Αττική: Ποιο έργο θα αποτελούσε «σταθμό» για την περιφέρεια;

Οκτώ υποψήφιοι περιφερειάρχες Αττικής τοποθετούνται στο naftemporiki.gr πριν από την κάλπη
Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014 10:03
UPD:10:08
A- A A+

Ενόψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης απαντούν σε πέντε κοινά ερωτήματα του naftemporiki.gr οι Γιάννης Σγουρός, Ρένα Δούρου, Γιώργος Κουμουτσάκος, Παύλος Χαϊκάλης, Θανάσης Παφίλης, Μαρία Γιαννακάκη, Θάνος Τζήμερος και Αντώνης Γάκης. Σήμερα: Με ποιο έργο φιλοδοξείτε να συνδέσετε τη θητεία σας εφόσον εκλεγείτε στη θέση του περιφερειάρχη Αττικής;

Γιάννης Σγουρός
Αττική - Μόνο με έργο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η δημιουργία σημαντικών έργων υποδομής που απουσίαζαν από το Λεκανοπέδιο και που κανείς επί δεκαετίες δεν τολμούσε να αγγίξει θεωρώ ότι αποτελεί το σπουδαιότερο έργο μας. Έχει γίνει μια σπουδαία δουλειά. Για παράδειγμα το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας θα δώσει οριστική λύση στο τεράστιο πρόβλημα των βόθρων στην Ανατολική Αττική και θα απαλλάξει τους κατοίκους και από αυτό το κόστος. Συνολικά, 40.000 βόθροι θα καταργηθούν με την ολοκλήρωση του ΚΕΛ Κορωπίου και θα περιοριστούν τα ευρωπαϊκά πρόστιμα που επιβάλλονται στη χώρα μας.

Όμως, οι υποδομές που έχουν ξεκινήσει πρέπει να συνεχιστούν. Τα εργοστάσια για την επεξεργασία των σκουπιδιών πρέπει να ολοκληρωθούν. Το κύτταρο της Φυλής τελειώνει. Όσοι μιλούν για ένα νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό δεν γνωρίζουν καθόλου το θέμα.

Συμβάλαμε στη δημιουργία κοινωνικών υποδομών, υλοποιήσαμε ένα σημαντικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στην τόνωση της απασχόλησης.

Είχαμε άλλες δυνατότητες; ΟΧΙ δυστυχώς. Όποιος λέει κάτι διαφορετικό ή δεν ξέρει ή εσκεμμένα λαϊκίζει.

Θα ήθελα, τέλος, να δικαιωθεί ο θεσμός της Περιφέρειας και να του δοθεί η εμπιστοσύνη που του αρμόζει από το Κράτος, ώστε να υπάρξει πραγματική και λειτουργική αυτό-διοίκηση.

Ρένα Δούρου
Δύναμη Ζωής

EUROKINISSI

Η λογική του ενός έργου είναι περιοριστική.  Εκείνο που έχει άμεση προτεραιότητα για τη «Δύναμη Ζωής» είναι να αλλάξει ρότα η Αττική. Να γυρίσει σελίδα, να αφήσει πίσω της το «σύστημα» του απερχόμενου Περιφερειάρχη. Ο δικός μας στόχος είναι να γκρεμίσουμε αυτό το φαύλο πελατειακό σύστημα που ωφελεί εργολαβικά συμφέροντα και να οικοδομήσουμε ένα νέο υπόδειγμα εξουσίας. Με τους πολίτες, για τους πολίτες, από τους πολίτες. Αυτός είναι άλλωστε και ο πυρήνας της προσέγγισής μας σε ό,τι αφορά στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μια λειτουργία ανοικτή, διάφανη, δημοκρατική.

Γιώργος Κουμουτσάκος
180o - H Aττική αλλάζει πρόσωπο

Μία από τις συνέπειες της κρίσης, της φτώχειας, της ανεργίας και της αυξημένης ροής μεταναστών είναι η αύξηση των αστέγων. Είναι αδιανόητο τον 21ο αιώνα να υπάρχουν στο δρόμο άνθρωποι, να κοιμούνται στο δρόμο και να επαιτούν. Το πρόβλημα των αστέγων προσβάλλει και τον πολιτισμό και τις κοινωνικές μας ευαισθησίες, κάνει κακό στην ανάπτυξη και δημιουργεί και προβλήματα ασφάλειας.

Η Περιφέρεια Αττικής πρέπει να δώσει άμεσες και αποτελεσματικές απαντήσεις για την αντιμετώπισή του.  Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις επ’ αυτού. Υπάρχουν δημόσια κτίρια, τα οποία αυτήν τη στιγμή μένουν αναξιοποίητα. Με κατάλληλες παρεμβάσεις μπορούν να αξιοποιηθούν για να στεγαστούν άστεγοι. Μπορούμε και θα αξιοποιήσουμε τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει το νέο Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους, που στόχο έχει να συμβάλλει στη στήριξη αστέγων, άπορων οικογενειών και παιδιών, και στην κοινωνική τους επανένταξη. Ειδικά για την Ελλάδα προβλέπεται η διάθεση 249.300.00 ευρώ. Και το ποσοστό συγχρηματοδότησης μπορεί να φτάσει το 95% για κράτη που αντιμετωπίζουν προσωρινές δημοσιονομικές δυσκολίες.

Σε συνεργασία με τους δήμους, την εκκλησία και τα κοινωνικά ιδρύματα, και αξιοποιώντας τα κονδύλια του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ), θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για την επίλυση αυτού του μείζονος κοινωνικού προβλήματος.

Παύλος Χαϊκάλης
Αττική - Συμμέτοχοι στο αύριο

FOSPHOTOS

Σε θεσμικό επίπεδο, να υπάρξει πλήρης διαφάνεια ώστε να ανακτήσει το πολιτικό μας σύστημα τη χαμένη του αξιοπιστία.  Να αλλάξει η νοοτροπία και να ενδυναμωθεί ο σεβασμός των πολιτών προς το δημόσιο συμφέρον.   Σε επίπεδο υποδομών να υπάρξει νέος στρατηγικός σχεδιασμός με ορίζοντα το 2020.

Συγκεκριμένα θα επιδιώξω, κατ’ αρχήν, την απαγκίστρωση της Περιφέρειας από την κρατική εξουσία ώστε να αποκτήσει, πραγματικά αυτοδιοικητικό χαρακτήρα.  Γι αυτό και θα παλέψω για την κατάργηση του θεσμού του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.  Ενώ με την καθιέρωση λαϊκών συνελεύσεων και ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων, οι πολίτες, αποκτώντας ενεργό ρόλο, θα συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων.  Έτσι αφ’ ενός θα δώσουμε την δυναμική που αναλογεί στην Περιφέρεια και αφ’ ετέρου θα ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα, ανατρέποντας την επικρατούσα, άσχημη, νοοτροπία περί δημοσίου συμφέροντος. 

 Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού, άμεση προτεραιότητά μας είναι η  δημιουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων, όπου τα απορρίμματα θα μετατρέπονται σε θερμική ενέργεια προς οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος των Δήμων και των κατοίκων τους.  Ίσης βαρύτητας θεωρώ και την  εκμετάλλευση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Αττικής που είναι η θάλασσα και ο ήλιος τόσο για την παραγωγή ενέργειας όσο και/κυρίως για την τουριστική ανάπτυξη.  Ενώ, παράλληλα θα πρέπει να εργαστούμε για την προώθηση της αγροτικής παραγωγής.     

Θανάσης Παφίλης
Λαϊκή Συσπείρωση

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι συνολικές κατευθύνσεις  ΕΕ-συγκυβέρνησης  είναι πολύ συγκεκριμένες και συναποφασισμένες και για την Τοπική Διοίκηση, για την Περιφέρεια, με ενισχύσεις, κονδύλια και έργα που διοχετεύονται με γνώμονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Η ενίσχυση των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης, που στηρίζει το ΚΚΕ στην Περιφέρεια, είναι δύναμη και ελπίδα, ώστε να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων, των λαϊκών οικογενειών, ώστε να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή  πολιτική. Έτσι θα κατακτήσουμε μέτρα ανακούφισης για τα λαϊκά νοικοκυριά. Όσο δυναμώνει η πάλη του οργανωμένου εργατικού-λαϊκού κινήματος τόσο θα δυσκολεύονται να αφαιρούν κατακτήσεις, τόσο θα δυναμώνει το λαϊκό ρεύμα για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής. Ο λαός της Αττικής που υποφέρει δεν έχει να περιμένει τίποτα από τους υποψηφίους του ευρωμονόδρομου. Οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ στην Περιφέρεια έδωσαν και δίνουν μάχες. Και αυτό που θα κάνουμε τώρα είναι να διεκδικήσουμε, να παλέψουμε τα κονδύλια της Περιφέρειας να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Μαρία Γιαννακάκη
Παρέμβαση για την Αττική

EUROKINISSI

Με την δημιουργία ενός ενιαίου σχεδίου συμβολής της περιφέρειας στην διέξοδο της Αττικής από την κρίση. Αυτό μπορεί να συνοψιστεί με την υλοποίηση και την προώθηση του προγράμματος μας για εγγυημένη απασχόληση και την δημιουργία 7000 θέσεων εργασίας, την περιβαλλοντική προστασία μέσα από την δημιουργία και την αξιοποίηση ελεύθερων χώρων με πράσινο και την προώθηση του σχεδίου μας για την διαχείριση των απορριμμάτων. Με λίγα λόγια θα ήθελα να αφήσουμε πίσω μας σε αυτήν την θητεία την Αττική βιώσιμη, πράσινη και καθαρή. Το λένε και άλλοι θα μου πείτε; Μας χωρίζει κάτι σημαντικό, εμείς πρώτα τεκμηριώνουμε τις προτάσεις μας και μετά τις φέρνουμε στο προσκήνιο, κάθε τι από όσα σας λέω έχει μελετηθεί, υπάρχει στο πρόγραμμα μας αναλυτικά και είναι εφικτό. Ζητάμε από τους πολίτες να μας δώσουν ισχυρή παρουσία στο περιφερειακό συμβούλιο για να προωθήσουμε τις προτάσεις μας και η ¨Παρέμβαση  για την Αττική¨, να είναι καθοριστική.

Θάνος Τζήμερος
Δημιουργούμε μαζί!

Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω τρία.

1. Εφαρμογή της Πληροφορικής παντού

7-10 δις τον χρόνο μας κοστίζει η γραφειοκρατία! Ο νόμος για την ηλεκτρονική υπογραφή έχει δημοσιευθεί το 2001 αλλά δεν έχει εφαρμοστεί! Ξεκινάμε την επανάσταση της Πληροφορικής, καθιερώνοντας τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και ενοποιώντας τις βάσεις δεδομένων της Περιφέρειας. Τέρμα οι ουρές στα γκισέ. Ο Πολίτης θα εξυπηρετείται από τον υπολογιστή, το κινητό του ή τα ΚΕΠ. Επιπλέον δημιουργούμε ηλεκτρονικές εφαρμογές με τις οποίες ο Πολίτης θα επισημαίνει φθορές, παραλείψεις ή κινδύνους, θα προτείνει ιδέες και θα παρακολουθεί τα υπό εξέλιξη έργα.

2. Στερεά και υγρά απόβλητα.

Η τεχνολογία των ΧΥΤΑ είναι ξεπερασμένη. Επιπλέον υπάρχουν σε λειτουργία δεκάδες ανοιχτές χωματερές, εστίες μόλυνσης και πυρκαγιών. Αυτό το αίσχος θα τελειώσει. Η λύση είναι μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης με μηδέν υπολείμματα. Η διαλογή γίνεται στην πηγή και η επεξεργασία περιλαμβάνει αναερόβια ζύμωση χωρίς δυσοσμία και καύση με παραγωγή ενέργειας και βιολιπάσματος. Τα σκουπίδια είναι πλούτος και είναι εγκληματική ανοησία να τα πετάμε ή να τα θάβουμε!

3. Θαλάσσιο μέτωπο

Όλη η παραλία από το ΣΕΦ μέχρι τη Γλυφάδα γίνεται η πιο αναπτυγμένη ακτή της Ευρώπης. Με ενιαίο σχέδιο, με χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας, με χώρους αθλητισμού και πολιτισμού θα προσεκλύει τουρισμό υψηλού επιπέδου και θα προσφέρει πλούτο και ποιότητα ζωής στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου.

Αντώνης Γάκης
ΑΝΑΣΑ

Το μόνο έργο που θα επρέπε  την εποχή της κρίσης  να θέλει να συνδέσει ο κάθε υποψήφιος για κάθε μορφής εκλογές είναι η ευημερία και το δικαίωμα των πολιτών σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον και στο δικαίωμα στην  αξιοπρεπή εργασία. Να ξανά ομορφύνουμε τις γειτονιές των πόλεων μας  και να ξαναδώσουμε πίσω το χαμόγελο στους εκατομμύρια ανέργους της χώρας μας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
[email protected]
@VasKostoulas

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή