Ενόψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης απαντούν σε πέντε κοινά ερωτήματα του naftemporiki.gr οι Γιάννης Σγουρός, Ρένα Δούρου, Γιώργος Κουμουτσάκος, Παύλος Χαϊκάλης, Θανάσης Παφίλης, Μαρία Γιαννακάκη, Θάνος Τζήμερος και Αντώνης Γάκης. Σήμερα: Πώς θα συνοψίζατε τον σχεδιασμό σας για την αναβάθμιση της ποιότητας διαβίωσης στην Αττική;
- Αύριο: Με ποιο έργο φιλοδοξείτε να συνδέσετε τη θητεία σας εφόσον εκλεγείτε στη θέση του περιφερειάρχη Αττικής;
Γιάννης Σγουρός
Αττική - Μόνο με έργο
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από το 2007 έχουμε διατυπώσει συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση με δικούς μας πόρους των εγκαταλελειμμένων δημοσίων κτηρίων. Και πάλι σκοντάφτουμε στις αρμοδιότητες και τη μη ανταπόκριση της Κεντρικής Διοίκησης. Και όμως, πέρα από αυτό, σε λιγότερο από δύο χρόνια κάναμε ό,τι επί 20 χρόνια η πολιτεία δεν τολμούσε να κάνει. Αντιπλημμυρικά έργα, εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων, Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων, έργα οδοποιίας, αστικές αναπλάσεις.
Ειδικά για το θέμα της καθαριότητας, όπως ξέρετε, ο β’ βαθμός αυτοδιοίκησης, μέχρι την ψήφιση του «Καλλικράτη», δεν είχε καμία απολύτως σχέση με αυτή την αρμοδιότητα. Με τον «Καλλικράτη», για πρώτη φορά και υποχρεωτικά από το Νόμο, Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ ορίστηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής. Όταν αναλάβαμε την ευθύνη, πετύχαμε να διασφαλίσουμε την καθημερινότητα, να προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, που καθυστερούσε για χρόνια, ώστε να μη χαθούν οι κοινοτικοί πόροι και να κάνουμε ένα νέο, σύγχρονο και ολοκληρωμένο σχεδιασμό.
Και οι τρεις παραπάνω στόχοι πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό με άριστη συνεργασία και με τους 66 Δήμους της Αττικής.
Έχει γίνει λοιπόν μια σπουδαία δουλειά. Πρέπει να γίνουν πολλά όμως ακόμη. Οι σημαντικές αυτές υποδομές που έχουν ξεκινήσει πρέπει να συνεχιστούν.
Ρένα Δούρου
Δύναμη Ζωής
EUROKINISSI
Κεντρικοί άξονες της δουλειάς μας θα είναι η άσκηση κοινωνικής πολιτικής, οι πολιτικές απασχόλησης, η προστασία του περιβάλλοντος. Και βέβαια το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που πρέπει ριζικά να αναθεωρηθεί, σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τη σημερινή, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση. Χωρίς φαραωνικά έργα που ευνοούν τους εργολάβους. Να αναθεωρηθεί ριζικά ο σημερινός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων, να πάψει ο εφιάλτης της Φυλής, που μας αφορά όλους. Γιατί όλοι οφείλουμε να αισθανόμαστε δημότες της Φυλής. Όλες οι προτάσεις μας έχουν προκύψει από τη συνεργασία επιστημόνων, τεχνοκρατών, τοπικών φορέων και κοινωνικών κινημάτων, είναι, φυσικά, άμεσα εφαρμόσιμες και κοστολογημένες και παρουσιάζονται ήδη εδώ και ένα μήνα περίπου κάθε εβδομάδα ανά τομέα. Για παράδειγμα, η αναγκαία, εφικτή και φθηνή λύση που προκρίνουμε για το Ελληνικό είναι η δημιουργία Μητροπολιτικού, δημόσιου και κοινόχρηστου, πάρκου πρασίνου, άθλησης και πολιτισμού. Πρόκειται για πρόταση που περιγράφεται από τη μελέτη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με την υποστήριξη των όμορων δήμων και αφορά στη δημιουργία έκτασης με 61% αμιγές πράσινο και 39% χρήσεις.
Γιώργος Κουμουτσάκος
180o - H Aττική αλλάζει πρόσωπο
Η Αττική δεν είναι μια αόριστη έννοια για εμάς. Είναι ο τόπος, η κοινότητα, η γειτονιά μας. Είναι η ζωή, το παρόν και το μέλλον σχεδόν 4 εκατομμυρίων Ελλήνων. Γι’ αυτό και έχει άμεση ανάγκη να ανακτήσει την οντότητά της, να διαμορφώσει μια σύγχρονη ταυτότητα και να ανακτήσει την αίγλη που της αξίζει και δικαιούται.
Μ’ αυτό το γνώμονα, χτίσαμε τον άξονα του Σχεδίου μας «Αίγλη στην Αττική». Είναι ο άξονας που αφορά στη δυνατότητα της Αττικής να ξανακτίσει την οντότητά της, να ανακτήσει την ταυτότητά της και να αποκτήσει νέα πνοή, νέα δυναμική.
Κεντρικός, θεμελιώδης στόχος είναι η αλληλεγγύη με αξιοπρέπεια, η κοινωνική συνοχή και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Η βελτίωση της καθημερινότητας παντού. Η διαχείριση των περιοχών με έντονη παρουσία παράνομων μεταναστών. Η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και η δημόσια υγεία. Η εύκολη πρόσβαση κάθε πολίτη σε χώρους άθλησης και αναψυχής. Η ζεύξη των συμφερόντων παραγωγών, καταναλωτών και τοπικών αγορών. Είναι, πάνω από όλα, η ανάπτυξη, οι ευκαιρίες, οι δουλειές.
Για τον σκοπό αυτό σχεδιάζουμε δράσεις που στόχο έχουν να πέσει περισσότερο φως παντού. Αμφίδρομη επικοινωνία, χωρίς μεσάζοντες, με την κοινωνία. Κανόνες κοινοί για όλους και σεβαστοί απ’ όλους. Διαφάνεια σε κάθε επίπεδο και κάθε τομέα. Διαρκής λογοδοσία της διοίκησης και των υπηρεσιών της.
Παύλος Χαϊκάλης
Αττική – Συμμέτοχοι στο αύριο
FOSPHOTOS
Για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα διαβίωσης στην Αττική θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Πώς να μιλήσουμε για ποιότητα διαβίωσης αν δίπλα μας υπάρχουν άνθρωποι με πρόβλημα επιβίωσης; Γι αυτό και πρώτο μας μέλημα θα είναι να φροντίσουμε, με τη θεσμοθέτηση διαδημοτικών και περιφερειακών δράσεων, τη στέγαση και τη σίτιση των συνανθρώπων μας που έχουν περιέλθει σε αυτήν την ανάγκη και μάλιστα με τρόπο αξιοπρεπή.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να λύσουμε τα θέματα της καθαριότητας και της ασφάλειας. Ένα πάρκο κοστίζει στον Έλληνα φορολογούμενο γι αυτό πρέπει να είναι καθαρό και ασφαλές ώστε να μπορεί να το επισκεφτεί με τα παιδιά του χωρίς φόβο για το τι μπορεί να δουν ή να πάθουν… Ένα πεζοδρόμιο δεν θα πρέπει να κρύβει παγίδες σε κάθε βήμα, ιδιαίτερα για τα ΑΜΕΑ… Ένας δρόμος θα πρέπει να φωτίζεται για να είναι ασφαλώς προσπελάσιμος! Η συντήρηση, λοιπόν, των υπαρχουσών υποδομών και η σύσταση διαδημοτικής αστυνομίας ώστε οι πολίτες να νοιώθουν ασφαλείς σε κάθε γειτονιά προέχει της κατασκευής νέων, μεγάλων έργων.
Παράλληλα δε, θα πρέπει να φροντίσουμε για τα αδέσποτα ζώα. Μέχρι σήμερα, καμία σοβαρή προσπάθεια δεν έχει δρομολογηθεί στον τομέα της απάλειψης του φαινομένου που αφορά στα χιλιάδες αδέσποτα ζώα. Πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο κανείς, ποτέ δεν αναφέρεται. Πιθανόν θεωρείται άνευ ουσίας, αλλά αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι και να μιλάμε για αναβαθμισμένη διαβίωση, θα πρέπει να ασχοληθούμε και με αυτό το θέμα που, αν και δεν φαίνεται, έχει πολλές και σοβαρές κοινωνικές διαστάσεις.
Θανάσης Παφίλης
Λαϊκή Συσπείρωση
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην Αττική έχει άμεση σύνδεση με την εφαρμοζόμενη πολιτική. Δεν μπορεί να υπάρξει αναβάθμιση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων στην Αττική, όσο εξακολουθεί να υλοποιείται μια πολιτική που στο κέντρο της έχει την κερδοφορία του κεφαλαίου, την ανταγωνιστικότητα και όχι τις ανάγκες των εργαζομένων, των μικροεπαγγελματιών, της νεολαίας. Μια πολιτική που έχει στο κέντρο της τις ανάγκες του λαού αντικειμενικά έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. Δεν μπορεί π.χ. να ανατίθεται στο ιδιωτικό κεφάλαιο η διαχείριση των απορριμμάτων και το κόστος καθαριότητας να μην αυξάνεται. Δεν μπορεί να υπάρχει ασφάλεια στα σχολεία όταν απολύονται οι σχολικοί φύλακες. Δεν μπορεί ο πολιτισμός και αθλητισμός να είναι κτήμα του λαού όταν πληρώνει για να κάνει χρήση και αυτών των ανεπαρκών υποδομών που υπάρχουν. Αντίθετα επιδοτούνται αδρά οι επιχειρηματίες – ιδιοκτήτες ΠΑΕ σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των ερασιτεχνικών σωματείων που μαραζώνουν.
Ο δικός μας σχεδιασμός είναι φιλολαϊκός, γιατί ακριβώς έρχεται σε σύγκρουση με αυτή την πολιτική που υπηρετούν ταυτόχρονα κυβέρνηση – περιφερειάρχες – δήμαρχοι στην Αττική. Είναι ο μόνος δρόμος για να υπάρξουν ρήγματα στην αντιλαϊκή πολιτική, για να ανακουφιστούν τα λαϊκά στρώματα
Μαρία Γιαννακάκη
Παρέμβαση για την Αττική
EUROKINISSI
Η Αττική αποτυπώνει στον μεγαλύτερο βαθμό την Ελλάδα σε συνθήκες κρίσης, η ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών είναι απαραίτητη για να μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση της ποιότητας διαβίωσης. Εξίσου σημαντική είναι η παύση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης προτείνουμε ένα ενιαίο σχέδιο για την πρόσβαση στους ελεύθερους χώρους του λεκανοπεδίου, σκοπεύουμε πέρα από την υλοποίηση των προτάσεων μας να συμφιλιώσουμε τον πολίτη με το περιβάλλον. Η περιφέρεια Αττικής για να πάμε και σε κάτι που αφορά τους περισσότερους πολίτες έχει από τις χειρότερες πανευρωπαϊκά επιδόσεις στην διαχείριση απορριμμάτων, η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. . Τα απόβλητα μπορούν άμεσα με την εφαρμογή ενός σύγχρονου ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης από εμπόδια και εστίες ρύπανσης, να μετατραπούν σε πηγή εσόδων και ανάπτυξης. Έπειτα από μελέτη και έρευνα γνωρίζουμε ακριβώς πως μπορούμε να πετύχουμε μια εικόνα που δεν θα έχει καμία σχέση με την σημερινή.
Θάνος Τζήμερος
Δημιουργούμε μαζί!
Η ποιότητα της ζωής είναι αντανάκλαση της ποιότητας των θεσμών μιας Πολιτείας. Αν με τον όρο ασφάλεια εννοείτε την αστυνόμευση, αυτό δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Αν αναφερόμαστε σε θέματα Πολιτικής Προστασίας και Διοικητικής Μέριμνας, δηλαδή πρόληψης και αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και καταστροφών, ο συνδυασμός «Δημιουργούμε μαζί!» μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από την απερχόμενη διοίκηση η οποία το α’ εξάμηνο του 2013, για την αποψίλωση επικίνδυνων για εκδήλωση πυρκαγιάς εκτάσεων, αναφέρει ότι “ενημέρωσε για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, έδωσε οδηγίες και έστειλε ενημερωτικά έγγραφα!” Συγκλονιστικό!
Εμείς έχουμε σκοπό να γίνουμε “κακοί”. Και προς την κυβέρνηση η οποία αναθέτει αρμοδιότητες χωρίς πόρους και προς τα τοπικά συμφέροντα. Τις πυρκαγιές, για παράδειγμα, κατά 90% τις προκαλούν οι καταπατητές. Αν θες να βρεις ποιος έκαψε το δάσος πέρυσι, δες ποιος έχτισε στα καμένα φέτος! Γκρέμισε τη βίλα του, στείλ’ τον στη φυλακή και μαζί του όλο το κύκλωμα (δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δασάρχες) να δεις: θα ξανακαεί το δάσος;
Η έλλειψη αισθητικής, και λόγω της σχέσης μου με την Τέχνη, με πονάει. Δυστυχώς χρειάζεται μακροπρόθεσμη επένδυση κυρίως στην Παιδεία. Ένα καλό “εργαλείο αισθητικής” πάντως είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός. Περιοχές που αναπτύχθηκαν βάσει σχεδιασμού διαφέρουν παρασάγγας από περιοχές άναρχης δόμησης που νομιμοποιήθηκαν εκ των υστέρων.
Αντώνης Γάκης
ΑΝΑΣΑ
Έχω τη χαρά το διδακτορικό μου να το έχω κάνει πάνω στις Πολιτικές Περιβάλλοντος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με Παράδειγμα αυτό της Περιφέρειας Αττικής. Επι σχεδόν 4 χρόνια μελέτησα πως θα αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά η Αττική Γή. Ενοποίηση του περαστικού πράσινου, η επέκταση του προαστιακού στα άλλα μεγάλα μας Λιμάνια σε Λαύριο Ραφήνα, επανακτήσει των πράσινων γειτονιών, οικιακή κομποστοποίηση και διαλογή στην πηγή με αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού που θέλει τερατώδη εργοστάσια στα οποία είμαστε κάθετα αντίθετοι σε Κερατέα και Γραμματικό. Λέμε όχι στο ξεπούλημα του Ελληνικού και προτείνουμε τη δημιουργία ενός πνεύμονα πράσινου με ήπιες παρεμβάσεις που θα δώσουν εργασία στον μικροεπιχειρηματία . Αποχέτευση παντού και τριτοβάθμια επεξεργασία στην Ψυτάλλεια που θα ποτίσει όλες τις άνυδρες περιοχές της Αττικής και αυτές που θέλουν μεγάλη ποσότητα μη πόσιμου νερού . Φωτεινή πόλη σημαίνει ασφαλής πόλη. Ενίσχυση της Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για να δημιουργήσουμε τους πολίτες του Αύριο.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
[email protected]
@VasKostoulas