Περιφέρεια Αττικής: Τι έχει ή δεν έχει πετύχει η απερχόμενη διοίκηση;

Οκτώ υποψήφιοι περιφερειάρχες Αττικής τοποθετούνται στο naftemporiki.gr πριν από την κάλπη
Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014 15:37
UPD:14/05/2014 12:21
A- A A+

Ενόψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης απαντούν σε πέντε κοινά ερωτήματα του naftemporiki.gr οι Γιάννης Σγουρός, Ρένα Δούρου, Γιώργος Κουμουτσάκος, Παύλος Χαϊκάλης, Θανάσης Παφίλης, Μαρία Γιαννακάκη, Θάνος Τζήμερος και Αντώνης Γάκης. Σήμερα: Τι (δεν) έχει πετύχει η απερχόμενη διοίκηση; 

  • Αύριο: Πόσες θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν στην περιφέρεια Αττικής τα επόμενα πέντε χρόνια και με ποιον τρόπο;

Γιάννης Σγουρός
Αττική - Μόνο με έργο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεωρούμε ότι, εδώ και 3,5 χρόνια που εφαρμόστηκε ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας, με σημαντικές αρμοδιότητες αλλά χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, εμείς, με σκληρή δουλειά και εντατική προσπάθεια, κλείνουμε μία - μία, όλες τις ανοικτές πληγές του παρελθόντος. Οι πόροι μας που προέρχονται από κρατική χρηματοδότηση, εν μέσω κρίσης, έχουν περικοπεί κατά 67%. Παρ’ όλα αυτά εμείς αξιοποιήσαμε πλήρως το ΕΣΠΑ και έχουμε επίσης και το αποθεματικό των 313 εκατομμυρίων Ευρώ που δημιουργήσαμε από τη χρηστή και συνετή διαχείριση. Έτσι κατορθώσαμε να δρομολογήσουμε και να υλοποιήσουμε μια σειρά από έργα. Συγκεκριμένα δόθηκαν:

  • 121 εκατ. ευρώ στην κατασκευή 65 παιδικών σταθμών
  • 370 εκατ. ευρώ στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων
  • 175 εκατ. ευρώ για υποδομές Εκπαίδευσης
  • 130 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των  Μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • 450 εκατ. ευρώ σε έργα οδοποιίας
  • 148 εκατ. ευρώ για αθλητικές υποδομές
  • 50 εκατ. ευρώ σε έργα Πολιτισμού
  • 217 εκατ. ευρώ για έργα επεξεργασίας λυμάτων

Οι πολίτες θα εκτιμήσουν το έργο μας γιατί θα χρησιμοποιήσουν αυτοδιοικητικά κριτήρια στην αξιολόγησή τους. Δε θα παραπλανηθούν από προεκλογικές δημαγωγίες.

Ρένα Δούρου
Δύναμη Ζωής

EUROKINISSI

Έχει πετύχει να μην γνωρίζουν σχεδόν οι πολίτες τίποτε για την ύπαρξη της Περιφέρειας Αττικής, για τις μεγάλες δυνατότητές της, για το πώς μπορεί να παρεμβαίνει στην καθημερινότητα της ζωής των πολιτών. Αυτό είναι ίσως και το μοναδικό, χειροπιαστό και αναγνωρίσιμο έργο του απερχόμενου Περιφερειάρχη. Γιατί κατά τα άλλα το μόνο που κάνει είναι να οικειοποιείται έργα άλλων οργανισμών, π.χ. ΟΣΚ, ΕΥΔΑΠ, και να τα εμφανίζει ως δικά του. Πέραν αυτών όμως εκείνο που «πέτυχε» είναι να κάνει την περιφέρεια «σύστημα» κολλητών και όχι πολιτών, εξυπηρετώντας εργολαβικά συμφέροντα και προωθώντας τις πολιτικές λιτότητας της μνημονιακής κυβέρνησης. Και τα παραδείγματα είναι ουκ ολίγα.

Αρχίζοντας από την… αφωνία του όταν η κυβέρνηση μείωσε κατά 67% τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Αυτοδιοίκησης, το «οξυγόνο» της δηλαδή. Ή για τη συμβολή του στο ξεπούλημα του Αστέρα Βουλιαγμένης. Τη συναίνεσή του στην τσιμεντοποίηση του Ελληνικού. Την αδιαφορία που επέδειξε για την κοινωνική πρόνοια, με κορυφαίο παράδειγμα ότι δεν έδωσε ποτέ, ενώ είχαν εγκριθεί, τις 350 χιλιάδες για κοινωνικές παρεμβάσεις – πετρέλαιο θέρμανσης για τα σχολεία, κοινωνικό παντοπωλείο, κ.α. -, στο Πέραμα, μία από τις περιοχές  που έχουν πληγεί σκληρά από την ανθρωπιστική καταστροφή. Ούτε ενδιαφέρθηκε για την οικοδόμηση βρεφονηπιακών σταθμών – να σκεφθείτε ότι σήμερα αντιστοιχεί… μισός βρεφονηπιακός σταθμός ανά δήμο στην Αττική! Την ίδια στιγμή επέλεξε να προχωρήσει έργα βιτρίνας, εξωραϊσμούς πεζοδρομίων, προς εξυπηρέτησης φιλικών του δημάρχων.

Για τη «Δύναμη Ζωής» δεν υπάρχουν δήμοι α’ και β’ κατηγορίας, αλλά οι ανάγκες μιας κοινωνίας που δοκιμάζεται σκληρά, με την ανεργία σχεδόν στο 28.5%, με τους νέους επιστήμονες να μεταναστεύουν, με τα μαγαζιά να βάζουν λουκέτο το ένα πίσω από το άλλο και με την ποιότητα ζωής να υποβαθμίζεται μέρα με τη μέρα.

Γιώργος Κουμουτσάκος
180o - H Aττική αλλάζει πρόσωπο

Είναι αδιανόητο στον 21ο αιώνα η Αττική να πνίγεται όταν βρέχει, να πνίγεται στα σκουπίδια, να πνίγεται χωρίς αποχετευτικό. Να υπάρχει έντονο έλλειμμα κοινωνικής μέριμνας και στήριξης. Tι να πρωτοαναφέρει κανείς;

Μήπως έγιναν έργα για την κατασκευή ολοκληρωμένου αποχετευτικού δικτύου και επεξεργασίας λυμάτων σε Ραφήνα, Αρτέμιδα, Σπάτα, Πόρτο Ράφτη; Αλήθεια θα εξηγήσει ο απερχόμενος Περιφερειάρχης στους κατοίκους του Πόρτο Ράφτη πως γίνεται να εγκαινίασε το βιολογικό καθαρισμό του Μαρκόπουλου αλλά εκείνοι να μην έχουν ούτε καν πρόβλεψη για δίκτυο αποχέτευσης; Μήπως υλοποιήθηκε ο υποθαλάσσιος αγωγός υδροδότησης της Αίγινας, όπως δηλώνει; Μήπως έγιναν έργα για την αποτελεσματική αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής;

Και εδώ στην καρδιά της Αθήνας, δείτε την απαράδεκτη εικόνα εγκατάλειψης και ανικανότητας στο Πεδίον του Άρεως. Αντί να είναι πνεύμονας-πρότυπο, χώρος άθλησης και ψυχαγωγίας, είναι άντρο παρανομίας, χρήσης ναρκωτικών ουσιών, σκουπιδότοπος, εστία μολύνσεως. Και όλα αυτά ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει δεσμεύσει πάνω από 9 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπλασή του.

Όσο συστημική κι αν είναι η προβολή μιας εικονικής πραγματικότητας, δεν υποκαθιστά το πλεόνασμα αδράνειας. Όσες κορδέλες προπαγάνδας κι αν κοπούν,  δεν πείθουν πια κανένα. Όσα ψέματα κι αν ακουστούν, δεν φουσκώνει η απορροφητικότητα κοινοτικών πόρων. Το 52% δεν γίνεται με ψευδεπίγραφες εφευρέσεις 80%. Άλλαξαν οι εποχές και δεν περνούν οι απαρχαιωμένες, παλαιοκομματικές πρακτικές.

Παύλος Χαϊκάλης
Αττική - Συμμέτοχοι στο αύριο

FOSPHOTOS

Η απερχόμενη διοίκηση δεν μπόρεσε να δώσει λύσεις σε πολλά σημαντικά ζητήματα.  Πρώτο και σημαντικότερο, θεωρώ τα απορρίμματα που συνεχίζουν να αποτελούν μείζον θέμα με δεδομένο ότι και η Φυλή γεμίζει ως το 2015.  Παρ’ όλα αυτά εμείς, στο παρά πέντε και με τις δυνατότητες που παρέχονται από την τεχνολογία αφήνουμε ανεκμετάλλευτο, εις βάρος όχι μόνο της οικονομίας και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης αλλά και/κυρίως της υγείας, το κεφάλαιο που λέγεται επεξεργασία απορριμμάτων.  Με τις νέες τεχνολογίες, τα απορρίμματα μέσα από την κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να αποφέρουν μεγάλα, οικονομικά και όχι μόνον, οφέλη στους Δήμους και κατ’ επέκταση στους κατοίκους. 

Απέτυχε να λύσει το αποχετευτικό που ταλανίζει ακόμα αρκετούς Δήμους της ενώ και στα αντιπλημμυρικά έργα παρουσιάζονται σημαντικές ελλείψεις.  Μιλάμε γι αυτά σε κάθε καταιγίδα αλλά μόλις… «περάσει η μπόρα» μπαίνουν στις καλένδες.  Μεγάλη, επίσης, αποτυχία θεωρώ το γεγονός ότι η Περιφέρεια είναι απούσα από τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.  Δεν έχει ασχοληθεί με όλα όσα βιώνουν καθημερινά οι πολίτες, ενώ από θέσης έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να προτείνει αλλά και να προχωρήσει σε σοβαρές δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας και γενικά τη στήριξη των ευπαθών ομάδων. 

Στις αποτυχίες της, τέλος, καταγράφεται και η απορρόφηση κονδυλίων από τα ΕΣΠΑ καθώς το 40% παραμένει ανεκμετάλλευτο.  

Θανάσης Παφίλης
Λαϊκή Συσπείρωση

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η απερχόμενη Διοίκηση του κ. Σγουρού «πέτυχε» να υπάρχει η συναίνεση των παρατάξεων, που πρόσκεινται στα κόμματα που υποστηρίζουν τον ευρωμονόδρομο, στη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Προώθησε τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων, διευκόλυνε την αξιοποίηση από ιδιώτες του παραλιακού μετώπου, για εμπορικές, τουριστικές και πολυτελούς αναψυχής υποδομές, απαγορευτικές όμως για την πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων. Απελευθέρωσε το ωράριο της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για όλες τις Κυριακές, σε Ανατολική και μέρος της Δυτικής Αττικής που οδηγεί σε λουκέτο τις μικρές επιχειρήσεις και την καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων. Προχωρά στην παράδοση της διαχείρισης απορριμμάτων στα μονοπώλια, με τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία, το περιβάλλον και στην τσέπη του λαού που θα πληρώνει υπέρογκα ανταποδοτικά τέλη. Δίνονται σε ιδιώτες υπηρεσίες, όπως η φύλαξη κτιρίων και δημοσίων χώρων, η καθαριότητα κ.α.

Αντίθετα, δεν έλυσε βασικά προβλήματα που αφορούν τη ζωή του λαού της Αττικής, γιατί αποτελούν κόστος και γιατί δεν ικανοποιούν το κριτήριο της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Αντιπλημμυρική προστασία, δίκτυα αποχέτευσης, αντισεισμικός έλεγχος δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων που συνωστίζεται πλήθος εργαζομένων, μαθητών, επισκεπτών. Έχουν ελεγχθεί μόλις το 6% των κτιρίων. Αντιπυρική προστασία υποτυπώδης, με τα γνωστά κάθε χρόνο αποτελέσματα στην απώλεια δασικού πλούτου και περιουσιών των κατοίκων της περιφέρειας.

Μαρία Γιαννακάκη
Παρέμβαση για την Αττική

EUROKINISSI

Δεν κατάφερε να χαράξει μια ενιαία πολιτική απέναντι στην κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική υποβάθμιση στην Περιφέρεια Αττικής. Η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και τα έργα σε τοπικό επίπεδο, αν δεν είναι ενταγμένα σ΄ ένα ευρύτερο σχεδιασμό, δεν ανταποκρίνονται στις κοινωνικές ανάγκες και στις αναπτυξιακές προτεραιότητες που έχουν ανάγκη η Αττική και οι πολίτες της. Η πολυνομία, η γραφειοκρατία, η σύγχυση αρμοδιοτήτων επίσης δεν καταπολεμήθηκαν ώστε να λειτουργεί εύρυθμα η Περιφέρεια, με συνέπεια η εικόνα της να θυμίζει εκείνη της παλιάς Νομαρχίας αφήνοντας ανεκμετάλλευτες τις δυνατότητες του θεσμού. Θέλουμε μια περιφέρεια που να κοιτάζει στο αύριο και όχι στο χθες, που πλεόνασμα θα σημαίνει ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών και όχι έργα βιτρίνας. Δεν λέμε συνθήματα προτείνουμε ολοκληρωμένα και τεκμηριωμένα τον τρόπο στο πρόγραμμα μας.

Θάνος Τζήμερος
Δημιουργούμε μαζί!

Την απεμπλοκή της Περιφέρειας από το σύστημα εξαρτήσεων και διαπλοκής της Δημόσιας Διοίκησης. Ο “Καλλικράτης” δεν καθορίζει τη σχέση της Περιφέρειας με τους Δήμους και την Κεντρική Διοίκηση. Στο άρθρο 4 αναφέρει: “Μεταξύ των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης δεν υφίστανται σχέσεις ελέγχου και ιεραρχίας, αλλά συνεργασίας και συναλληλίας...” Διοικητική δομή χωρίς διοικητική ιεραρχία ΔΕΝ γίνεται. Κι όλοι ξέρουμε τι σημαίνει “συναλληλία” στο Δημόσιο…

Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια φορτώθηκε με ένα σωρό ηλίθιες αρμοδιότητες, χαρακτηριστικές της κρατικιστικής διαστροφής: χορήγηση άδειας σκοπιμότητας για την ίδρυση (…) πτηνοσφαγείου δυναμικότητας 1001 και άνω κεφαλών σφαζομένων ορνιθοειδών ωριαίως! Χορήγηση βεβαίωσης ότι μορφές χλωριούχου πολυβινυλίου δεν παράγονται από την εγχώρια βιομηχανία, κατάλληλα και σε επάρκεια, προκειμένου να μην επιβάλλεται, κατά την εισαγωγή τους, ο προβλεπόμενος δασμός! Έ́κδοση απόφασης, όταν λόγω ειδικών κλιματολογικών συνθηκών καθυστερεί η έναρξη της τυροκομικής περιόδου! Απίστευτα πράγματα!

Αντί λοιπόν να καταδείξει αυτή τη δομική ανεπάρκεια του συστήματος (εποπτεία χωρίς εξουσία, αρμοδιότητες χωρίς πόρους, ευθύνη χωρίς δικαιοδοσία) αντί να συγκρουσθεί με κομματικά συμφέροντα και τοπικές συμμορίες, η απερχόμενη διοίκηση επιδόθηκε σε πολιτική ισορροπιών και δημοσίων σχέσεων. Έτσι, οι ανεξέλεγκτες χωματερές ζουν και βασιλεύουν, το θαλάσσιο μέτωπο είναι κρανίου τόπος, η μισή Αττική δεν έχει αποχέτευση, τα σκουπίδια πηγαίνουν όπως πάντα στα Άνω Λιόσια. Όσο για ενημέρωση του Πολίτη: πολλές σελίδες του portal της Περιφέρειας είναι από το 2011! 

Αντώνης Γάκης
ΑΝΑΣΑ

Η Περιφέρεια Αττικής, η μεγαλύτερη Περιφέρεια στην Ευρώπη έβαλε σε πρώτη θέση το τσιμέντο και τις εξυπηρετήσεις σε έργα βιτρίνα στους ημέτερους δημάρχους, γεγονός που το πιστοποιεί και η συμμέτοχη τους  σε θέση Αντιπεριφερειαρχων  και όχι μόνο στο ψηφοδέλτιο του απερχόμενου Περιφερειάρχη, και αδιαφόρησε για τον Άνθρωπο, την ανεργία , την κοινωνική πρόνοια και το Περιβάλλον. Η Ευημερία των ανθρώπων και της πολίτικης του εικόνα απέναντι στο πραγματικό πρόβλημα της κρίσης. Έκανε σημαία το πλεόνασμα λες και είναι δικά του χρήματα την ίδια στιγμή που ο κόσμος στην Αττική βιώνει την εξαθλίωση. Ακολούθησε τις επιταγές της Τρόικα απέναντι στις κοινωνικές επιταγές που έχουν οι πολίτες ανάγκη στην Αττική μας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
[email protected]
@VasKostoulas

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή