης» ειδών, σύμφωνα με διεθνή επιστημονική ομάδα.

Περισσότερα από 320 είδη σπονδυλωτών ζώων έχουν εξαφανιστεί από το 1500, ενώ τα επιζώντα είδη έχουν υποστεί μείωση 25 με 28 τοις εκατό στον πληθυσμό τους στο ίδιο χρονικό διάστημα, και το ένα τρίτο εξ αυτών θεωρείται σήμερα απειλούμενο ή υπό εξαφάνιση. Παρόμοια τάση παρατηρείται και σε ασπόνδυλους οργανισμούς όπως καρκινοειδή, σκουλήκια και πεταλούδες. Οι ρυθμοί αυτοί είναι συγκρίσιμοι με αυτούς των πρώτων σταδίων προηγούμενων μαζικών εξοντώσεων.

Οι προηγούμενες πέντε μαζικές εξοντώσεις αφάνισαν περισσότερο από το 75 τοις εκατό της ζωής στον πλανήτη κάθε φορά. Η τελευταία μαζική εξόντωση έλαβε χώρα πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια και ήταν υπεύθυνη για τον αφανισμό των δεινοσαύρων. Η διαφορά έγκειται στο ότι οι προηγούμενες μαζικές εξοντώσεις προκλήθηκαν από κατακλυσμικά γεγονότα όπως μία σύγκρουση αστεροειδούς, ενώ τώρα η κύρια αιτία είναι ανθρωπογενείς παράγοντες.

Σύμφωνα με έκθεση του Διακυβερνητικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, μία αύξηση 3,5 βαθμών Κελσίου ως το 2100 θα μπορούσε να αφανίσει 40 με 70 τοις εκατό όλων των ειδών που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.

KATHRYN AND JONMIKEL PARDO

Η τελευταία μαζική εξόντωση έλαβε χώρα πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια και ήταν υπεύθυνη για τον αφανισμό των δεινοσαύρων.

Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Ντιουκ αναφέρει πως πριν την εμφάνιση του ανθρώπου εξαφανιζόταν ένα είδος κάθε δέκα εκατομμύρια χρόνια, ενώ η συχνότητα από τότε έχει αυξηθεί κατά τέσσερις ή και πέντε τάξεις μεγέθους.

«Έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε την εξαφάνιση μόνο ως την απώλεια ενός είδους από το πρόσωπο της Γης - και αυτό είναι πολύ σημαντικό - αλλά υπάρχει ταυτόχρονα μια απώλεια κρίσιμων λειτουργιών ενός οικοσυστήματος στο οποίο τα ζώα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο», δήλωσε ο Ροντόλφο Ντίρζο, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. «Η αποφυγή, ή έστω η καθυστέρηση της έκτης μαζικής εξόντωσης θα χρειαστεί χρόνο και συνεργασία. Η καλύτερη ενημέρωση μπορεί να επιταχύνει αυτές τις προσπάθειες», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή