Αττική: Πόσες θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν σε πέντε χρόνια;

Οκτώ υποψήφιοι περιφερειάρχες Αττικής τοποθετούνται στο naftemporiki.gr πριν από την κάλπη
Τρίτη, 13 Μαΐου 2014 15:06
UPD:15:20
A- A A+

Εν όψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης απαντούν σε πέντε κοινά ερωτήματα του naftemporiki.gr οι Γιάννης Σγουρός, Ρένα Δούρου, Γιώργος Κουμουτσάκος, Παύλος Χαϊκάλης, Θανάσης Παφίλης, Μαρία Γιαννακάκη, Θάνος Τζήμερος και Αντώνης Γάκης. Σήμερα: Πόσες θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν στην περιφέρεια Αττικής τα επόμενα πέντε χρόνια και με ποιον τρόπο;

  • Αύριο: Πώς θα ενισχυθεί το «δίχτυ» κοινωνικής προστασίας στην Αττική; 

Γιάννης Σγουρός
Αττική – Μόνο με έργο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέχρι σήμερα, πετύχαμε να δημιουργηθούν 100.000 θέσεις εργασίας μέσω των 1.000 έργων που υλοποιούμε, με συνολικό προϋπολογισμό 3,5 Δις Ευρώ, διαθέσαμε 130 εκατομμύρια Ευρώ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μέσω των Προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και των Υπουργείων, που χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους, 9.000 άτομα απασχολήθηκαν ή θα απασχοληθούν. Το έργο που έχει ήδη υλοποιηθεί και υλοποιείται, δηλαδή, θα συνεχίσει να συμβάλλει στο άνοιγμα και τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Και μέσω του βραβευμένου Προγράμματος Τουριστικής Προβολής που «τρέχει» στην Αττική, θα ενισχυθεί η αγορά εργασίας στον τομέα του τουρισμού.

Επιπλέον, το νέο ΕΣΠΑ για τα έτη 2014 – 2020 δίνει ακόμα πιο μεγάλο βάρος στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην κοινωνική οικονομία και σε προγράμματα που στοχεύουν στην τόνωση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της φτώχειας. Θα αποτελέσει το πιο σημαντικό όπλο μας για την επόμενη πενταετία. Η ανεργία, και κυρίως των νέων, ήταν και παραμένει πρώτη προτεραιότητα για την Περιφέρεια Αττικής.

Ακόμη, έχουμε καταθέσει δημόσια πρόταση να διαθέσει η Περιφέρεια Αττικής από το πλεόνασμά της 150 εκατομμύρια Ευρώ, να συμβάλει με 500 εκατομμύρια Ευρώ το Υπουργείο Οικονομικών και άλλα 500 εκατομμύρια Ευρώ άλλα Υπουργεία για να κατευθυνθούν στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ρένα Δούρου
Δύναμη Ζωής

EUROKINISSI

Χρειάζεται σοβαρός, σε βάθος χρόνου σχεδιασμός, πρόταγμα του δημόσιου συμφέροντος και των αναγκών των πολιτών, δημοκρατική συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων όπου είναι δυνατό, ώστε οι τοπικές κοινωνίες ν’ αγκαλιάσουν τις νέες παρεμβάσεις.

Καταρχήν, θα ξεκαθαρίσουμε το τοπίο των 11 χιλιάδων έργων που δεν γνωρίζουμε αν έχουν ενταχθεί, απενταχθεί, αν έχει αυξηθεί το κοστολόγιό τους, κλπ. Το ξεκαθάρισμα αυτό μπορεί να αποφέρει σημαντικά ποσά. Κατόπιν θα προχωρήσουμε με εκείνα τα έργα που μπορούν να παράξουν κοινωνική προστιθέμενη αξία. Θα απαλλαγούμε έτσι από τη σημερινή, πελατειακή λογική των έργων βιτρίνας, που έχει επιβάλλει ο απερχόμενος Περιφερειάρχης. Σε ό,τι αφορά στο νέο ΕΣΠΑ, θα διαχειριστούμε τους 4 άξονες με έμφαση στον 4ο που αφορά στην απασχόληση και με συνδυαστικές δράσεις θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια προς αυτή την κατεύθυνση. Τέλος, θα διεκδικήσουμε κονδύλια απευθείας από τα ειδικά ευρωπαϊκά ταμεία στήριξης, για την ανακούφιση των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων όσο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.  Κάτι που δεν έκανε ποτέ ο απερχόμενος περιφερειάρχης. Θα συνεργαστούμε επίσης και με άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητα των κονδυλίων.

Θα επιδιώξουμε να εκμεταλλευθούμε κάθε δυνατότητα  που μας δίνει η ευρωπαϊκή πολιτική για τις περιφέρειες, με προτεραιότητα στην ανάπτυξη που δημιουργεί νέες, μόνιμες θέσεις εργασίας, συνεργασία με τους πολίτες για την ανάπτυξη νέων μορφών επιχειρηματικότητας που συνεργάζονται και δεν αντιμάχονται το κοινωνικό συμφέρον.

Γιώργος Κουμουτσάκος
180o - H Aττική αλλάζει πρόσωπο

Η Αττική μπορεί πολλά. Αρκεί να εγκαταλείψει τις ασπόνδυλες παρεμβάσεις και να εφαρμόσει νέες και υπερβατικές ιδέες. Αναγκαία προϋπόθεση: η άμεση και στοχευμένη αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της για την προσέλκυση επενδύσεων που θα φέρουν οικονομική ανάκαμψη, βιώσιμη ανάπτυξη και δουλειές, ειδικά για τους νέους.

Η Αττική μπορεί να εξελιχθεί σε τόπο παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίου, σε μητρόπολη καινοτομίας και τεχνολογίας της επικοινωνίας, σε διεθνή κόμβο συνδυασμένων μεταφορών και logistics, σε κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης, σε τουριστικό προορισμό δώδεκα μήνες το χρόνο.

Για να συμβεί όμως αυτό, απαιτούνται έξυπνες, βιώσιμες και χωρίς περιορισμούς αναπτυξιακές προτάσεις. Με επένδυση στην καινοτομία, την έρευνα και τη νέα επιχειρηματικότητα. Την ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στους κλάδους της Μεταποίησης, του Τουρισμού, του Εμπορίου της Παροχής Υπηρεσιών, επιχειρήσεων που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και επιχειρήσεων που βρίσκονται στα πρώτα στάδια λειτουργίας (start-ups).

Στο πλαίσιο των δράσεων  για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σχεδιάζουμε τη δημιουργία Χώρου Επώασης Νέας Επιχειρηματικότητας, όπου θα παρέχεται στους νέους μας υποδομή και τεχνογνωσία για να κάνουν πράξη τις καινοτόμες ιδέες τους. Τη δημιουργία Επιχειρηματικών Ζωνών, με προτεραιότητα στο Θριάσιο Πεδίο. Την έμπρακτη ενθάρρυνση της  πολιτιστικής βιομηχανίας και της ‘’ανάπτυξης χωρίς φουγάρα’’. Την αξιοποίηση, σε συνεργασία με τους Δήμους, του θεσμού της κοινωνικής εργασίας.

Παύλος Χαϊκάλης
Αττική - Συμμέτοχοι στο αύριο

FOSPHOTOS

Θα μπορούσα εύκολα να αναφέρω έναν πενταψήφιο ή ακόμα και εξαψήφιο αριθμό προκειμένου, με δεδομένη την ολοένα αυξανόμενη ανεργία, να προσελκύσω ψηφοφόρους.  Αλλά αυτού του είδους οι δηλώσεις δεν ταιριάζουν στο όραμα μας γι αυτό και δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά μας.  Θα αναφερθώ όμως στο στόχο μας που είναι η ίδρυση μιας Εταιρίας Αστικής Ανάπτυξης με αντικείμενο τις ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).  Μέσω των ΣΔΙΤ μπορούμε: Κατ’ αρχήν να προχωρήσουμε με γρηγορότερους ρυθμούς στην υλοποίηση του περιφερειακού προγράμματος στον τομέα των υποδομών.  Είναι πολλά και σημαντικά έργα που, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, δεν προχωράνε.     Να απελευθερώσουμε σημαντικούς πόρους τους οποίους θα επενδύσουμε σε άλλες αναγκαίες, κοινωνικές δράσεις.  Και τέλος να δημιουργήσουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας στις οποίες μπορεί να απορροφηθεί προσωπικό πολλών ειδικοτήτων.     

Θανάσης Παφίλης
Λαϊκή Συσπείρωση

Η απάντηση στο ερώτημα ανάπτυξη για ποιον καθορίζει και τις προτεραιότητες των έργων, που προτείνει η κάθε πολιτική δύναμη στο περιφερειακό συμβούλιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φυσικά η Περιφέρεια Αττικής δε μπορεί να αποτελεί μια νησίδα ευημερίας, όταν στη χώρα υπάρχει δεδομένος συσχετισμός δυνάμεων που τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ε.Ε., του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου. Όσοι λένε ότι αν εκλεγούν περιφερειάρχες θα λύσουν βασικά λαϊκά προβλήματα χωρίς σύγκρουση με τη κυβέρνηση και την Ε.Ε. λένε ψέματα στο λαό. Μόνο μια διοίκηση στην περιφέρεια που έχει προσανατολισμό σύγκρουσης με την αντιλαϊκή πολιτική, μπορεί να ανακουφίσει τα λαϊκά στρώματα με την πάλη της μαζί με το οργανωμένο λαϊκό κίνημα μέχρι την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Στα πλαίσια αυτού του αγώνα, μπορούν να υπάρξουν κονδύλια που δε θα διατεθούν για την κερδοφορία του κεφαλαίου, αλλά για τις πιεστικές ανάγκες του λαού. Η κατασκευή τέτοιων έργων και υποδομών και εν συνεχεία η λειτουργία τους μπορεί να μειώσει την ανεργία στην Αττική. Για παράδειγμα η κατασκευή και λειτουργία ενός σχολείου, ενός παιδικού σταθμού, ενός νοσοκομείου, ενός ΚΑΠΗ θα απασχολήσει προσωπικό όχι μόνο στη διάρκεια της κατασκευής του αλλά και της λειτουργίας του. Το ίδιο και για τα έργα υποδομών. Για παράδειγμα ένα αντιπλημμυρικό έργο θα χρειαστεί προσωπικό για να γίνει αλλά και προσωπικό για τη συντήρηση του. οι υποδομές για τις λαϊκές ανάγκες που λείπουν σήμερα είναι παρά πολλές και η δημιουργία τους θα συνέβαλλε στη μείωση εν μέρει της ανεργίας.

Μαρία Γιαννακάκη
Παρέμβαση για την Αττική

EUROKINISSI

7000 τουλάχιστον λέμε εμείς με 150 εκατ. Ευρώ από το πλεόνασμα της Περιφέρεια για τρία χρόνια. Και όχι μόνο αυτό, μέσω των πολλαπλασιαστών εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν έσοδα προς τον ιδιωτικό τομέα ύψους 224,1 εκ. αλλά θα ανοίξουν 2.000 νέες θέσεις εργασίας. Ανάλογα προγράμματα λειτούργησαν σε διάφορες χώρες του κόσμου και υπολογίζεται ότι για κάθε χρηματική μονάδα που δαπανήθηκε το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,49 μονάδες. Σε συνεργασία με τους δήμους, ανάλογα με τις ανάγκες και το μέγεθος τους η Περιφέρεια μπορεί από το πλεόνασμα των 300 εκ. να προτείνει και να χρηματοδοτήσει θέσεις εργασίας. Μιλάμε για θέσεις που θα συνδέονται με εκπαίδευση, προοπτική απορρόφησης στον ιδιωτικό τομέα, κοινωνική κατεύθυνση με πολλαπλά οφέλη. Είναι θέμα προτεραιοτήτων, για εμάς η συνεισφορά της περιφέρειας στην καταπολέμηση της ανεργίας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.

Θάνος Τζήμερος
Δημιουργούμε μαζί!

Αν η κυβέρνηση συνεχίσει τη φοροκαταιγίδα σε ό,τι αναπνέει και κυρίως σε ό,τι δεν αναπνέει, θα χαθούν και όσες απόμειναν! Όμως σ’ αυτή την πολεμικής έκτασης τραγωδία δείτε πόσο γρήγορα προχωράει το μεγαλύτερο, σήμερα, εργοτάξιο της χώρας: το “Κέντρο πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος”. Δείτε πώς λειτουργεί η Μαρίνα του Φλοίσβου. 72 εκατομμύρια είναι τα συνολικά έσοδα για την εταιρεία ακινήτων του Δημοσίου από την παραχώρηση σε ιδιώτες. Όταν την είχε ο ΕΟΤ ήταν ζημιογόνα με κάκιστες υπηρεσίες! Το μοντέλο ανάπτυξης που φέρνει θέσεις εργασίας είναι απλό: το κράτος παραχωρεί με μακροχρόνια εκμίσθωση τις εκτάσεις - ο ιδιωτικός τομέας βάζει κεφάλαια και τεχνογνωσία.

Η Αττική μπορεί να γίνει διεθνές κέντρο έρευνας και τεχνολογίας. Διαθέτει τα πάντα γι’ αυτό, εκτός από αποτελεσματική Διοίκηση! Να δημιουργήσει κοιτίδες επιχειρηματικότητας (business incubators), με διεθνείς διασυνδέσεις και συμβούλους που θα καθοδηγούν τους νέους και τους ανέργους στο να ξεκινήσουν και να αναπτύξουν τη δική τους επιχείρηση, με στόχευση στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Τα έργα υποδομής θα δώσουν εργασία όχι μόνο σ’ όσους εργαστούν για την ολοκλήρωσή τους, αλλά και σε όσους επενδύσουν στις δυνατότητές τους.

Πρέπει να πάψουμε να βλέπουμε το κράτος ως τον Μεγάλο Εργοδότη. Ένα σύγχρονο κράτος προσφέρει θεσμούς, υποδομές και πλαίσιο ευνομίας, φροντίζοντας οι κανόνες του παιχνιδιού να τηρούνται από όλους.

Αντώνης Γάκης
ΑΝΑΣΑ

Μέχρι σήμερα η προσπάθεια μείωσης  της ανεργίας ήταν μέσω των 5μηνων θέσεων εργασίας με ντροπιαστικές και οπισθοδρομικές συνθήκες εργασίας για κάθε νέο και νέα και κοινωνικά ευαίσθητη  ομάδα. Μια σταγόνα ελπίδας χωρίς καμιά προοπτική. Η κοινωνική οικονομία είναι η απάντηση που βρίσκεται μόνο στο 1,4% στην Ελλάδα μονο όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι σχεδόν κατά μ.ο  στο 10%.Με στέρεες κοινωνικές βάσεις οπού η Περιφέρεια θα είναι αρωγός και στήριγμα στην νέα επαγγελματική πρωτοβουλία. Αντί να σπαταλάμε τα λεφτά του ΕΣΠΑ για να δίνουμε ψίχουλα απασχόλησης ας δώσουμε ΑΝΑΣΑ στην νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα και οι θέσεις εργασίας θα είναι πολλαπλάσιες από τις χιλιάδες θέσεις των 5μηνων που έχουν ημερομηνία λήξης και οδηγούν σε μεσαιωνική εργασιακή κατάσταση.  

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
[email protected]
@VasKostoulas

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή